Rhayader Napisano 1 Marca 2011 Autor Share Napisano 1 Marca 2011 WOW...Bardzo profesjonalnie ! dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ja Napisano 1 Marca 2011 Share Napisano 1 Marca 2011 If there are stairs in the bay how does the upper deck look like? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 1 Marca 2011 Share Napisano 1 Marca 2011 If there are stairs in the bay how does the upper deck look like?O, i tak właśnie powinno to wyglądać . Na szczęście są koledzy lepiej ode mnie posługujący się mową Szekspira lekko zawstydzona wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nortley Napisano 3 Marca 2011 Share Napisano 3 Marca 2011 Hi Rhayader, Here are some more pictures that may help, and one for morale. http://img835.imageshack.us/g/scan06032702311.jpg/ enjoy, Nortley Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 and one for morale Końca drabiny nadal nie widać...but morale rose very high ! Kadłuby obu znanych statków typu Liberty różnią się między sobą. Kadłub W.Brown-a ma albo dołożone wzmocnienia, albo jest inaczej konstrukcyjnie wykonany. Przez to poziome linie podziału blach są dużo lepiej widoczne niż na O'Brien-ie Wymyśliłem sobie, że zrobię imitacje łączeń blach poszycia. Aby wykonać dokładnie tak jak widać na Brown-ie, trzeba by było nakleić spore wzmocnienie dziobu i dodatkowe paski na burtach. Nie miałem pomysłu jak rozwinąć zaokrągloną powierzchnie kadłuba aby przenieść to na płytkę polistyrenu, a robienie tego metodą ciągłych prób i przymierzania przerosło moje siły... Wystarczało mi, że w ogóle będą jakieś linie, a nie goły kadłub. Koncepcja była taka - trasuje skalpelem linie; wybrany materiał tworzy 'górkę', potem delikatnie szlifuję wprowadzając z powrotem część materiału do wykonanej szpary - finalnie szpara jest zakryta, a na wierzchu zostaje delikatna wypukła linia. Wytrasowałem delikatnie linie skalpelem, ale wydawało mi się , że za mało wyszło materiału i zginie on w czasie szlifowania. Poprawiłem mocniej. Jak już to zrobiłem pojawił się pomysł aby pociągnąć to wszystko surfacerem 500, który zaleje szparę (przynajmniej częściowo), a dopiero później szlifować. I zaraz potem następny - by wkleić w szparę żyłkę. Wydawał się najlepszy, bo żyłka zakryje szczelinę, a może nawet będzie ciut wystawać i nie będę musiał się bać, że zbyt mocno zeszlifuję wybrany skalpelem materiał i nic nie zostanie. Żyłka 0.08 wpadła w szczelinę całkowicie, 0.10 również. 0.20 była nie tyle za gruba, co za mało elastyczna i bardzo sprężysta - nie chciała się układać. Skończyło się na 0.14. Klej, którym wklejałem żyłkę (thin tamiyi) rozpuścił prawie całkowicie wybrany materiał. Teraz wszystko schnie, ale obawiam się, że po przeszlifowaniu będę miał równie gładki kadłub jak przed tą całą robotą, tylko z żyłką w środku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 6 Marca 2011 Ciekawa ta historia - nie mogę doczekać się finałowego efektu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 też mnie zaintrygowała ostatnia opowieść, z chęcią zobaczę co z tego wyniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 ale obawiam się, że po przeszlifowaniu będę miał równie gładki kadłub jak przed tą całą robotą, tylko z żyłką w środku..To by była wredność losu . Bo nawet nie złośliwość... Pozdrowienia, wielkamucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 nie mogę doczekać się finałowego efektu z chęcią zobaczę co z tego wyniknie Nie jest dobrze...a nawet jest źle. To by była wredność losu Cóż , trza się uczyć na błędach, choć ponoć tylko durnie uczą się na swoich... Szpary zrobiłem zbyt duże, lub też klej, którym kleiłem żyłkę rozpuścił za dużo materiału. Suma sumarum w dużej części nadal widać szpary. Tam gdzie wystawała żyłka - ściera się przy szlifowaniu. Kiedyś położę na to gruby surfacer i zobaczę co dalej, ale teraz nie mogę na to patrzeć. Wezmę się za Livermora...czas zakończyć projekt PBG. Uwaga odnośnie blaszek Eduarda. Te blaszki pomimo nazwy - Liberty, dedykowane są do O'Briena. Im głębiej wchodzę w ten statek tym więcej widzę różnic pomiędzy O'Brienem a Brownem. Blaszki Eduarda w wielu miejscach nie pasują do Browna. Pozostaje albo zrobić mix obu statków, albo wykonać część blaszek od podstaw, lub zrezygnować z nich w różniących się elementach. Mały update: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 może wklej plastikowe nitki i potraktuj klejem podobnie jak robią spawy pancerniacy wydaje mi się też, że kiedyś Marek proponował zaznaczenie podziału blach poprzez odpowiednie maskowanie i napylanie surfacera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 może wklej plastikowe nitki i potraktuj klejem podobnie jak robią spawy pancerniacyPodobnie robiłem przy Gato, naklejając pręciki polistyrenowe 0,2mm na kadłub, aby imitowały linie podziału blach/spawy. Materiał jest giętki i nie tak sprężysty, jak żyłka. No, i klei się bezproblemowo "zwykłym" klejem do plastiku, jak trochę "naciągnie", to staje się miękki, można go "masakrować" - jak zastygnie, jest twardy jak reszta kadłuba. bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 Betonowe stanowiska są świetne! Zaś co się tyczy kadłuba - chyba zeszlifowałbym te wypukłości wraz z żyłką a następnie zamaskowałbym kadłub pasami taśmy o szerokości pasów poszycia i pomalowałbym całość surfacerem (albo inną farbą podkładową). Utworzy się wtedy delikatny schodek, który będzie dosyć podobny do efektu, który widać na zamieszczonych przez Ciebie fotkach oryginału. Tak, już zupełnie na marginesie - zazdroszczę sporej ilości wolnego czasu na modelarstwo. Po jakichś trzech tygodniach dopiero dziś udało mi się znaleźć odrobinę czasu na przejrzenie i skomentowanie wpisów na forum... Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Oblaszkowałem pokrywy ładowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 No, przynajmniej tutaj byłeś delikatny - bo tamte foty są bezlitosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 6 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 6 Czerwca 2011 Ciężko się klei przy takiej temperaturze, ale coś tam do przodu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Czerwca 2011 Share Napisano 7 Czerwca 2011 Ciężko się klei przy takiej temperaturze, ale coś tam do przodu.. a to prawda, jak się wszystko klei do rąk to się ciężko modeluje niemniej za samozaparcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 10 Lipca 2011 Autor Share Napisano 10 Lipca 2011 Cargo Po malowaniu: Położyłem dwa rodzaje washa, pomalowałem narzędzia, wyszło jak widać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
taltos1 Napisano 10 Lipca 2011 Share Napisano 10 Lipca 2011 Kurde, pięknie to wygląda Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 11 Lipca 2011 Share Napisano 11 Lipca 2011 O żesh w mordę - co prawda dużo modelu na razie nie wyszło - ale ładunek... gratuluję oka i cierpliwości ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 FIU, FIU powiedział wróbelek Ćwir Ćwirek i spierd.... się z dachu, jak to zobaczył. Podzielam opinie przedmówcy, super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PKD4GA Napisano 15 Lipca 2011 Share Napisano 15 Lipca 2011 Cargo warto "posmyrac" delikatnie suchym pedzlem, zeby zlamac przestaly byc takie plaskie... Pozdr. Pawel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 19 Lipca 2011 Share Napisano 19 Lipca 2011 Cargo warto "posmyrac" delikatnie suchym pedzlem, zeby zlamac przestaly byc takie plaskie... Zgoda, ale z drugiej strony pojazdy w czasie transportu raczej były czyste (chyba, że załadowali umorusane) ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Cargo warto "posmyrac" delikatnie suchym pedzlem, zeby zlamac przestaly byc takie plaskie... Smyrałem, smyrałem, ale widocznie za słabo rozjaśniłem bazową, a może później jeszcze pociągnąłem jakimś filtrem i znikło? Już nie pamiętam, ale poprawię. Żeby nie było, że zapomniałem...model cały czas 'in progress' Kolejne stanowiska oerlikonów z dorobioną betonową osłoną i kawałek nadbudówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Zrobiłem świetlik i zacząłem prace nad mostkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
abir24 Napisano 24 Września 2011 Share Napisano 24 Września 2011 Fajnie,fajnie tak trzymaj świetlik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi