flynavy Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Dzień dobry, Chciałby zaprezentować wam mój nowy modelik. Jest to Tu-134A w skali 1/144 rosyjskiej firmy RusAir. Model wykonałem w barwach 36 splt. Inbox zaprezentowałem wam w styczniu tego roku. Wymagał on pewnych przeróbek ze względu na bombardierski nos i obecność radaru pod kadłubem Mam dwojakie odczucia co do tego modelu. Z jednej strony ładny model z delikatnymi liniami podziału. Udało mi się przerobić rosyjskie kalki aerofłotu na te polskie. Miałem przy tym obawy czy uda mi sie przerobić kolor obramowań wejść do kadłuba (rosyjski są niebieskie, nasze czerwone). Jakoś mi to wyszło. Zdrugiej zaś strony tyle awarii które mi się wydarzyły. Mozna tu wymienić: - sidolux który utworzył w pewnych miejscach bursztynowe nadlewki - płyn zmiękczajacy Vallejo który w niektórych miejscach działał bez zarzutu, a w niektórych pozostawił zmarszczenia - no i japoński wynalazek do podtrzymywania modelu w trakcie malowania - efekt: dwa upadki modelu - uzupełnianie połamanej żywicy. Najgorsze, że drugi upadek wydarzył sie przy nakładaniu ostatniej warstwy semi glossa bezbarwnego. Upadek uszkodził górną biała powłokę kadłuba. Przy naprawie nowy biały miał inny odcień niz ten połozony wcześniej, z warstwa bezbarwnego. Mam swiadmość, ze babole te wynikaja z mojego pośpiechu. Czas na klejenie mam po 21 kiedy dzieciaki pójdą spać. No ale i tak cieszę się, ze udało mi się go dokończyć, bo miałem poważne chwile zwątpienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 No wreszcie coś oryginalnego, a nie tylko Tu-154... Mało takich fajnych projektów Ludowego Lotnictwa. Olać babole, brawo za tematykę i podjęcie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Arek17 Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Ładny model. Kalkomanie kupiłeś, zrobiłeś czy były w zestawie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Ciekawy i całkiem nieźle wykonany modelik. Winszuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zepot Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Bardzo ładna robota!!Gratulacje.A najważniejsze że mimo trudności doprowadziłeś projekt do końca. Teraz przed "nami":) następne wyzwania. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Fajny ten LHG ! I te okienka w kibelku . Tak zdrobniale ,bo ...otworzyc rozporek i ...dokończyć ... mistrzostwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 O tak! Trochę egzotyki to jest to co lubię. Model bardzo fajny - gratuluję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek.S. Napisano 27 Października 2010 Share Napisano 27 Października 2010 Zacna maszyna, następna w 1/72? Jest szansa, że będzie dostępny. >>>LINK<<< Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 28 Października 2010 Autor Share Napisano 28 Października 2010 Dziękuję za dobre słowa. Kalkomanie to przeróbka kalek aerofłotu plus szachownice z zapasów. Mam ochotę stworzyć flotę rządowych - udało mi się do tej pory zdobyć Ił-18 i Ił-14 w 1/144 plus oczywiście Tu-154 (ale tego to chyba wszczyscy mają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Łukasz Napisano 31 Października 2010 Share Napisano 31 Października 2010 Pasażer, w polskim malowaniu i to jeszcze Tu - 134. Rewelacja . Te radzieckie maszyny mają w sobie "to coś". Mój będzie w LOTowskim malowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr1281 Napisano 2 Listopada 2010 Share Napisano 2 Listopada 2010 "flynavy" czy mógłbyś napisać jakim kolorem pomalowałeś "felgi" podwozia oraz jak wykonujesz oświetlenie na kadłubie? Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
flynavy Napisano 2 Listopada 2010 Autor Share Napisano 2 Listopada 2010 felgi to niezawodny humbrol 2 - chyba najbardziej zblizony do koloru felg u ruskich a oświetlenie to nic innego jak rozciągnięta ramka, przycięta i pomalowana na czerwono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi