Tomek Mroczkowski Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 (edytowane) Model na konkurs PWM tzw. "starym" Chcę zrobić Polskiego BWP-1 (Bojowy wóz piechoty) z 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej, a dokładniej z 9 Brygady Kawalerii Pancernej w Braniewie (woj. warmińsko-mazurskie). Sam pojazd własnoręcznie obfociłem i wrzuciłem tzw. Walkarounda Link do niego w zdjęciu. Największym wyzwaniem było dobranie kolorów. Po głębszym wtajemniczeniu wybrałem następujące barwy: Zieleń - Pactra A124 Brąz - Pactra A22, ale tu rozmyśle użycia jeszcze Rust od ModelMastera Czerń - czerń jak czerń, może A46, może XF-69 albo Revell 9. Wyjdzie w praniu i po kilku testach. Teraz model. Model pakowany przez Zvezdę to stary zestaw Dragona. Niestety to na razie jedyny model tego BWP na rynku w plastiku. Może pokusi się o niego Trumpeter lub inna firma, ale zostaje czekać. Dodatków do niego ze względu na słabą dostępność nie kupowałem. Ewentualna waloryzacja we własnym zakresie. Planowany termin ukończenia: 24 grudnia 2010 roku, czyli na wigilie. Samo pudełko: Rozbebeszone (kilka elementów wyciętych) Pojazd nie posiada na zewnątrz żadnych napisów, numerów czy godeł. Czy taka pustka jest chwilowa? Nie wiem, ale chcę przedstawić pojazd z dnia 17 września 2010 roku. tym modelem też zaczynam własny projekt pod tytułem: 9 BKPanc. Do wykonania będę miał następujące modele: BWP-1 Zvezdy (w budowie) BRDM-2M96i Dragona T-72M1 Tamiya 2S1 Goździk Skif MT-LB Skif oraz poza projektem, ale również o tematyce 16 PDZ BM-21 z niestety likwidowanego 16 Pomorskiego Pułku Artylerii w Braniewie. To tyle tytułem wstępu. Pozdrawiam! [w międzyczasie postępy] pierwsze starcie... Pierwszy element i pierwsze dziury... ciężko będzie. Edytowane 4 Grudnia 2010 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Witaj Tomek! Miło zobaczyć bratnią duszę zainteresowaną taką samą tematyką Przypomina mi się sklejanie mojego BWP-1. Nie wiem czy ten sam błąd pojawia się w różnych pudełkach, ale u mnie było bardzo ciężko spasować dół i górę kadłuba, przede wszystkim z przodu. Musiałem się nieźle wysilić fizycznie, aby zespolić to do kupy. Kadłub był dosyć mocno zwichrowany. Czekam na malowanie, po jestem ciekawy jaki wyjdzie zielona Pactra. Powodzenia w budowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Sam ciekaw jestem jak ta zieleń się przedstawi. Jest dosyć jasna, ale zabiegi jakieś spróbują ściemnić go. Zobaczymy... Koła gotowe do męczenia. 6 zielonych, 4 brązowe i 2 czarne. 1 pomalowane, co widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 16 Pomorskiego Dywizjonu Zmechanizowanego, 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej. http://www.16dz.pow.mil.pl/ Dywizjon - formacja taktyczna wojska, w artylerii i kawalerii równorzędna batalionowi innych rodzajów wojsk. To tyle w kwestii merytorycznej. Sam prawie umęczyłem właśnie BWP-1 (1:72) z ACE, skala inna ale dziury podobnej wielkości. Z przyjemnością skorzytałem z Twojego Walkarund'a Będę zaglądał. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 To tyle w kwestii merytorycznej. Dzięki za zwrócenie uwagi, literówka, a tyle zmienia Poprawiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 4 Grudnia 2010 Pierwsze barwy. Krzywo gdzieniegdzie, dawno nie malowałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 4 Grudnia 2010 Share Napisano 4 Grudnia 2010 Witam! Zapowiada się ciekawy modelik. Też takiego chciałem zbudować i nadal chcę. Póki co podoba mi się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 5 Grudnia 2010 Relacja słowna... Podmalowałem koła napędowe i napinające oraz podłubałem przy zawieszeniu, jutro dokończę spód wanny i walne na ziel... tzn. groszkowy Ciesze się, że się podoba. Wszystkim do etapu kół się podoba a później to już... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kacperek315 Napisano 5 Grudnia 2010 Share Napisano 5 Grudnia 2010 A później to już się zobaczy. Jak ładnie zasłużysz, to na pewno pochwalimy. Tak patrzę i nie widzę jakoś, aby kółeczka były krzywo pomalowane, albo muszę sobie zakupić jakieś gogle poprawiające wzrok. Będę sobie zaglądał, bo jestem ciekaw, co wyskrobiesz z tej maszyny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 6 Grudnia 2010 Share Napisano 6 Grudnia 2010 Ooo relacja mojego ulubionego pojazdu sklejanego przez nie mniej ulubionego kolegę. Szkoda, że Armo już zaprzestało produkcji metalowej lufy do tego "bewupka". Ale może popytaj po sklepach i mają gdzieś jakieś resztki ? Numer lufki 35789 Akurat przed chwilą dzwoniłem do JADARU i mam dobrą wieść nie tylko dla Ciebie. Planują w styczniu wznowić tę lufkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skala72 Napisano 7 Grudnia 2010 Share Napisano 7 Grudnia 2010 No to obserwuję, na razie kółka, czekam na resztę. Ciekawy warsztat zapowiada się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 7 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 7 Grudnia 2010 O, czyny nie słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł Czarnocki Napisano 8 Grudnia 2010 Share Napisano 8 Grudnia 2010 O, czyny nie słowa No się wysyliłeś. Oprzeć wannę kadłuba o słoiczek z farbą. Ostro jedziesz ... Tomku jesteś boski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Kolejne "postępy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
morfeusz_76 Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 ..ciekawy i godny śledzenia projekt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 11 Grudnia 2010 Niektórych ta ciekawość to pewnie aż zżera Tak, tak, wiem, szalony jestem, aż 6 elementów przykleiłem Oprócz tego były krwawe straty dzisiaj, ranny został 1 z 10 palcowej ekipy budowlanej Przebywa na rehabilitacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adam .B Napisano 11 Grudnia 2010 Share Napisano 11 Grudnia 2010 Oprócz tego były krwawe straty dzisiaj, ranny został 1 z 10 palcowej ekipy budowlanej Very Happy Przebywa na rehabilitacji. - Mamy rannego, powtarzam mamy rannego. - bravo 1, tu śmigłowiec ratunkowy, już lecimy po rannego. - tu bravo 1, wpadliśmy w zasadzkę, jesteśmy pod ostrzałem z broni ciężkiej. - aha - trzymajcie się bravo 1 już po was lecimy. (śmigłowiec przyleciał i zabrał rannego) - tu śmigłowiec ratunkowy, pomyliliśmy se osoby, sorki bravo1. - jezus maryja... - no co każdemu się zdarzy. - ta w szczególności wam ! - nie kłuć się ze mną, ja tu tylko pilotem jestem ! - dobra lećcie se już i dajcie nam święty spokój do chole***y. - dobrze, już dobrze, nie krzycz na mnie już, wiesz że tego nie lubię. - no spoko, spytaj się kucharza co na obiad będzie, bo głodny jestem. - te szczelaj tam, a nie o kotletach myśl. nie mogłem się powstrzymać, gry i koledzy dają po psychice sorki za offtopa, trzymam kciuki i kibicuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2010 Nie, to jeszcze nie galeria Sklejenie dołu skończone, czas na malowanko. Plamy na pojeździe wyglądają fajniej, nie wiem czemu... Z góry przepraszam za zdjęcia, ale zajęcia ma do grubo ponad 16 godziny a o tej godzinie już ciemno jak... Natomiast niebieskiego tła rozkładać mi się nie chce, ot taki zimowy leń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 14 Grudnia 2010 Share Napisano 14 Grudnia 2010 Zielony nie jest za jasny? Może wina wyświetlania na monitorze, ale mi trochę odcień zgrzyta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 14 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 14 Grudnia 2010 Za jasna z pewnością jest, ale po washu miejmy nadzieje ściemnieje Miałem ogromny dylemat przy wyborze koloru, gdybym nie robił konkretnego pojazdu to dałbym pierwszą lepszą zieleń. Edit: To tak jeszcze wieczorny rzut oka na beleczkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 Temat zakończył się definitywnie?Liczyłem na ciąg dalszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubert72 Napisano 4 Maja 2011 Share Napisano 4 Maja 2011 Też bym z chęcią podpatrzył co dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 4 Maja 2011 Autor Share Napisano 4 Maja 2011 Spokojnie, żaden koniec Już nie długo aktualizacja walki z wieżą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 5 Maja 2011 Autor Share Napisano 5 Maja 2011 A słowo ciałem się stało... Pora się przypomnieć, w ciągu 2 dni, zmotywowany miesiącem do końca konkursu, postanowiłem skleić połówki kadłuba. Widząc te szpary z wielkiego entuzjazmu, zapał znikną równie szybko jak się pojawił. Z dna pudełka zerkała wieża. I to na nią wydałem siły. Bo nerwów nie wydałem a wylałem jak pęknięta tama wodę. Widząc po innych warsztatach BWP-1 zauważyłem powymieniane "szelki" tudzież pasy na bzdety. Szlak chciał, że się za to zabrałem... Może to piękne nie jest ale dobra Zestawowe są gdzieś na dywanie, pomiędzy klawiszami klawiatury i pewnie w innych zakątkach gdzie to kurz zbiera się najszybciej. Do rzeczy. Przykleiłem lufę wcześniej wyturlaną w papierze ściernym, obrobiłem jarzmo (wg. Zvezdy/Dragona to chyba miał być osobny element, ale na zdjęciach widać, że jest to integralnie przyspawana część. Namęczyłem się z tymi zasranymi haczykami. Pasków nie zrobię, bo połowa pewnie by odpadła, co i tak sie pewnie przy malowaniu stanie. Dodatkowo obrobiłem wyrzutnię rakietową na tą samą konfiguracje co Bewup z 9 BKPanc. Bla bla bla... Jak nie będzie zdjęć to wołać, picasa2html.com się zepsuła. Teraz myślę, ze pomaluje tą wieże, potem peryskopy, wkleję dno wieży, zaszpachluje pod lufą ukośny pancerz, zamaluje tą farbę która zeszła podczas szlifowania (dokleję elementy które odpadły ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi