Sebaar Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Niestety po nałożeniu szarego koloru warstw jedna uwidoczniły się liczne rysy i "zadrapania" będące zapewne wynikiem wyciągania odlewu z formy. Jednak żywica lubi robić niemiłe niespodzianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 Jednak żywica lubi robić niemiłe niespodzianki Jasne,że żywica lubi kaprysić....ale ma też swoje zalety ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 17 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 17 Stycznia 2011 No to powoli do przodu kadłub pomalowany.Zostały małe wyprawki po których będziemy brudzić i cudować Następny odcinek już niebawem..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 18 Stycznia 2011 Share Napisano 18 Stycznia 2011 niezłe cacko się zapowiada, ładnie to wygląda już na tym etapie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 18 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 18 Stycznia 2011 ładnie to wygląda już na tym etapie Dzięki Jędrek...ładnie będzie jak troszkę pobrudzę kadłub i wykończę kolorystycznie a to nastąpi jak mi praca da troszkę wytchnienia może już z końcem tygodnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wallace Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Bardzo ładna i czysta robota Szczególnie, że to takie "maleństwo" ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 No to po czystej robocie przyszedł czas na brudzenie, washowanie ,kładzenie pigmentów itp.Cały czas się zastanawiam czy nie przesadziłem. Efekty niżej : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2011 Faktycznie - zbyt wyraźne są te zacieki - teraz to pozostaje je jakoś zmyć bądź nałożyć na nie kolor kadłuba, by nieco przytłumić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Faktycznie macie rację.Po raz kolejny wróciłem do zdjęć na navsource i obejrzałem je ponownie na dodatek przeglądając zdjęcia siostrzanych jednostek.Tym razem wena twórcza była zbyt silna i okręt jest za mocno upaćkany.Na szczęście łatwo da się to skorygować.Wszystkie zabrudzenia i zacieki wykonane przy pomocy suchych pasteli więc dość łatwo się je zmywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 No....a teraz ?? Jakieś mikro brudy i zacieki z delikatnym cieniowaniem zostawiłem bo nie był bym sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 23 Stycznia 2011 Super Moderator Share Napisano 23 Stycznia 2011 lepiej choc suche pigmenty raczej nie dają dobrego efektu. Spróbuj jednak olejami artystycznymi - to na prawdę świetne narzędzia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Mam olejne artystyczne ale jakoś pokochać się nie potrafimy,nie wiem dlaczego "nie leżą" mi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 No dobrze kadłub jest wyczyszczony. Zastosować tylko wash do pozostałych elementów i będzie git czy doradzacie jeszcze jakiś zabieg ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 jak już masz oleje to dobrze, postaw na kadłubie trochę różnokolorowych kropek i rozprowadź je po kadłubie pionowymi delikatnymi pociągnięciami pędzla, niektóre znikną prawie całkiem, inne pozostawią smugi i przebarwienia, czasami trzeba będzie zwilżyć lekko pędzel, w niektórych miejscach poprawić ale zobaczysz... powinno się Tobie spodobać, generalnie - spróbuj, oleje też w miarę łatwo zmyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 postaw na kadłubie trochę różnokolorowych kropek a konkretniej jakie kolory polecasz do takiej zabawy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 23 Stycznia 2011 Share Napisano 23 Stycznia 2011 różne - nawet taki jak niebieski, biały czy żółty, dadzą one przebarwienia na całym kadłubie - natomiast ciemnymi kolorami taki jak czarny, burnt sienna czy brąz van dyke mniej wycierając uzyskasz delikatne smugi wyglądające jak zacieki, możesz je później wykonać osobne akcentując niektóre miejsca (pod kotwicą, bulajami, słupkami itp.) np. klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 23 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 23 Stycznia 2011 Dzięki Jędrek,kiedyś na pewno spróbuję.Teraz nałożyłem gotowego washa z Vallejo i zadowolony nie jestem....brudzenie tego modelu wykończyło mnie i zapewne już tak zostanie jak jest.Następny postaram się zrobić z wykorzystaniem olejnych artystycznych farb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Przyszedł czas na malowanie kolejnych elementów modelu.Nadal toczę nie równą walkę z Vallejo i pomimo wielu zachwytów nad tymi farbami ja się w nich nie zakocham...już zaczynam się rozglądać za innymi....Co powiecie na Lifecolor ?? Dość fonii czas na wizję : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Mały apdejt z postępu pracy : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 7 Marca 2011 Share Napisano 7 Marca 2011 miło oko pocieszyć kolejną aktualizacją jak nie podeszło Tobie Vallejo to nie wiem czy Life Color podejdzie, obie są podobne i dla zwiększenia przyczepności wymagają podkładu przed malowaniem, mi akurat obaj producenci podchodzą i głównie na nich się opieram ale aerografem zdecydowanie lepiej mi się maluje od momentu jak zacząłem rozcieńczać farby wódką i bynajmniej nie jest to efekt oparów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Marca 2011 Autor Share Napisano 7 Marca 2011 jak nie podeszło Tobie Vallejo to nie wiem czy Life Color podejdzie, obie są podobne i dla zwiększenia przyczepności wymagają podkładu przed malowaniem No to mnie zmartwiłeś....chyba nie pozostanie nic innego jak wypróbowac tamiya....ale to przy następnym projekcie...już wkrótce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 7 Marca 2011 Autor Share Napisano 7 Marca 2011 Kolejny "apdejcik" czyli raport z pola walki ja kontra żywica Tak czy owak nadbudówka wraz z wyposażeniem pnie się do góry. Oczywiście makro wyciąga wszystkie niedoskonałości i obnaża nikczemnej jakości warsztat modelarza Tak czy owak frajdy z tym maleństwem jest sporo a i chyba efekt też będzie zadowalający.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 8 Marca 2011 Share Napisano 8 Marca 2011 No to mnie zmartwiłeś....chyba nie pozostanie nic innego jak wypróbowac tamiya.... wydaje mi się, że to kwestia przyzwyczajenia i pewnej wprawy, jak pisałem wcześniej malując Vallejo za pomocą aerografu miałem takie kolory, które przyprawiały mnie o ból głowy ale od czasu wódeczki (jako rozcieńczalnik) ból głowy może być tylko z innego powodu poza tym wygodny jestem... Vallejo można dostać w miarę bez problemu i w dodatku ma o wiele bogatszą paletę kolorów niż Tamiya, dobrą opinią cieszą się też Gunze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek@ Napisano 8 Marca 2011 Autor Share Napisano 8 Marca 2011 Kolejny "apdejt" i bezlitosne makro : Tu kolejne zdjęcie nadal w makro ale w bardziej pobłażliwej skali Jędrek może faktycznie te Gunze trzeba będzie wypróbować choć chciałem uniknąć farb które śmierdzą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jędrek Napisano 9 Marca 2011 Share Napisano 9 Marca 2011 mimo "bezlitosnego makro" pierwsza fotka bardziej mi się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi