Moses Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Żadne konto PRO, kto Ci takich głupot naopowiadał Ustaw w aparacie rozdzielczość zdjęcia 1024x768. To jest maksymalny rozmiar jaki można na forum wkleić wg regulaminu. Ew jak masz większą rozdzielczość ustawioną w aparacie, uploudując zdjęcia przez imageshack możesz je zeskalować do rozmiaru (ale tylko w dół w górę, nie da rady). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Mi nikt nie opowiadał, ale przeczytałem w fotosiku: Pełen rozmiar na forum: Jeśli chcesz pobierać kody do pełnego rozmiaru musisz mieć abonament PRO lub aukcyjny. Nie znam się za bardzo na tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Olej fotosik skorzystaj z www.imageshack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Dokładnie tak, możesz jeszcze zrobić spokojnie 1024x768 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 4 Lutego 2011 Autor Share Napisano 4 Lutego 2011 Witam Dziś doszły golenie podwozia, pomalowałem śmigło i kółko ogonowe (razem z hakiem). Za niedługo dojdą koła, reszta kalek poleci kolejna warstwa sidoluxu, postaram się zrobić delikatny wash i przykleje maszty anteny i galeria Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us (mój najnowszy nabytek) I na koniec śmigło: Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Witam Korsarzowi doszły koła, pomalowałem rurkę Pitota (teraz już poprawnie ), śmigło siedzi na sucho, korzystając z ładnej pogody pobawiłem się trochę aparatem. A o to zdjęcia: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Fotografie może i ładne, artystyczne widoczki blokowiska, ale zarys samolotu trochę zasłania ten piękny krajobraz... Tak serio, to staraj się fotografować ZE światłem, a nie POD światło. Modelu prawie nie widać, a o zobaczeniu szczegółów nie ma mowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Witam. Mała wskazówka co do zdjęć i oświetlenia. Nie rób zdjęć pod światło, bo wtedy fotografowany obiekt będzie za ciemny, jak sam zauważyłeś. Spróbuj postawić model na parapecie i rób zdjęcia z boku tak, żeby w kadrze nie było okna. Model będzie wtedy tak samo dobrze oświetlony, ale zdjęcia o wiele lepsze. Pozdrawiam, Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Dziękuję bardzo za rady, oczywiście w galerii będę robił zdjęcia wyraźne, tutaj chodziło mi o właśnie tai efekt jaki wyszedł, czyli żeby widać było tylko sylwetkę modelu, niestety tło pozostawia wiele do życzenia, ale w galerii będę robił zdjęcia na błękitnym i czarnym kartonie. Później dodam wyraźniejsze foty. Dzięki jeszcze raz za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KilY Napisano 8 Lutego 2011 Share Napisano 8 Lutego 2011 Fajnie, że prace mają sie już powoli ku końcowi, galeria coraz bliżej Jak napisali koledzy powyżej, rób zdjęcia ze światłem, a nie pod. Fajnie, że dałeś większe fotki, od razu lepiej wszystko widać. Dobrze, że wybrałeś imageshack. Moim zdaniem to najlepsza strona do darmowego hostingu, o ile dobrze się jej używa. Na początek pamiętaj, aby sie na niej zarejestrować i być zalogowanym podczas wrzucania zdjęć. Wówczas masz pewność, że Twoje zdjęcia nie zostana po pewnym czasie skasowane. Niestety bolączką wielu archiwalnych galerii, czy warsztatów które przeglądam są właśnie niedostępne zdjęcia. Szczególnie jesli ktoś hostowal je na fotosiku, phoobucket, czy innych serwisach. Aby tego uniknąć trzeba się zalogować. Po rejestracji i zalogowaniu się, aby umieścić zdjęcie w poście na forum najlepsza jest taka metoda: Używamy znaczników , a między nie wklejamy bezpośredni link do naszego zdjęcia. W takim wypadku nasze zdjęcie będzie wyświetlone bezpośrednio w poście bez żadnych odnośników. Bezpośredni link do zdjęcia pobierzemy kopiując ścieżkę nr. 2 - "direct link". Wówczas, aby pokazać zdjęcie wpisujemy znacznik <- takim znacznikiem zamykamy formułę. No i mamy prawidłowe zdjęcie. Natomiast: Kiedy użyjemy ścieżki nr.3 - "forum link" uzyskamy tak jak to jest u Ciebie powyżej odniśnik do zdjęcia, który po kliknięciu z nie odsyła nas do strony Imageshack z tym zdjęciem. Jest to po prostu taka większa miniatura i nie warto tego stoswać, jeśli nasze zdjęcie nei jest naprawdę duże. Bo nie ma nic gorszego niż kliknąć w zdjęcie sądząc, że otworzy nam sie jego powiększenie,a po załadowaniu strny okazuje się, że to ten sam obrazek. Ściezka nr. 4 - "forum thumbnail" - to po prostu miniaturka, czyli to samo co powyżej tyle, że mamy mniejszy obrazek na forum. Po kliknięciu w niego zostajemy dopiro przekierowani do właściwego zdjęcia. Polecane, kiedy chcemy wkleić duży obrazek, którego nie możemy zmniejszyć. Ale przy galeriach samolotów nie jest to najlepsze. Poza tm polecam program IrfanView. Jest on szybki, prosty w obsłudze, po polsku. Można za jego pomocą szybko zmniejszyć rozmiar zdjęcia, a także jego kompresję. Zmniejszenie kompresji do 80-90% przy szerokości zdjęcia 900-1000px nie pogarsza widocznie jego jakości, za to mocno wpływa na jego rozmiar. Dzieki mniejszej wadze fotki się szybciej ładują i dzięki temu lepiej się je przegląda No to się rozpisałem, ale mam nadzieje, że moje rady ci się przydadzą, wkleję ten post chyba także do działu o pokazywaniu zdjęć, może ktoś inny również skorzysta Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 Dziękuję bardzo KilY, szczególnie za ten screen, bo skomplikowane to troszkę, dziękuję bardzo Więc obiecane fotki Korsarza, na których coś widać Od razu poprzedzam pytanie co to za srebrna maź nad wlotem powietrza na skrzydle, więc miały być to odpryski farby które zauważyłem na zdjęciu... ...ale położyłem (a właściwie nawaliłem) za grubą warstwę farby i wyszło co wyszło, ale jutro przetrę to drobnym papierem i myślę że będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 Witam Do modelu doszedł zbiornik, poprawiłem rozerwaną siódemkę, Corsair dostał kolejną warstwę sido. Został jeszcze delikatny wash, pobawię się jeszcze w brudzenie spodu, bo kolor jest zły, więc postaram się odciągnąć uwagę publiczności Przepraszam za zdjęcia, ale robione na szybko, w dodatku pogoda odmówiła posłuszeństwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 (edytowane) Od razu poprzedzam pytanie co to za srebrna maź nad wlotem powietrza na skrzydle, więc miały być to odpryski farby które zauważyłem na zdjęciu... Wienc ( ) tak....... Następnym razem, jak masz aero, przed pomalowaniem na kolor bazowy w miejscach gdzie chcesz mieć odpryski pomaluj srebrną farbą i 1. po wyschnięciu farby, delikatnie moczysz miejsce gdzie ma być przetarcie mokrym pędzelkiem i posypujesz solą (albo morską gruboziarnistą albo zwykła, w zależności od skali i wielkości obić) Po czym malujesz to na kolor bazowy bardzo delikatnym strumieniem. Sól usuwasz po wyschnięciu farby pędzelkiem lub 2. po wyschnięciu farby, robisz plamkę z maskola, czekasz aż podeschnie. Bierzesz wykałaczkę i szarpiesz krawędzie aby nie były zbyt regularne. Malujesz na kolor bazowy, zrywasz maskol. Spróbuj tego zmaza poprawić, wg tego co napisałem (akcja z maskolem powinna być dobra) bo wygląda teraz paskudnie i psuje fajny modelik, wszczególności że wsadziłeś w niego sporo pracy Edytowane 11 Lutego 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 11 Lutego 2011 Autor Share Napisano 11 Lutego 2011 Dzięki Aerograf mam, ale jeszcze z niego nie korzystam, bo nie ma nic co by mi do środka dmuchało, dlatego Corsaira malowałem pędzlem i mi trochę nie wyszło. Dzięki Moses, tej metody jeszcze nie znałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Póki nie zaopatrzysz się w kompresorek, można zasilać aero z !butli z gazem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Zależy jaka butla i jaki gaz no i reduktor. Powiedzmy butla do mig-mag'a taka do pasa na CO2 czy argon+zegar(reduktor ciśnienia) i nie ma mocnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
B.A.T.E.K Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 a ja bym polecił opryskiwacz ogrodowy. ja mam taki stary ze wskaźnikiem ciśnienia i fajnie się maluje na tym. fakt trzeba się troch na machać ale powietrze za darmo a opryskiwacz tez można za nieduże pieniądze kupić, albo poszukać w komórce może jest jakiś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 Póki nie zaopatrzysz się w kompresorek, można zasilać aero z !butli z gazem! absolutnie odradzam:/ Karolkonw chciałbym zaznaczyć że użyłem słowa stwierdzenia Póki nie zaopatrzysz się w kompresorek A więc jako chwilowe źródło zasilania a nie stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 12 Lutego 2011 Autor Share Napisano 12 Lutego 2011 Dzięki koledzy, wiem że są takie butle, ale nie zamierzam tego kupować bo to trochę kosztuje, ja myślałem o kompresorku z agregatu lodówkowego, szukałem po złomach w mieście, ale nie znalazłem, więc z pozostało mi tylko czekać aż ktoś z rodziny będzie wymieniać lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 12 Lutego 2011 Share Napisano 12 Lutego 2011 Zawsze możesz popsuć swoją i powiedzieć mamie/narzeczonej/żonie że chyba trzeba kupić nową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 12 Lutego 2011 Autor Share Napisano 12 Lutego 2011 Haha, dobre, ale problem w tym że lodówke mamy dość nową, więc trochę nie po drodze, ale babcia myślała o nowej lodówce (stara to jeszcze wyprodukowana przez ZSRR). Największy błąd zrobiłem rok temu, kiedy moja druga babcia wymieniała lodówkę, ale w tedy nawet nie myślałem o aerografie-wystarczał mi pędzel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Witam Wash skończony, robiony nietypowo, czarnym cienkopisem wycieranym patyczkami do uszu, efekt mi się dość podoba, może trochę spód za mocno, ale na żywo całkiem mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Spróbuj go jeszcze trochę przetrzeć, zwłaszcza przy krawędziach luków, bo jest zbyt mocny i kontrastowy. na długich liniach podziałowych wygląda niesle, ale przy małych powierzchniach stanowczo za mocno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi