jachud3 Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 A więc skończyłem. Ponad rok budowy i finisz - od drugiego koloru kamuflażu do matt'u na koniec - w niecałe 9 godzin. Niestety nie wyszło tak jak miało wyjść... jak zawsze zresztą. Lekcją płynącą z tego modelu będzie absolutny zakaz używania Maskolu przy maskowaniu owiewek Warsztat - TUTAJ. Sama maszyna - QDoV - należała do 304go dywizjonu bombowego "Ziemi Śląskiej", mój model przedstawia samolot z okresu końca 1944 roku podczas stacjonowania w bazie Benbecula na Hebrydach Zewnętrznych. Fotka oryginału: No i sam bohater tej galerii: Z własnych błędów to na pewno: ramy oszklenia , krzywa i ciut przerwana literka "V" z jednej strony. Z niezawinionych warsztatowo przyczyn: podczas transportu na ursynowski konkurs całe podwozie mi się połamało, dlatego z jednej strony opona mi trochę ucieka Poza tym jakaś miła dusza tam na miejscu urwała mi antenę, musiałem dorobić z polistyrenu. Welliego zanadto nie brudziłem, brytole raczej dbali o czystość Jednocześnie muszę pochwalić płyny do kalek Gunze oraz "kamuflażowe" maski Montexu, fajnie się z nimi pracuje. A teraz można opluwać do woli pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek d Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Trochę ciemne fotki, ale to co widzę podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
HubertK Napisano 10 Października 2010 Share Napisano 10 Października 2010 Widać, że dużo wycisnąłeś z tego modelu. Niestety faktura części (chodzi mi o skrzydła) trochę zasłania wkład twojej pracy. Na zdjęciach rzucają się w oczy kratownice, możliwe, że to efekt lampy błyskowej i lakieru i w rzeczywistości wygląda lepiej. Wg mnie na zdjęciach kamuflaż wygląda trochę pędzelkowo. I trochę spaprałeś malowanie w miejscach gdzie skrzydła i stateczniki (z kamo) stykają się z białym kadłubem. Trochę bym go wycieniował jeszcze No i napraw to kółko jak trzeba i nie bój się używać taśmy do maskowania owiewek A w innych kwestiach nie mam zastrzeżeń, czekam na Lanca w Twoim wykonaniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Witam No i pomyśleć, że chciałeś skończyć z modelarstwem przez maturę i academowską B-17. Byłoby to stanowczo niewskazane! Koledzy przede mną, a także Ty sam wspomnieliście już o widocznych niedoskonałościach efektu końcowego. Ja do tego wszystkiego dodałbym jednak brak przynajmniej delikatnych śladów eksploatacji: Welliego zanadto nie brudziłem, brytole raczej dbali o czystość Nie chodzi tutaj o "brudzenie", a jedynie delikatne podkreślenie wyglądu śladami takimi jak okopcenia. Co do stwierdzenia, że w lotnictwie Wielkiej Brytanii dbano o czystość, to niestety nie do końca się zgodzę gdyż różnie to bywało.Okopceń i zabrudzeń okolic silników raczej nie zmywano, wystarczy spojrzeć na zaprezentowane przez Ciebie w poście zdjęcie Wimpy'ego. Należy również zwrócić uwagę na to, że na powłokę lakierniczą działała sól morska. Poza tymi kilkoma uwagami stwierdzam, że dobrze poradziłeś sobie z tematem polskiego, białego Wellingtona. Bardzo cieszy mnie to, że ktoś w końcu pokazał taką właśnie maszynę. Nie widuje się ich często i widok każdej z nich sprawia sporo radochy (przynajmniej mnie ) Gratuluję i z niecierpliwością czekam na kolejne ciekawe projekty. Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 11 Października 2010 Autor Share Napisano 11 Października 2010 Ech, no dobra, nie wymigam się Prawda jest taka, że eksploatacji nie ma, bo... nie zdążyłem przed Ursynowem A potem jakoś tak już mi się nie chciało Jak najdzie mnie ochota to pewnie go poniszczę jeszcze Dziękuję wszystkim za komentarze! pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 elegancko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 Jak najdzie mnie ochota to pewnie go poniszczę jeszcze Oby to szybko nastąpiło, bo naprawdę jest tego wart (śladów eksploatacji oczywiście, a nie poniszczenia ) ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ZIO BY NAITT Napisano 11 Października 2010 Share Napisano 11 Października 2010 No to jest nas dwóch Zabawne, ale mnie też zwracano uwagę że mój Mk.X jest zbyt czysty (aczkolwiek dość mocniej upaprany niż Twój) - cóż, widać tak musi być Gratuluję kolejnego ukończonego polonika na forum - pomimo paru niedociągnięć naprawdę fajny model. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Wiem, że temat mocno historyczny, ale może auto Will'ka jeszcze tu zagląda. Gdyby tak się stało jakimś zrządzeniem losu to miałbym pytanie o kolory kamuflażu. Zamierzam zabrać się za Bryzę w okolicznościowym malowaniu stylizowanym właśnie na Wellingtona 304 Dywizjonu, ale w instrukcji schemat malowania jest dość skąpy. Chodzi mi o info o kolorach. Jest wprawdzie wykaz potrzebnych kolorów, ale z barwnej tablicy wynika, że najpewniej konieczna będzie jakaś mieszanka barw. Byłbym wdzięczny za ewentualną podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Kamuflaż to standard Coastal Command. Spód biały White, góra Extra Dark Sea Grey i Dark Slate Gray. MRP-099, MRP-117, MRP-114 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Wielkie dzięki. Choć zaskakują mnie dwa odcienie szarości. Głowę bym dał, że poza bielą jest tam szary i zielony... Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zzz Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Dark Slate Gray jest ciemny zielony. Nazwa niech Cię nie myli. I na modelu wyżej są kolory źle dobrane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
georg1973 Napisano 1 Marca 2019 Share Napisano 1 Marca 2019 Faktycznie. Nazwa dość myląca. Ale w moim przypadku wątpliwości wyniknęły pewnie też z tego, że jak w tym kawale jako facet rozróżniam tylko trzy kolory Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi