Skocz do zawartości

BWP-1 Zvezda 1:35

Tomek Mroczkowski

Rekomendowane odpowiedzi

Model na konkurs PWM tzw. "starym"

Chcę zrobić Polskiego BWP-1 (Bojowy wóz piechoty) z 16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej, a dokładniej z 9 Brygady Kawalerii Pancernej w Braniewie (woj. warmińsko-mazurskie). Sam pojazd własnoręcznie obfociłem i wrzuciłem tzw. Walkarounda

Link do niego w zdjęciu.

P9170235.JPG

Największym wyzwaniem było dobranie kolorów.

Po głębszym wtajemniczeniu wybrałem następujące barwy:

Zieleń - Pactra A124

Brąz - Pactra A22, ale tu rozmyśle użycia jeszcze Rust od ModelMastera

Czerń - czerń jak czerń, może A46, może XF-69 albo Revell 9. Wyjdzie w praniu i po kilku testach.

Teraz model.

Model pakowany przez Zvezdę to stary zestaw Dragona. Niestety to na razie jedyny model tego BWP na rynku w plastiku. Może pokusi się o niego Trumpeter lub inna firma, ale zostaje czekać.

Dodatków do niego ze względu na słabą dostępność nie kupowałem. Ewentualna waloryzacja we własnym zakresie. Planowany termin ukończenia: 24 grudnia 2010 roku, czyli na wigilie.

Samo pudełko:

PC040042.JPG

Rozbebeszone (kilka elementów wyciętych)

PC040043.JPG

Pojazd nie posiada na zewnątrz żadnych napisów, numerów czy godeł. Czy taka pustka jest chwilowa? Nie wiem, ale chcę przedstawić pojazd z dnia 17 września 2010 roku.

tym modelem też zaczynam własny projekt pod tytułem: 9 BKPanc.

Do wykonania będę miał następujące modele:

BWP-1 Zvezdy (w budowie)

BRDM-2M96i Dragona

T-72M1 Tamiya

2S1 Goździk Skif

MT-LB Skif

oraz poza projektem, ale również o tematyce 16 PDZ

BM-21 z niestety likwidowanego 16 Pomorskiego Pułku Artylerii w Braniewie.

To tyle tytułem wstępu. Pozdrawiam!

[w międzyczasie postępy]

pierwsze starcie...

Pierwszy element i pierwsze dziury... ciężko będzie.

PC040044.JPG

Edytowane przez Gość

Witaj Tomek!

Miło zobaczyć bratnią duszę zainteresowaną taką samą tematyką Przypomina mi się sklejanie mojego BWP-1. Nie wiem czy ten sam błąd pojawia się w różnych pudełkach, ale u mnie było bardzo ciężko spasować dół i górę kadłuba, przede wszystkim z przodu. Musiałem się nieźle wysilić fizycznie, aby zespolić to do kupy. Kadłub był dosyć mocno zwichrowany.

Czekam na malowanie, po jestem ciekawy jaki wyjdzie zielona Pactra.

Powodzenia w budowie

16 Pomorskiego Dywizjonu Zmechanizowanego,

16 Pomorskiej Dywizji Zmechanizowanej.

http://www.16dz.pow.mil.pl/

Dywizjon - formacja taktyczna wojska, w artylerii i kawalerii równorzędna batalionowi innych rodzajów wojsk.

To tyle w kwestii merytorycznej.

Sam prawie umęczyłem właśnie BWP-1 (1:72) z ACE, skala inna ale dziury podobnej wielkości. Z przyjemnością skorzytałem z Twojego Walkarund'a Będę zaglądał. Powodzenia!

Witam!

Zapowiada się ciekawy modelik. Też takiego chciałem zbudować i nadal chcę. Póki co podoba mi się.

A później to już się zobaczy. Jak ładnie zasłużysz, to na pewno pochwalimy. Tak patrzę i nie widzę jakoś, aby kółeczka były krzywo pomalowane, albo muszę sobie zakupić jakieś gogle poprawiające wzrok.

Będę sobie zaglądał, bo jestem ciekaw, co wyskrobiesz z tej maszyny.

Ooo relacja mojego ulubionego pojazdu sklejanego przez nie mniej ulubionego kolegę.

Szkoda, że Armo już zaprzestało produkcji metalowej lufy do tego "bewupka". Ale może popytaj po sklepach i mają gdzieś jakieś resztki ? Numer lufki 35789

Akurat przed chwilą dzwoniłem do JADARU i mam dobrą wieść nie tylko dla Ciebie. Planują w styczniu wznowić tę lufkę.

Oprócz tego były krwawe straty dzisiaj, ranny został 1 z 10 palcowej ekipy budowlanej Very Happy Przebywa na rehabilitacji.

- Mamy rannego, powtarzam mamy rannego.

- bravo 1, tu śmigłowiec ratunkowy, już lecimy po rannego.

- tu bravo 1, wpadliśmy w zasadzkę, jesteśmy pod ostrzałem z broni ciężkiej.

- aha

- trzymajcie się bravo 1 już po was lecimy.

(śmigłowiec przyleciał i zabrał rannego)

- tu śmigłowiec ratunkowy, pomyliliśmy se osoby, sorki bravo1.

- jezus maryja...

- no co każdemu się zdarzy.

- ta w szczególności wam !

- nie kłuć się ze mną, ja tu tylko pilotem jestem !

- dobra lećcie se już i dajcie nam święty spokój do chole***y.

- dobrze, już dobrze, nie krzycz na mnie już, wiesz że tego nie lubię.

- no spoko, spytaj się kucharza co na obiad będzie, bo głodny jestem.

- te szczelaj tam, a nie o kotletach myśl.

nie mogłem się powstrzymać, gry i koledzy dają po psychice

sorki za offtopa, trzymam kciuki i kibicuję

Nie, to jeszcze nie galeria

Sklejenie dołu skończone, czas na malowanko.

Plamy na pojeździe wyglądają fajniej, nie wiem czemu...

PC140064.JPG

PC140065.JPG

Z góry przepraszam za zdjęcia, ale zajęcia ma do grubo ponad 16 godziny a o tej godzinie już ciemno jak... Natomiast niebieskiego tła rozkładać mi się nie chce, ot taki zimowy leń.

• 4 months later...

A słowo ciałem się stało...

Pora się przypomnieć, w ciągu 2 dni, zmotywowany miesiącem do końca konkursu, postanowiłem skleić połówki kadłuba.

Widząc te szpary z wielkiego entuzjazmu, zapał znikną równie szybko jak się pojawił.

Z dna pudełka zerkała wieża. I to na nią wydałem siły. Bo nerwów nie wydałem a wylałem jak pęknięta tama wodę.

Widząc po innych warsztatach BWP-1 zauważyłem powymieniane "szelki" tudzież pasy na bzdety. Szlak chciał, że się za to zabrałem... Może to piękne nie jest ale dobra Zestawowe są gdzieś na dywanie, pomiędzy klawiszami klawiatury i pewnie w innych zakątkach gdzie to kurz zbiera się najszybciej.

Do rzeczy.

Przykleiłem lufę wcześniej wyturlaną w papierze ściernym, obrobiłem jarzmo (wg. Zvezdy/Dragona to chyba miał być osobny element, ale na zdjęciach widać, że jest to integralnie przyspawana część.

Namęczyłem się z tymi zasranymi haczykami. Pasków nie zrobię, bo połowa pewnie by odpadła, co i tak sie pewnie przy malowaniu stanie. Dodatkowo obrobiłem wyrzutnię rakietową na tą samą konfiguracje co Bewup z 9 BKPanc.

Bla bla bla...

Jak nie będzie zdjęć to wołać, picasa2html.com się zepsuła.

P5050497.JPG

P5050499.JPG

Teraz myślę, ze pomaluje tą wieże, potem peryskopy, wkleję dno wieży, zaszpachluje pod lufą ukośny pancerz, zamaluje tą farbę która zeszła podczas szlifowania (dokleję elementy które odpadły )