witek@ Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Dzisiejszy odcinek telenoweli powinien nosic tytuł "Krok naprzód,dwa do tyłu" ....tak moja nieudolnośc doprowadziła do tragedii...Trzymając w pęsecie posmarowany superglutem stelaż do łodzi ratunkowych ściskając za mocno element "wystrzeliłem" go z pęsety....niestety tak niefortunnie ,że element przykleił się do burty.Reasumując burta upackana została superglutem.Natychmiast do akcji wkroczył debonder ale jego działanie naruszyło także farbę ( ehhh te nieszczęsne Vallejo ) powodując powiększenie uszkodzenia burty wraz z powłoka farby.Problem polega na tym,że ten kolor był mieszany z trzech różnych a odcień ustalany staroegipską metodą "na oko" i na dodatek już nie mam zmagazynowanej tej mieszanki farb.Poniżej zdjęcia z postępu prac wraz z nieszczęsną burtą.Jak się uprzec to troszkę widac uszkodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 13 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 13 Marca 2011 Jak się uprzec to troszkę widac uszkodzenia. Uparłem się i jakoś nie widzę tego miejsca - więc chyba nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 13 Marca 2011 Share Napisano 13 Marca 2011 bywa tak, że coś zepsujemy i miejsce naprawy początkowo razi nasze oczy, po pewnym czasie sami z trudem je odnajdujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 13 Marca 2011 Autor Share Napisano 13 Marca 2011 Myślę,że krypa skończy swój żywot na jakiejś dioramie i na wysokości "oszpecenia" przycumuje jakiś holownik,to plan A Plan B to załoga na opuszczonych deskach będzie coś tam dłubała,malowała kadłub.... Na zabawę na tym etapie w maskowanie i kładzenie nowej warstwy farby na całym kadłubie nie mam siły ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 18 Marca 2011 Autor Share Napisano 18 Marca 2011 Cicho tu i głucho więc kolejny odcinek telenoweli .Tym razem zabrałem się za kominy efekty niżej ; Nawet niewielkie odrutowanie kominów w tej skali jest wyzwaniem,aż strach pomyśleć co będzie z kominami przy najbliższym projekcie Na razie to wszystko.Jutro pewnie dodam jakąś drobnicę pokładową w kolejny dzień nadbudówka rufowa,olinowanie i finisz wraz z dioramą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lkemot Napisano 19 Marca 2011 Share Napisano 19 Marca 2011 Fajnie to wygląda, ale mam dla Ciebie jedną uwagę - zdjęcie poniżej, tu jest brak szpachli i doszlifowania, a nie bezlitosne makro Kolejny "apdejt" i bezlitosne makro : Spróbuj to zaszpachlować, przeszlifować i prysnąć aerkiem, a efekt końcowy będzie zdecydowanie lepszy. Wiem, że ta skala jest za.... (rąbista ?), ale sam pewnie nie jesteś do końca z tego zadowolony... Model wygląda świetnie i takie "minki" psują efekt końcowy, bądź sam zadowolony z całego modelu, a tak zawsze będziesz wiedział o tych dziurach i nie będziesz do końca happy Pozdrawiam modelarsko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 19 Marca 2011 Autor Share Napisano 19 Marca 2011 Spróbuj to zaszpachlować, przeszlifować i prysnąć aerkiem Dzięki za uwagi,zaszpachlowane już jest ale nie wiem czy uda się to tak ładnie przeszlifowac...wiesz każda skala ma swoje prawa a 700-ka to skala iluzji dla twardzieli.Generalnie ten egzemplarz miał dużo tego typu wgłębień ubytków itp. Większośc szpachlowałem , szlifowałem ale jakieś "babole" mogły uciec mej uwadze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Witam dziś kolejny odcinek serialu.W nocy udało mi się wyposażyć śródokręcie w drobnicę,wykonać ażurowe platformy pod reflektory przy trzecim kominie,wyrzutnie torped małą platformę na pierwszym kominie pod prawdopodobnie syrenę okrętową.Później zobaczymy co dziś zmajstruję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rhayader Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Pięknie wygląda, mnóstwo rewelacyjnych szczegółów, zupełnie jakby był w 1/350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Dzięki za słowa uznania Faktycznie dobrze zrobiona "współczesna siedemsetka" nie wiele odstaje od 350-ki Kolejny apdejcik ze śródokręcia gdzie zamontowałem uzbrojenie : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 20 Marca 2011 Share Napisano 20 Marca 2011 Pięknie wygląda, mnóstwo rewelacyjnych szczegółów podpinam się pod te słowa, jest coś w tym modelu co powoduje, że chętnie zaglądam do tego wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Miło słyszeć,że model się podoba.Prace w niedzielę trwały w najlepsze.Uzbroiłem rufową nadbudówkę oraz dodałem katapulty....szkoda,że są tak bardzo uproszczone może wymienię je na coś z LR Niżej postęp prac oraz zdjęcie obrazujące ogrom skali jaką jest "siedemsetka"...to tak bardziej dla fanów 350-ki . Do zrobienia pozostało : Maszt,wszelkiego rodzaju przeszkadzajki w trakcie normalnych prac ( żurawiki,anteny itp ) Dokończenie delikatnego brudzenia. OS2U Kingfisher ale tu jeszcze muszę potwierdzić jak powinien być malowany .Kalkomanie oraz olinowanie przy którym zapewne przeklnę nie raz i na sam koniec jakaś dioramka....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
donalyah00 Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Fajne i szczegółowe maleństwo! Jak dla mnie - jeden z bardziej atrakcyjnych okrętów US Navy. Trzymam kciuki za ciąg dalszy, a zwłaszcza za olinowanie - wraz z masztami tworzy ono znaczną część uroku tych czterofajkowców. Podoba mi się również delikatne brudzenie kabłuba. Pozdrawiam, Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Marca 2011 Autor Share Napisano 23 Marca 2011 Fajne i szczegółowe maleństwo! Dlatego też cenię sobie modele z Niko.Po za tym chyba polubiłem ten materiał jakim jest żywica ;-) Nie mniej następne dwa modele to będzie plastik plus kupa blach....a może powinienem już pisać kupa blach plus odrobina plastiku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Prace posuwają się powoli do przodu.Stoczniowcy w trakcie nocnej zmiany zainstalowali radary ,anteny, maszt oraz żurawiki szalup. W zasadzie części z pudła do przyklejenia już nie ma ....no może Kingfischer ale akurat w tym wypadku zdecyduję się na wyrób Trumpetera.Pozostanie więc do zrobienia a: kalkomanie b: wodnosamolot c:olinowanie d;wklejenie załogi ;-) e: psiknięcie całości lakierem....bym zapomniał teraz w świetle słonecznym widać,że w kilku miejscach model potrzebuje wyprawek malarskich Niżej obraz wart więcej niż słowa : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Miodzio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Miodzio o tak! dołączam do zachwytów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Macisso Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 o tak! dołączam do zachwytów Ja również nie skąpię oklasków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Cieszy mnie,że krypa się podoba ;-) To dopinguje i pomaga w walce z materią Na chwilę obecną wykonano z ostatniego planu prac : kalkomanie,zaokrętowano załogę ( ok 40 sztuk ) dokonano drobnych retuszy.Pobrudzono części do tej pory nie brudzone bo za dużo rzucały się w oczy,doklejono elementy o których zapomniałem .W zasadzie zostaje tylko olinowanie i malowanie lakierem bezbarwnym całości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 dałbyś jakieś zbliżenie na załogantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 dałbyś jakieś zbliżenie na załogantów Dokładnie. Ciekaw jestem jak to wygląda zanim zacznę zaludniać moje okręty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Panowie jak wrócę z pracy a ilość światła zastanego pozwoli na jakąś porządną fotografię to ją wykonam i tu zamieszczę .tak czy owak fotka nie odda tego jak wygląda to w rzeczywistości.....ja tam jestem zwolennikiem zaludniania Tutaj dodałem raczej mało załogantów i trochę giną ale po prostu więcej już nie miałem a nowi przybędą za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kalaruch Napisano 28 Marca 2011 Share Napisano 28 Marca 2011 fajnie ! nie spodziewałem się aż takiego efektu ! przydało się coś z MSiO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 nie spodziewałem się aż takiego efektu ! przydało się coś z MSiO ? Dlaczego się nie spodziewałeś takiego efektu ?? Już sam producent modelu sugerować mógł przyzwoity efekt który ja tak na marginesie nieco zepsułem bo zachciało mi się eksperymentować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 28 Marca 2011 Autor Share Napisano 28 Marca 2011 Niżej zbliżenia załogantów,niestety nie posiadam obiektywu makro. tu po wykadrowaniu fragmentu kadru I tutaj ponownie fragment kadru W takim zbliżeniu wygląda to makabrycznie ...dobrze że nieuzbrojone oko nie widzi takich niedoskonałości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi