Młody Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Witam Was serdecznie na forum, jestem tutaj nowy i chciałbym pokazać Wam prace nad moim pierwszym modelem plastikowym.Nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w modelarstwie, oprócz kilku modeli, lecz były one z kartonu, a tu mam do czynienia z modelem plastikowym. Na razie zrobiłem tylko ramę i silnik, z czego ramę pomalowałem już podkładem.Wiem, że wygląda to masakrycznie słabo, lecz jak wspomniałem nie mam doświadczenie, bo to mój pierwszy model.Od wigilii, kiedy go dostałem ( ) miał już przygodę, a mianowicie połamałem tylny most z pneumatyką. Wspomnę jeszcze, że chcę aby model był po prostu czysto sklejony na miarę moich umiejętności i sam dorobię najwyżej jakąś tabliczkę imienną, troszkę we wnętrzu się pobawię i rejestrację wydrukuję, a poważniejsze przeróbki zostawię już sobie na następne modele.Niestety nie mam też zbyt wielkich funduszy, więc farby są w spray'u i nie będę zakupywać jakiś drogich farb czy klejów... Model to MAN F2000 Italeri fotka pudła, pewnie i tak wiecie jak wygląda: Sorki, że parę fotek nie jest w świetle dziennym, ale fociłem wieczorem. Rama nie dokończona i przed malowaniem podkładem: I po malowaniu: Oraz silnik, lecz także nie dokończony: Fotki są słabe, ale dam lepsze później. Mam też parę pytań: Na jaki kolor pomalować ramę?Skoro kabina będzie niebieska, a ciężarówka z założenia ma być zwyczajnym ciągnikiem siodłowym, jakich u nas dużo? Jakich farbek użyć, aby zrobić rdzę, bo jakoś mnie korci, aby troszkę skorodować ramę. Do ciągnika może kiedyś dołączy naczepa, lecz na razie nie mam funduszy.Man'a robię w FreeStylu, czyli na niczym się nie wzoruję.;) Pozdrawiam i przepraszam, że aż tyle pisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Na porządku roku ja ruszam ze swoim eMAeNem. Życzę powodzenie i żebyś dotrwał do końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 26 Grudnia 2010 Share Napisano 26 Grudnia 2010 Coś mi się wydaje, że dużo za dużo tego podkładu. W kilku miejscach widać, że się zlewa . Ja przed malowaniem zawsze ocieplam dany element suszarką lub tak jak teraz kładę na 2-3 minuty na kaloryferze i nie powstają mi żadne zacieki jak w miarę dobrze się maluje. Powodzenia w dalszych etapach Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 27 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 27 Grudnia 2010 Abarth_127, dzięki za radę.;) A więc ostatnio trochę stanąłem z pracami, ale to nie znaczy, że nic nie robię. Mam wolne od szkoły, więc można koksić. Poprawiłem szpachlę na łączeniu ramy, wcześniej była nie równa i źle oszlifowana, teraz użyłem delikatniejszego papieru ściernego o to efekt: Dokończyłem silnik, konkretnie przykleiłem układ chłodzenia silnika, albo te rury od chłodnicy jak kto woli: oraz skleiłem zbiorniki na sprężone powietrze oraz akumulator, do tego wszystko wstępnie oszlifowałem: Teraz będę miał przerwę, ponieważ muszę zakupić dodatkowe farbki, bo mam tylko podkład i "sprej" do kabiny.;) Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Poszpachlowałeś skrzynie ,a turbinę już nie ! Rama według mnie wygląda nie za ciekawie !! Bierz papier i szlifuj .Musisz tak wyprofilować to łączenie ,tak aby nie było widać w ogóle tego łączenie oraz szpachli. Przyłóż się a będzie to wyglądało o wiele lepiej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Dołaczam się do powyższego. To co na zewnątrz w miejscach łączeń wygląda fatalnie, a to, co wewnątrz ramy, to już wogóle kongo - gąbką tą ramę podkleiłeś? Poza tym, sugerowałbym odklejenie chłodnicy na tym etapie, bo będziesz miał spore trudności z pomalowaniem paska klinowego. Zresztą i tak chłodnica powinna mieć inny kolor niż blok silnika z podzespołami. Na pierwszym elemencie z prawej (foto ze zbiornikami) zaszpachluj ślady po wypychaczach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 27 Grudnia 2010 Share Napisano 27 Grudnia 2010 Do tego kolega ma Turbo na wodę?? Tak ten przewody nie idą popatrz dokładnie w instrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Spojrzałem w instrukcję i właśnie tak to dziwnie wygląda, jakby turbo było chłodzone cieczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Racja tylko to nnie to wejście do turbo.... Oto foto jak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Kolego niezniechęcanej się naszymi sugestiami ,wiem że to twój pierwszy model. Popraw to co ci wypisaliśmy popracuj nad estetyką a powinno być dobrze. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Truckerek93 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Swoją drogą ciekawe to turbo chłodzone wodą. Czekam na aktualizacją ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Dołaczam się do powyższego. To co na zewnątrz w miejscach łączeń wygląda fatalnie, a to, co wewnątrz ramy, to już wogóle kongo - gąbką tą ramę podkleiłeś? Kolego, to się nazywa nie umiejętne nakładanie szpachli... Witam ponownie, dziś z nudów i w przerwie między szlifowaniem i poprawianiem ramy, oraz silnika, obiłem sobie fotele....na razie jest to nie dokończona praca i będą poprawki, ale jak na pierwsze w życiu obicie mi się podoba.Wiem, że to wygląda jak uciekanie od tematu nieudanej ramy, ale to jest po prostu taki jakby teścik, czy tapicerka się podoba, z resztą spójrzcie: Jak już wspomniałem będą poprawki, ale powiedzcie- podoba się i obijać potem łóżko i jakieś duperele, czy w ogóle brzydkie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Wzór fajny, pasuje na pokrowce do zwykłej ciężarówki, ale wielkośc oczek tego materiału nie pasuje, bo wygląda to jak siatka ogrodzeniowa. Spróbuj znaleźć jakiś gęstszy materiał i bedzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 No i kolego tutaj jest problem, bo wzór mi się podoba bardzo, choć te oczka psują efekt to chyba tak zostawię... raczej tych oczek nie usunę, a wzór jest idealny...no cóż pożyjemy, zobaczymy.;) Edit: Jeszcze małe pytanko, psikać podkładem silniczek czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Szakal85 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 W takim razie to turbo popraw, bo rzeczywiście nawet po wężach widać że na siłę dopasowywane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mark666 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 viewtopic.php?t=22102&postdays=0&postorder=asc&start=15 Może się przyda viewtopic.php?t=22102&postdays=0&postorder=asc&start=30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 28 Grudnia 2010 Autor Share Napisano 28 Grudnia 2010 Ok, poprawię.Dzięki.;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maggot97 Napisano 28 Grudnia 2010 Share Napisano 28 Grudnia 2010 Kolego, to się nazywa nie umiejętne nakładanie szpachli... No bywa. Ale to akurat da się bez problemu poprawić. Wystarczy kilka papierów o gradacji od 360 do 800, dobre światło i trochę cierpliwości. Efekt gwarantowany. A jak masz wątpliwości, czy dobrze wyrównałeś, psiknij delikatnie podkładem szpachlowane miejsca, Farba pokaże Ci wszystkie niedoróbki. Jak już będziesz poprawiać silnik, to zrób też coś z tymi turbinami, bo wyglądają, jak po zderzeniu z czołgiem Swoją droga Italeri daje często takie gówniane wypraski, które trzeba potem godzinami szlifować, albo poprawiać. Ale to ćwiczy cierpliwość i dokładność. A chyba o to chodzi w tej zabawie w zminiaturyzowane światy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2011 Witam, dzisiaj kolejna aktualizacja z moich prac.Na wstępie życzę też szczęśliwego, nowego Roku 2011, jak najlepszych wyników w modelarstwie (czego sobie też życzę ) No, ale nie o tym mowa, ogólnie to pierw pomalowałem ramę, czarnym, matowym Humbrolem, dodałem też ślady eksploatacji, pomalowałem także silnik, potem połączyłem go z ramą.Ogólnie wygląda to beznadziejnie, ale cóż zrobić?...Zdjęcia: Felgami też się pobawiłem. Ogólnie to wszystkie części czekają jeszcze poprawki.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Abarth_127 Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 Nie potrzebnie malowałeś tym srebrnym bo rama teraz wyglada jak czołg .. To jest nierealne, żeby rama tak się po wycierała. Przednie felgi wyglądają lepiej niż tylne, ale tutaj też nie rozumiem po co ten srebrny i dlaczego pomalowałeś opony, które wyglądają teraz jakby były metalowe .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 1 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 1 Stycznia 2011 Masz rację opony wyglądały (bo już to poprawiłem) kiczowato. Ogólnie, czy mam poprawić ten srebrny na ramie?Bo jak tak to zaraz zabieram się do pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lolek300124 Napisano 1 Stycznia 2011 Share Napisano 1 Stycznia 2011 No rama rzeczywiście za dobrze ci nie wyszła ,ale już silnik porównując z tym co było na począdku to jest perfekcyjny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Młody Napisano 3 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 3 Stycznia 2011 Szynść Bosze, dziś krótka, jedno zdjęciowa aktualizacja. O to wyniki mojego beztalencia: Ogólnie to dodałem sobie do wnętrza półeczkę, laptopik i kubeczek... takie tam pierdółki.Tak na marginesie to przez bardzo gówniane mocowanie do gałązek, a także przez mój błąd, szyba przednia ma pęknięcie...;-/ Jak zwykle dodaję, że będą poprawki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
posterMAN Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 Kolego a czym malowałeś ramę ? Pędzelkiem czy aerografem ? Ogólnie tak mi tam nawet się podoba to ubrudzenie tego A sklejam taki sam model więc powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomuel Napisano 4 Stycznia 2011 Share Napisano 4 Stycznia 2011 i kubeczek... Ten kubeczek strasznie jakiś taki wysoki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi