Skocz do zawartości

F-16C Block 52+ Jastrząb - Italeri 1/48

_iceboy

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem go z zamiarem zrobienia żyda. Ale gdy rozpracowywałem ramki, znalazłem sporo elementów przypominających części do polskiego F-16. Malowanie jeszcze nie określone 4047, 4060 czy 4069. Nie wiem, czekam aż znajomy zrobi mi maski - oznakowanie będzie malowane. Do modelu podchodzę totalnie bez spiny, ma to być małe odstresowanie i rozluźnienie od Messero-wulfów i dorabiania drucika po druciku i sprawdzania nitu po nicie.

Zawszę chętnie przyjmę krytykę na temat spraw merytorycznych bo w przyszłości mam zamiar zrobić poważnego eF'a. W tym modelu chcę skupić się na walorach tylko i wyłącznie estetycznych . Sam model Italeri (ex. Kinnetic) składa się średnio. Generalnie liczyłem że w weekend będę mógł polatać po pokoju a tu dupa , sporo szpachlowania. We wnękach podwozia szpary po ok 1mm załatane plastikiem. Chciałbym już pomalować co trzeba i złożyć wszystko do kupy, ale coś mnie tknęło i zamówiłem jeszcze zoom-eduard'a.

Farby to tamijki - numery wzięte z wzornika FS. Ciemniejszą na dziób i oznakowanie sobie jakoś "dobiorę" na oko.

Jedyną rzeczą jakiej się boję to malowanie dyszy wylotowej, jak na razie zero pomysłów.

p1180711.jpg

p1180714.jpg

A tak ma być mniej więcej wyeksploatowany :

1806100.jpg

Oczywiście coś znajdę na to aby go ufalać od góry również.

Pozdrawiam

Czy on czasem nie ma wielkiego ryja?

Tzn? Chodzi o wlot? Nie wiem... Kwestie merytoryczne akurat w tym modelu mnie oblatują, być może jest niepoprawny, trudno mi powiedzieć.

Fajnie, że budujesz ten model.

Żeby Ci ułatwić mieszanie farbek poniżej fotki kolorów FS vs Tamiya

F-16 jest malowany FS36270, FS36375, FS36118 zgodnie ze schematem tu: viewtopic.php?t=24119

Mam nadzieję, że fotki będą pomocne

Tak jak sobie patrzę te FS'y ni jak mają się do odcieni Tamiji, jak i również do odcieni na zdjęciach które ja widzę.

Wydaje mi się że tamija XF19 i XF20 wierniej odzwierciedlają odcienie tych kolorów niż sam katalog FS'ów.

Ale dziękuję za pomoc

Jasne, bardziej istotne jest samo zgranie kolorów między sobą niż ich wartość "bezwzględna". Też nie jestem też "kolorowym" purystą

Nie wiem tylko czy nie będziesz musiał jednej z nich nieco przycienić, żeby pomiędzy kolorami był wystarczający kontrast. Jak się patrzy na nie na "żywo" to te FS' bardziej ze sobą kontrastują. Tak na marginesie większość FS serii 36xxx można otrzymać przez mieszanie xf-1 i xf-2.

IMG_2299_cr.jpg

FS36118 - to kolor napisów większości eksploatacyjnych i chwytu tankowania. Natomiast nieco ciemniejszy odcień dzióbka FS26270 w porównaniu do FS36270 wynika z tego, że taki sam kolor półmatowy sprawia wrażenie ciemniejszego od jego odpowiednika matowego. Dlatego we wzorniku FS są próbki matowe, półmatowe i błyszczące. Na schemacie poniżej zaznaczono to kolorem z większą dominantą niebieską.

IMG_2300_cr.jpg

Czy on czasem nie ma wielkiego ryja?

Tzn? Chodzi o wlot? Nie wiem... Kwestie merytoryczne akurat w tym modelu mnie oblatują, być może jest niepoprawny, trudno mi powiedzieć.

Tak, jest za duży. Robisz Polaka bo znalazłeś w zestawie drobnice, ale według mnie lepiej wyglądałby bez niej ale nie z takim błędem. Barak to block 30 z szerokim wlotem powietrza i dyszą dla silnika GE (zamiast NSI i dyszy PW).

Tak, jest za duży. Robisz Polaka bo znalazłeś w zestawie drobnice, ale według mnie lepiej wyglądałby bez niej ale nie z takim błędem. Barak to block 30 z szerokim wlotem powietrza i dyszą dla silnika GE (zamiast NSI i dyszy PW).

Cóż, teraz po ptokach jak się mówi, ale na pewno wezmę to sobie pod uwagę przy następnym PORZĄDNYM eFie. To miał być czysty relax... niestety Kinnetic się o to nie postarał . Złożenie fotela to jest jawna kpina....

Na razie się kokpituję:

p1180719.jpg

p1180718.jpg

wiem wiem, widać ślady po wypychaczach na podłodze... ale spokojnie, znikną pod fotelem .

Nawet podoba mi się ten kokpit, ale kurcze zepsuć linię F-16stki otwartą kabiną?

Pozdrawiam i dziękuję koledze Young za cenne informacje

Witam według mnie kokpit wygląda całkiem obiecująco. Gdyby nie ten połysk farby w kokpicie jak i na osłonie przyrządów pokładowych. Sam w swoim czasie robiłem szesnastkę. I z tego co mi wiadomo to stosowany jest tam kolor matowy po to by podczas lotu pilot nie został oślepiony. W twoim wypadku może być już za późno na zmianę tego błędu. Ale mam nadzieję ,że podczas budowy następnego modelu skorzystasz z monografii zdjęciowej jak i planów.

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów podczas budowy modelu.

...W twoim wypadku może być już za późno na zmianę tego błędu. Ale mam nadzieję ,że podczas budowy następnego modelu skorzystasz z monografii zdjęciowej jak i planów.

Pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów podczas budowy modelu.

A to dlaczego? Vallejo Matt Varnish i po sprawie. Czarny był malowany w okolicach godziny 13.00 jeszcze dobrze nie wysechł, mam tylko połysk w domu, a po matt mi się nie chciało ganiać do sklepu , lakier to załatwi.

Następna 16 będzie taka jak powinna być, nie odpuszczę dziadowi...

Nie dziękuję coby nie zapeszyć

Fajnie by było gdybyś to właśnie poprawił. I wyszłoby tak jak powinno. Choć według mnie za miast stosować lakieru bezbarwnego np. w tym wypadku matt. To lepiej by było od razu to załatwić za jednym pociągnięciem malowania kolorem docelowym matt. Bo po co robić grubszą warstwę na modelu przez stosowanie lakierów. Ale każdy ma na to swoje zdanie. :)

Obiecująca tablica, pudełkowa czy jakieś dodatki ?

Zoom eduarda.

Kokpit gotowy, teraz tylko zamknąć go owiewką i dodać HUD'a.

Bez lampy:

p1180726.jpg

p1180729.jpg

Z lampą:

p1180722.jpg

Czas zabrać się za bryłę i szlifowanie niepoliczonych gramów szpachli.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o kokpit to blaszki Eduarda robią wrażenie. Choć ja należę do osób które nie posiadają pieniędzy na kupowanie takich dodatków. I staram się wszystko wykonywać od podstaw lub waloryzować już jakiś element przez dodanie czegoś od siebie. Czasami zazdroszczę niektórym modelarzom ,że mają blaszki itp. które naprawdę robią wrażenie.I praktycznie na wielu konkursach znajdują swoje miejsca w czołówce. Ale uważam ,że jest to droga by iść na łatwiznę. Ale to tylko moje zdanie. Co do twojego efa zapowiada się naprawdę fajny model . Tylko jeśli mógłbyś jeszcze to zrobić to poprosiłbym o usunięcie dość dużej ilości paprochów które wpadły podczas malowania na twój fotel ACES II. Życzę powodzenia w szlifowaniu i czekam na dalsze efekty.

Jeśli chodzi o kokpit to blaszki Eduarda robią wrażenie. Choć ja należę do osób które nie posiadają pieniędzy na kupowanie takich dodatków. I staram się wszystko wykonywać od podstaw lub waloryzować już jakiś element przez dodanie czegoś od siebie. Czasami zazdroszczę niektórym modelarzom ,że mają blaszki itp. które naprawdę robią wrażenie.I praktycznie na wielu konkursach znajdują swoje miejsca w czołówce. Ale uważam ,że jest to droga by iść na łatwiznę. Ale to tylko moje zdanie. Smile Co do twojego efa zapowiada się naprawdę fajny model . Tylko jeśli mógłbyś jeszcze to zrobić to poprosiłbym o usunięcie dość dużej ilości paprochów które wpadły podczas malowania na twój fotel ACES II. Życzę powodzenia w szlifowaniu i czekam na dalsze efekty.

Czasem mam wrażenie, że pojmujesz modelarstwo jak konkurencję... ale później dochodzę do przekonania, ze na pewno się mylę...