TANKISTA87 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 Na warsztat wrzucam Pz.Kpfw.III doświadczalnie ponieważ nie kleiłem jeszcze 1:72 ,a po obejrzeniu kilku warsztatów w tej skali coś mnie tknęło i zakupiłem to: wersje camo: ramki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 23 Listopada 2010 Share Napisano 23 Listopada 2010 No dobra, dajesz!! trzymam kciuki !! PS. ja mam gorszą robotę, składam gąski do Panther D (Friul) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 No to jedziesz z tą trójeczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 nie mogę zdecydować się na wersje camo myślę nad Kurskiem i Włochami (1943r.) 2 pozostałe proponowane przez producenta już wykluczyłem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 nie mogę zdecydować się na wersje camo myślę nad Kurskiem i Włochami (1943r.) Dobra, zrób tego Włocha i już, bo widzę, że 51% za nim przemawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Szkoda, że nie kupiłeś tego z Revella, bo bardzo ładny model jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Szkoda, że nie kupiłeś tego z Revella, bo bardzo ładny model jest. Szkoda, że dopiero teraz piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzychu-onisk Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Szkoda, że dopiero teraz piszesz. Wcześniej temat tej III-ki nie istniał więc nie mogłem o takowym zakupie wiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jachud3 Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Kursk! Koniecznie Kursk! Sam ostatnio się rozglądałem za tą IIIjką... zobaczymy co będzie pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil zoszak Napisano 24 Listopada 2010 Share Napisano 24 Listopada 2010 Popełniłem swego czasu ten modelik TRÓJKI z Revella. Naprawdę fajnie się go robi. Tutaj małe próbki nie skończonego PANZERA prawa strona lewa strona tył wozu Model jeszcze nie ukończony i jeszcze długo go będę męczył... Najprawdopodobniej go przemielę na jakieś inne malowanie Czekam na efekty walk z tą ITALKĄ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 24 Listopada 2010 Autor Share Napisano 24 Listopada 2010 Co do camo zrobie chyba Włocha jednak:) będzie prościej jak na pierwszy raz w tej skali.Kamil fajna Twoja III-jka:) Dzisiaj nie miałem niestety czasu ale coś tam podłubałem(większość czasu w zdjęciach archiwalnych) Co do modelu główne części kadłuba wycięte z ramek dolna płyta zespolona z bokami klejem Revella.Górna część kadłuba tylko na "sucho"do zdjęcia.Troszkę zacząłem zabawę przy kołach.Jutro będzie więcej i przede wszystkim będą lepsze foty.Co do modelu widzę że troszkę szpachlowania mnie czeka.Chyba zeszlifuje te liny cholownicze bo tragicznie wyglądają i uzupełnie z jakiegoś zestawu.Wszelkie porady mile widziane krytyka również bo bez niej nic pięknego nie powstanie hehe zapraszam do warsztatu: trochę instrukcji: model: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 25 Listopada 2010 Autor Share Napisano 25 Listopada 2010 Kamil -mam pytanko te liny holownicze były w zestawie??czy dokupywałeś??bo moje to odlew na płycie pancerza i trochę nienaturalnie wyglądają więc je zeszlifuje:) i uzupełnię z jakiegoś zestawu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 25 Listopada 2010 Share Napisano 25 Listopada 2010 Też mam rozpoczętą trójeczkę w tej skali, tyle że od Revell-a. Mam nadzieję, że coś wycudujesz z tego szkraba włoskiej produkcji. Będę często zaglądał i podpatrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 W kolejnym etapie budowy zeszlifowałem liny holownicze ,początkowo stopniowo ścinałem je nożykiem a następnie szlifowałem papierem ściernym stosując różne grubości."Wrażliwe miejsca" zabezpieczyłem taśmą przed ewentualnym porysowaniem.Teraz myślę nad jakimś zestawikiem uzupełniającym najlepiej jakieś fajne blaszki może jakieś graty jak macie jakieś propozycje to proszę o poradę bo nie zagłębiałem się nigdy w tej skali to moje pierwsze "pudełeczko zapałek"hehe ale ile frajdy przynosi to maleństwo:) następnie dopracowałem wszystko papierem ściernym wodnym ale bateria w aparacie odmówiła posłuszeństwa:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Do trójki dodatków kilka jest. Każdy z nich, no może poza lufą i liną oczywiście droższy od samego modelu Blachy Parta: Part P72065 - Panzer III Ausf.M - błotniki Part P72066 - Panzer III Ausf.M - osłony boczne Part P72067 - Panzer III Ausf.M - detale od biedy znajdziesz nawet: Part P72069 - Panzer III - gąsienice lina holownicza Eureka ER-7205 - Lina holownicza do Panzer III Lufa: Aber 72L-07 German tank Barrel 5 cm KwK 39 L/60 for Panzer III M lub czterokrotnie tańsza RB model 72B12 5cm KwK 39 L/60 Pzkpfw.III Ausf.M Gdybyś już całkiem zaszalał to jeszcze Aber ma w ofercie lufy do km Miłego rozmyślania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 najbardziej lina i lufa mi potrzebna zaraz obejrzę te zestawy a jeśli chodzi o osłony boczne to chyba wykonam we własnym zakresie z blaszki -R_Mazzi dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
R_Mazzi Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 najbardziej lina i lufa mi potrzebna zaraz obejrzę to się w dyszce zmieścisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 26 Listopada 2010 Autor Share Napisano 26 Listopada 2010 Koledzy pomocy!!!Ja tu się zajmuje takimi detalami jak lufa a tak naprawde będę miał problem z etapami malowania.Prosze o porade co do gasek i ukladu jezdnego.W tej skali przyznam ,że nie wie jak sie do tego najlepiej zabrać.Podoba mi się pomysł R_Mazzi ,który maluje gąski w ramkach osobno maluje koła pózniej skleja w całość zabezpiecza , dopiero maluje reszte modelu i robi to pędzlem.Ja chce pomalowac czołg aero.Czy moze lepiej skleić samą wannę wraz z kompletnym układem jezdnym pomalować całość w barwach czolgu a następnie bawić sie pędzelkiem z gaskami i na koniec przykleić górę kadłuba.proszę o solidna poradę.Żeby nie było ,że jestem leniwy śledze warszaty i czytam relacje ale jakbyście wkleili jakiegos ciekawego linka będe wdzieczny.Wydaje mi sie ze pracochłonna była by ta 2 metoda ale wydaje mi sie ze może dać lepszy efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Wg mnie oba sposoby są wykonalne. Układ jezdny tego panzerka nie jest dość skomplikowany i przy pomocy aerka można najpierw całość pomalować, później pędzlem bandaże i gąski, tak aby te widoczne elementy wyglądały przyzwoicie. Jak coś będzie krzywo i nie będzie chciało się poprawiać, zawsze jakieś brudzonko trochę zasłoni. Sam ostatnio miałem wszystko sklejone (układ jezdny) i później go malowałem z racji takiej iż był to model do szybkiego złożenia. Wyszło całkiem dobrze więc i Tobie się uda. Co do lin, ja do swojego zakupiłem te firmy Karaya i jestem z nich zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 26 Listopada 2010 Share Napisano 26 Listopada 2010 Układ jezdny tego panzerka nie jest dość skomplikowany i przy pomocy aerka można najpierw całość pomalować, później pędzlem bandaże i gąski, tak aby te widoczne elementy wyglądały przyzwoicie. Ja tak robię cały czas i oświadczam, że jest to jak najbardziej wykonalne. Fakt, że potrzeba duuuużo cierpliwości i co najmniej 2 pędzelki 00, ale efekty mogą być naprawdę bardzo dobre. Model sobie wybrałeś o jakości dyskusyjnej. Następnym razem celuj w Revella. To samo z Panzer IV i innymi naziolami ex-Esci wznawianymi przez Italeri. Są po prostu słabe niemożebnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Zauważ, że jak wywalisz błotniki to i cały osprzęt co wiąże się z zakupem żywicy. Czy robiłeś już model z użyciem blaszek ?? Lufkę i gąski kup w ciemno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 27 Listopada 2010 Autor Share Napisano 27 Listopada 2010 Robiłem ale to były jakieś poszczególne elementy bardzo niewielkie.Lufa metalowa i lina na pewno do wymiany.Zastanawiam się czy poradziłbym sobie z gąskami i błotnikami z blaszki w w 1:72 (chyba wyzwanie takie gąski z blaszki),wtedy tylko dodatki z żywicy i byłby ciekawy efekt.Podejrzewam ,że w 100zł bym się zmieścił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Gąski są w całości, więc na pewno sobie poradzisz. Co do lufki, to polecam RB Model'a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 27 Listopada 2010 Share Napisano 27 Listopada 2010 Tak samo jak skala72 polecam lufę tej firmy zważywszy na jej cenę, która wysoka nie jest. Co do gąsek, nie wiem jak wyglądają te włoskiej produkcji, ale ja tych firmy Revell bym nie zamieniał na te trawione, sam osobiście uważam, że te trawione wyglądają trochę płasko. Co do innych dodatków, sam polecam żywicę firmy ARMO, szczególnie zestawy zrolowanych koców, jakiś skrzynek czy innego wyposażenia, na pewno coś się przyda, a w torebce strunowej z żywicą ARMO tyle tego jest, że starczy jeszcze do innych modeli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TANKISTA87 Napisano 30 Listopada 2010 Autor Share Napisano 30 Listopada 2010 Kolejnym etapem prac było sklejenie wieży na zdjęciu jeszcze bez kilku istotnych elementów.Ponieważ będzie troszkę szpachlowania.Do modelu ostatecznie postanowiłem dokupić: metalową lufę ,linę i fototrawione gąski. Ps. ogólnie model klei się bardzo przyjemnie ale w porównaniu z innymi modelami w tej skali (czytając forum i oglądając zdjęcia z budowy ,bo to mój pierwszy w 1:72) ,szału co do jakości i wykonania detali niestety nie ma :( ale myślę ,że ostatecznie ładnie będzie się prezentował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi