marioba Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Witam Szanownych Forumowiczów! Dzisiaj przedstawiam finał projektu nazwanego roboczo "Wskrzeszenie Trupa". Jest to Panther A Italeri 1: 35. Model został zakupiony w 1993-4 roku i był cudem świata! Na rynku w skali 1:35 była tylko Pantera Tamiya, która to była bardziej zabawką niż modelem redukcyjnym. Po ukazaniu się Panterki Italeri, wszyscy chcieli ja mieć. Ja też..... Model kupiłem, zlepiłem. Znalazłem w jakiejś zachodniej gazecie trochę podobne malowanie i pomalowałem. Zniechęciły mnie gąsienice, model wylądował na półce i postał tam kilka lat. Potem dokupiłem grille młodej i nieznanej firmy Aber. Zamontowałem i domalowałem. I znowu na półkę......Ładnych parę lat temu (10?), kupiłem nowość! Gąsienice Firula! Zmontowałem, założyłem i na półkę..... Dwa , trzy miesiące temu postanowiłem mimo wszystko zakończyć ten modelik. Zal mi go się zrobiło, poza tym śmieszą mnie te błotniki wyginane nad świeczką. O samym modelu nie ma co mówić. Największa wpadka to szpara pomiędzy wieżą a wanną i dziury na optykę w osłonie jarzma armaty. Inne błędy pominę. Zresztą który model, nawet ten z górnej półki ich nie posiada.... Całość malowana Humbrolem, teraz trochę akryli, chinskie oleje itp Zapraszam do oglądania i oceny. By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 By olmaka at 2010-11-18 Ps. To drugi stary model mojej produkcji który poddałem liftingowi. http://www.modelwork.pl/viewtopic.php?t=18188&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Chłopie, ale będzie krzyk, że taki czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Choć nie lubię niemieckiej pancerki, to ten pojazd bardzo mi si,ę podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 Chłopie, ale będzie krzyk, że taki czysty bo czysty a tak na poważnie jest fajna tylko fotki jakieś takie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 18 Listopada 2010 Share Napisano 18 Listopada 2010 historia modelarstwa wyszedł jak na italeri znakomicie, jak dla mnie nie jest za czysty. To byl moj pierwszy model w 1/35 ale to bylo w 2007 kiedy juz niewielu go pragneło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mirek66 Napisano 19 Listopada 2010 Share Napisano 19 Listopada 2010 Tez go przerabiałem ale twój bardziej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Czysto i ładnie zrobiona. Podoba mi się też kamuflaż. W sumie tylko delikatne kurzenie też do niej bardzo ładnie pasuje. No i nie widać ,że to stara italierka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumo Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 Wiele lat temu także zbudowałem pantherke Italeri, przyjemny model a w twoim wykonaniu bardzo ładnie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dweler Napisano 20 Listopada 2010 Share Napisano 20 Listopada 2010 swietna kolorystyka, caly mi sie podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 20 Listopada 2010 Autor Share Napisano 20 Listopada 2010 Witam! Strasznie dziękuję za pozytywne oceny tego modelu. Raczej się tego nie spodziewałem. Nie powiem , jest mi miło.... Co do brudzenia i błocenia zwanego dalej jako "brudzing". Śledząc wątki warsztatowe, często widzę świetnie zapowiadające się modele, doskonale pomalowane, a następnie zepsute w końcówce. Dużo błota, ziemi itp. rozmieszczonego w sposób nielogiczny, albo w dziwnym kolorze. Zmienia to wygląd całego modelu, zaciera szczegóły i niszczy efekt malowania. W moim przypadku, kiedy to nie buduję dioram ( nie mam na to czasu i posiadam ponad 90 modeli, więc gdzie to stawiać?) wolę prezentować prace z wyrażnymi śladami eksploatacji, ale bez zbytniej przesady. Model ma po prostu dobrze wyglądać. Jeśli błoto, ziemia, trawa, gruz, cegły, liście i wszystkie brudy tego świata, to tylko na dioramie i niech ten brudzing stanowi jedną logiczną całość wynikającą ze scenki jaką odtwarzamy. I tyle ... Jeszcze raz wielkie dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
waldeczek Napisano 22 Listopada 2010 Share Napisano 22 Listopada 2010 Gratuluuje ładnie wykonanej Panterki. Sam zastanawiam sie nad tym modelem. Mi sie podoba. Mozesz zostawic go jak jest teraz nic nie zmieniając Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 18 Grudnia 2010 Share Napisano 18 Grudnia 2010 (edytowane) Badzo mi sie podoba, zwlaszcza ten nietypowy kamuflaz. Myslalem ze orginalny zmmerit w modelu Italieri wyglada marnie patrzac na surowe wypraski ale w Twoim po pomalowaniu wyglada fajnie. Pomimo ze to stary zapomniany model postanowilem jakis czas temu ze sie nim zajme jak skoncze te ktore mam aktualnie na warsztacie....tak wiec pudelko juz czeka na polce. Bede go robil z blachami Eduard'a i gaskami Fruil'a Czy przy kamuflazu sugerowales sie czyms takim Polska, jesien 1944 Mi sie podoba jeszcze taki schemat (rowniez z Powstania Warszawskiego ) : Edytowane 18 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 18 Grudnia 2010 Share Napisano 18 Grudnia 2010 Bardzo fajnie wygląda. Nawet jak taki czysty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Co do brudzenia i błocenia zwanego dalej jako "brudzing". Śledząc wątki warsztatowe, często widzę świetnie zapowiadające się modele, doskonale pomalowane, a następnie zepsute w końcówce. Dużo błota, ziemi itp. rozmieszczonego w sposób nielogiczny, albo w dziwnym kolorze. Zmienia to wygląd całego modelu, zaciera szczegóły i niszczy efekt malowania. W moim przypadku, kiedy to nie buduję dioram ( nie mam na to czasu i posiadam ponad 90 modeli, więc gdzie to stawiać?) wolę prezentować prace z wyrażnymi śladami eksploatacji, ale bez zbytniej przesady. Model ma po prostu dobrze wyglądać. Jeśli błoto, ziemia, trawa, gruz, cegły, liście i wszystkie brudy tego świata, to tylko na dioramie i niech ten brudzing stanowi jedną logiczną całość wynikającą ze scenki jaką odtwarzamy. Zgadzam się z tym. Dla mnie Twoje prace to klasyka gatunku - doskonale wyważone - ten cały rdzawo-błotny szajs do mnie nie przemawia. Czasem nie widać pod tym detali modelu. Choć nie wkręca mnie niemiecka myśl techniczna, to Twoje galerie obejrzałem z wielką przyjemnością - moje gratulacje. Właśnie taki efekt chciałbym osiągać w swoich pracach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Co do brudzenia i błocenia zwanego dalej jako "brudzing". Śledząc wątki warsztatowe, często widzę świetnie zapowiadające się modele, doskonale pomalowane, a następnie zepsute w końcówce. Dużo błota, ziemi itp. rozmieszczonego w sposób nielogiczny, albo w dziwnym kolorze. Zmienia to wygląd całego modelu, zaciera szczegóły i niszczy efekt malowania. W moim przypadku, kiedy to nie buduję dioram ( nie mam na to czasu i posiadam ponad 90 modeli, więc gdzie to stawiać?) wolę prezentować prace z wyrażnymi śladami eksploatacji, ale bez zbytniej przesady. Model ma po prostu dobrze wyglądać. Jeśli błoto, ziemia, trawa, gruz, cegły, liście i wszystkie brudy tego świata, to tylko na dioramie i niech ten brudzing stanowi jedną logiczną całość wynikającą ze scenki jaką odtwarzamy. I tyle ... ! Zgadzam sie w 110% choć zawsze za to obrywam SUPER Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marioba Napisano 2 Stycznia 2012 Autor Share Napisano 2 Stycznia 2012 Witam! Dziękuję za ekshumację mojej Panterki! Miło mi że ktoś jeszcze ją podziwia i do tego jeszcze chwali! Bardzo, bardzo jeszcze raz dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
math Napisano 2 Stycznia 2012 Share Napisano 2 Stycznia 2012 Witam!Dziękuję za ekshumację mojej Panterki! Miło mi że ktoś jeszcze ją podziwia i do tego jeszcze chwali! Bardzo, bardzo jeszcze raz dziękuję! Bo to calkiem ladny model...a jak na Italke to miodzio.....moja poszla narazie na polke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jurgen75 Napisano 3 Stycznia 2012 Share Napisano 3 Stycznia 2012 Po prostu Twoje prace trafiają w mój gust i wyobrażenie o tym jak powinien wyglądać dobrze wykonany model. Błoto i szmelc nie zasłania detali. Eksploatacja zrobiona ze smakiem. Tak właśnie wyglądały czołgi stojące w mojej brygadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jumo Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 No i trza przyznać że nekromata z Ciebie przedni . Udało się wskrzeszenie trupka . A swoją drogą przyjemnie się czyta wątki w których koledzy komentują pracę i warsztat autora a nie grubość plastiku na modelu i 100% zbieżność z orginałem z frontu XYZ. Właśnie takie modele mogą pokazać młodemu modelarzowi że nie trzeba wywalać 500 zł na model i kupę blach by stworzyć coś co dobrze wygląda (pomijam oczywiście gąski i grile które kolega nabył drogą kupna bo bez nich panterka też dobrze by wyglądała biorąc pod uwagę umiejętności warsztatowe kolegi ) . Bardzo dobry model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bushi Napisano 4 Stycznia 2012 Share Napisano 4 Stycznia 2012 Mnie się bardzo podoba. Reaktywacja wyszła pierwszorzędnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 5 Stycznia 2012 Share Napisano 5 Stycznia 2012 Witam!Dziękuję za ekshumację mojej Panterki! Miło mi że ktoś jeszcze ją podziwia i do tego jeszcze chwali! Bardzo, bardzo jeszcze raz dziękuję! Nie dziw się, model super wycieniowany ze wspaniałym washem. Naprawdę ale zrobienie czegoś takiego z tego modelu który jest panteropodobny to świetna robota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi