Skocz do zawartości

Budowa Hangaru - Pomoc

Seb@

Rekomendowane odpowiedzi

Chciał bym zrobić hangar dla samolotu W skali 1/72

Mam następujące pytania:

1 - Można to wykonać?

2 - Z czego to zrobić?

I od czego powinienem zacząć. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Chciał bym zrobić hangar dla samolotu W skali 1/72

Mam następujące pytania:

1 - Można to wykonać?

2 - Z czego to zrobić?

I od czego powinienem zacząć. Mam nadzieję że mi pomożecie.

Witaj ...

Ad. 1 - oczywiście, że można to wykonać ...

Ad. 2 - materiały dowolne, spróbować możesz praktycznie wszystkiego, polecam płyty polistyrenowe o różnej grubości szeroko dostępne w sklepach modelarskich oraz na Allegro

... od czego zacząć ... przede wszystkim od wizji tego co chcesz mieć, jak to ma wyglądać ...

... później proponuję poszukać planów, zdjęć, opisów ... myślę, że www.google.pl może się przydać ...

... i na koniec powodzenia

Dokładnie!

Koniecznie musisz umieścić relację z budowy hangaru, bo bardzo chętnie bym sobie takową obejrzał

Naklejanie jest łatwe jak wiesz jak to robić.

Ja to robie tak:

Wycinasz kalke i wsadzasz na 20 sek lub więcej do ciepłej wody kiedy kalka troszke się rusza to wyciągasz ją na tym papierku co jest pod nią. Naciągasz kalkę (palcem) na tą część co chcesz i wyciągasz powolutku ten papierek spod kalki. Jeśli źle ją ustawiłeś i troche już przyschła to nabierasz troche wody na paluszek, moczysz kaleczke i przesuwasz ją delikatnie.

No to wszystko

Myślę że troche pomogłem

Ja nigdy nie nakładam kalki palcami, bo mi się przyklejają zamiast do modelu, to do skóry i potem muszę ją składać z części. Proponuję jakieś niewielkie narzędzie do zdejmowania kalki, a dociskać do modelu można poprzez chusteczkę higieniczną.

Pozdrawiam

Wycinasz kalke i wsadzasz na 20 sek lub więcej do ciepłej wody kiedy kalka troszke się rusza to wyciągasz ją na tym papierku co jest pod nią.

Ermm... To mnie zawsze uczyli, ze kalke sie innaczej traktuje. Ze wklad sie ja na 2-3 sek. do wody, wyjmuje i czeka kilka chwil, az odmieknie od papierka... Ale moze mnie zle nauczyli...

Ermm... To mnie zawsze uczyli, ze kalke sie innaczej traktuje. Ze wklad sie ja na 2-3 sek. do wody, wyjmuje i czeka kilka chwil, az odmieknie od papierka... Ale moze mnie zle nauczyli...

Też słyszałem o tej metodzie i nawet się czasem zastanawiałem, czy by jej nie wypróbować. Ale przyzwyczaiłem się do swojej i jakoś jest.

Pozdrawiam

• 6 months later...
niegłupi pomysł ja słuze fotkami lotniska oraz hangarami po su 22 w Pile:)

Dawaj co masz. Ja te schronohangary dla drugiej eskadry budowalem

Okonek, a nie zapodziały Ci się jakieś plany z budowy? Szkice, wymiary? Mam zamiar zrobić taki schronohangar w 1:144

Pozdrawiam

sokol

• 1 month later...
  • 10 months later...