Paws Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Revell 1:72+eduard zoom. Malowanie pędzelkiem, Pactra i MM. Pedał steru kierunku 2 drobiazgi, śmigło i kołpak: Tablica zegarów po retuszu i przetarciu matalizerkiem,doklejona do podłogi, przyklejone pedały steru kierunku. "Burty" kadłuba: Praktycznie skończony kokpit. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 21 Marca 2007 Share Napisano 21 Marca 2007 Ciekawie się zapowiada A jakie malowanie weźmiesz Jakieś "prawdziwe" czy z główki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 22 Marca 2007 Autor Share Napisano 22 Marca 2007 Nigdy nie biorę jak to nazwałeś "z głowki"-to nie zabawka tylko model. Malowanie jedynie słuszne "donaldowe" Zumbacha. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł_12 Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Mam taką sprawę, bo widzisz też sklejam spita Revella ale nie wiem jakim kolorem pomalować kokpit. Mógłbyś podać jaką farbką malujesz wnętrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Mam taką sprawę, bo widzisz też sklejam spita Revella ale nie wiem jakim kolorem pomalować kokpit. Mógłbyś podać jaką farbką malujesz wnętrze? Interior grey-green! Najlepiej kup pactre A117 to ten kolor! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Albo Humbrol 78 - Cockpit Green. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Albo Humbrol 78 - Cockpit Green. Majek ten humbrol ma inny odcień niż powinien być ! Lepszajest Pactra A117. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Deco nieprawda! HUMBROL jest OK. Używałem obu, Pactry i Humbrola. Spit z muzeum z Krakowa malowany jest lakierami akrylowymi samochodowymi, dobieranymi w/g F.S. a wogóle,to latałeś na Spitach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deco Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Deco nieprawda! HUMBROL jest OK. Używałem obu, Pactry i Humbrola. Spit z muzeum z Krakowa malowany jest lakierami akrylowymi samochodowymi, dobieranymi w/g F.S. a wogóle,to latałeś na Spitach? Nie ale większość modelarzy sądzi że ta Pactra jest lepsza! Podobno ktoś to sprawdzał! Ale niemogę się podeprzec żadnym linkiem czy analiza więc wszytsko możliwe. A co do latania to chętnie bym spróbował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Ja używam H120 i co mi zrobicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek R Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Ja używam H120 i co mi zrobicie No to teraz masz przerąbane i w ogóle masz banana i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Nie ale większość modelarzy sądzi że ta Pactra jest lepsza! Podobno ktoś to sprawdzał! Sprawdzałem w ,,Ciemnoniebieskim świecie''.Wszystkie Spity pochodzą ze stajni Marka Hanny. Nikt tak, jak on nie znał się na Spitfirach. Miał dostęp do oryginalnych farb i wzorników RAFu z czasów II wojny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Wiesz Zbyszku (rozmawialismy ostatnio na temat kolorow wnetrza w brytyjskich samolotach), z tymi kolorami to jest tez tak, ze kazdy telewizor, kazdy monitor, kazdy aparat, skaner innaczej odwzorowuja kolory, wiec zdjecia lub filmy przeklamuja... Zeby miec miarodajne porownanie, to trzeba by stanac z kawalkiem plastiku pomalowanym dana farbka obok samolotu takiego Marka Hanny i porownac organoleptycznie. Ale czy jest sens kruszyc kopie o delikatna roznice w odcieniu? Wiem, ze oba Interior Greeny Humbrola - 158 i 151 (FS34151) nie sa juz produkowane. Jedyne co mozna kupic tej firmy to wlasnie wspomniany przeze mnie wyzej kolor 78 (FS34171). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Zgadza się Majku. Plotki,że ktoś sprawdził, to pewnie mit.Zapomniałes,że światło też robi psikusy. A co tam z dzikim koniem z 303? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Majek Napisano 22 Marca 2007 Share Napisano 22 Marca 2007 Plotki,że ktoś sprawdził, to pewnie mit.No nie wiadomo, moze i ktos sprawdzal... A co tam z dzikim koniem z 303?Czekam na zywice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 22 Marca 2007 Autor Share Napisano 22 Marca 2007 (edytowane) Panowie, dyskusja ciekawa..ale może załóżmy osobny wątek o jakże prowokującym tytule: "Co lepsze:legendarna "Pactra" czy "mityczny" Humbroll" Lub "Użyj Pactry "Interior green" (FS34151) zamiast A117 a będziesz banitą". Pozdrawiam! Edytowane 4 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
macias13_84 Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 to zdjęcie jest w dużym rozmiarze więc dam sam link http://www.fantasyofflight.com/Images/aircraft/Spitfire%20Mk16%20cockpit.JPG http://www.raf.mod.uk/bob1940/images/cockpitspit2.jpg Jak widać co zdjęcie to inny odcień podejrzewam że niema jakiegoś uniwersalnego odcienia. Osobiście uważam iż najlepiej oddany na zdjęciu i najwierniejszy oryginałowi jest kolor na zdjęciu z linku Z sprawa z malowaniem samolotów w tamtych czasach wyglądała tak iż farby mieszał się według proporcji od jak np. odcień sky z tego co pamiętam to aby go otrzymać Air Ministry zalecało zmieszanie w następujących proporcjach 40% Białej, 40% Żółtej i 20% zielonej w podobny sposób wykonywało się również odcień kamuflażu Ocean Grey wykonywało się to mieszając w proporcjach 7:1 MSG (Medium Sea Grey) z czarną. Radzę zapoznać się z książką Pana T.J. Kowalskiego "Godło i barwa w lotnictwie polskim 1939-1945" Różnice w barwie rzecz jasna mogą być również spowodowane różnicami w filmu fotograficznego [/img] Pozdrwaiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czsochaj Napisano 23 Marca 2007 Share Napisano 23 Marca 2007 Paws, pytanko, co zrobisz z osłoną kokpitu?Szkoda tego co zrobiłeś w środku zasłonić ,,pancernikiem'' z modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 25 Marca 2007 Autor Share Napisano 25 Marca 2007 Spokojnie, osłona "fabryczna" rozcięta na trzy częci, wycišłem też "drzwiczki" które tak jak kabinę zrobię w pozycji "otwarte". P.S. A wnętrze jeszcze wzbogacę. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 Sklejony kadłub razem ze skrzydłami (doszły blaszki do chłodnic). Niestety w moim zestawiu były dwa "fabryczne" wgłębienia formy kadłuba-jedno na przodzie kadłuba drugie na spodzie przy tuż przy centropłacie trza to będzie szpachlować. Poza tym szpachli wiele nie będzie trzeba (konieczne była m.in. przy końcówkach skrzydeł). Kabinkę rozciąłem już na trzy części, po zaszpachlowaniu i wyszlifowaniu płatowca wezmę się za "tuning" wyciętej pokrywy "drzwiczek". Doszły do mnie właśnie przepiękne kalki techmodu Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 26 Marca 2007 Autor Share Napisano 26 Marca 2007 "Drzwiczki", całkowicie samodzielny wyrób-wycięty plastik +blaszki z ramki po "fototrawkach" przed malowaniem: po malowaniu: Został jeszcze do zrobienia "łom" i jego mocowania Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fiedotow Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 Dawno mnie nie było... I od razu z grubej rury... Revell popełnił dziwną półkę na płytą pancerną... Nie widziałem tego na żadnym Spicie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 28 Marca 2007 Autor Share Napisano 28 Marca 2007 Za płytą pancerną w ogóle nie było półki czy była innego kształtu? Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Timi Napisano 28 Marca 2007 Share Napisano 28 Marca 2007 za fotelem była tylko półka na radio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paws Napisano 3 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2007 (edytowane) Po szpachlowaniu (szpachla revela + CA) i "szlifie" pomalowałem spód spitfirka, dałem "washa" i zaczerniłem linie podziałowe. Pozdrawiam! Edytowane 4 Kwietnia 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi