Skocz do zawartości

BTR - 152E

Grzesko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jako że jest to mój pierwszy post witam wszystkich.

Chcę przedstawić swój model, który teraz wykonuje a jest nim BTR-152E Skifa.

Poniżej załączam zdjęcia nie ma ich za wiele ale z czasem powrzucam więcej .

Proszę o poprawki i sugestie.

imgp7483.jpg

tylne zawieszenie

imgp7447.jpg

przedni most

imgp7453.jpg

wentylator

imgp7458.jpg

spód

imgp7475.jpg

Spawy na bokach

imgp7476.jpg

imgp7477.jpg

imgp7479.jpg

imgp7480.jpg

To zarazie tyle teraz męczę wnętrze i siedzenia jak wymęczę podrzucę fotki.

Pozdrawiam Grzesko

Edytowane przez Gość

Moim skromnym zdaniem troszkę przedobrzyłeś ze spawami. Są one wyraźnie widoczne na pojeździe ale w swoim modelu trochę za duże. Za dużo kleju dałeś na spawy. Popatrz na fotki oryginału i zweryfikuj a Twój model jeszcze bardziej zyska na wyglądzie.

http://legion-afv.narod.ru/BTR-152_Togliatti.html

http://legion-afv.narod.ru/BTR-152_Sertolovo.html

http://legion-afv.narod.ru/BTR-152_Moscow.html

http://www.photoka.info/btr152/index.htm

http://www.groll.ru/wehr/btr-152.html

http://www.thetankmaster.com/english/afv/btr-152_01.asp

Parę fotek środka

http://www.thetankmaster.com/ENGLISH/afv/BTR-152_1.asp

No i mamy fotki po malowaniu mojego BTR-152E

kilka fotek kolor bazowy oraz kilka dodatków ,

imgp7506.jpg

imgp7507.jpg

imgp7508.jpg

imgp7509.jpg

imgp7510.jpg

imgp7511.jpg

imgp7512.jpg

imgp7513.jpg

Teraz czekam aż podeschnie jeszcze farba gdzie niegadzie i poleci na niego sido no i oczywiście kalki a następnie jakaś podstawka.

Także wkrótce aktualizacja warsztatu z wykonywania podstawki do tego BTR i do galerii.

Ewentualnie jeszcze jakies małe poprawki od was koledzy.

Pozdrowionka

Właśnie kamil83 to jest powrót do modelarstwa z bardzo długiej przerwy, dlatego muszę powoli stopniowo wszystko przygotowywać i się uczyć na własnych błędach i radach bardziej doświadczonych

Sądziłem ze wszelkie washe cienie i brudzenie odbywa się po położeniu pierwszy raz sido , ale chyba się mylę ??

Więc trzeba poczytać co i jak jeszcze raz , ale dzięki za zwrócenie uwagi .

Pozdrowionka

chyba chodzi o cieniowanie za pomocą aerografu - jeśli nie położyłes jeszcze sido to pryśnij lekko jasniejszym odcieniem starając się tak zrobić, żeby środek płaszczyzn był jasniejszy. efekt murowany ale trzeba to robić z wyczuciem.

Grzesko-jeżeli masz chęć na materiały o BTR-ku podaj adres mailowy.

Witam Marku!

Czy ja mógłbym poprosić o podesłanie tych materiałów? Będę bardzo zobowiązany. Bo czasem łatwiej o modele, niż o materiały do nich.

Pozdrawiam!

Przemek Klimala

Właśnie kamil83 to jest powrót do modelarstwa z bardzo długiej przerwy, dlatego muszę powoli stopniowo wszystko przygotowywać i się uczyć na własnych błędach i radach bardziej doświadczonych

Sądziłem ze wszelkie washe cienie i brudzenie odbywa się po położeniu pierwszy raz sido , ale chyba się mylę ??

Więc trzeba poczytać co i jak jeszcze raz , ale dzięki za zwrócenie uwagi .

Pozdrowionka

Dobrze myslisz kolega, wash, suchy pędzel i całą reszte robi się po sido.

Wieczorami robię taki sam, więc chętnie podpatruję Twój warsztat. I muszę przyznać, że całkiem fajnie Ci idzie z tym modelem. Trzymam kciuki.

I czy mógłbym też prosić o materiały od Marka?

Krzesko- wyrzuć te line i naciągnij ja na bęben wyciągarki . Dodaj w komorze silnika pręt do podtrzymywania klapy , i .parę przewodów tak jak jest na zdieciach. Przemek podaj adres mailowy to Ci podeśle. Szczęśliwego Nowego Roku życzę Panowie .

Witam!

Grzesko - gdybyś szukał pomysłu na podstawkę, to tak wyglądał nasz BTR w terenie -> BTR-152. Myślę, że oprócz "brudzingu" to jeszcze może jakieś ślady używania warto zrobić - rysy, obicia, obtarcia? Metalizerem, ołówkiem.

Marek - maila wysłałem, dzięki

Wszystkiego sklejalnego Państwu życzę na ten Nowy Rok

Pozdrawiam

Przemek Klimala

Panowie nie przesadzajcie z obiciami i zarysowaniami . Wiem ze wasza wyobraźnia jest wprost fantastyczna , ale popytajcie waszych Ojców, Dziadków to wam powiedzą jak wyglądał sprzęt w WP.To co robicie w zakresie obijania ma się do życia jak pieść do nosa. Nawet po poligonie sprzęt nie był tak poobijany jak wy go przedstawiacie, pomijając już miejsca gdzie występują obicia.. Zgodzie się ze po jeździe jest zakurzony , jak mokro to obłocony ale nie poobijany.Obowiązkiem każdego żołnierza była dbałość o powierzony mu sprzęt. I na pewno nie jest to czcza formułka i propaganda. To porostu była wygoda,człowiek nie szukał sobie roboty. Swego czasu na YouTube chodził fajny filmik (współczesny) jak jeden chorąży opieprzał drugiego. ze wsiadł do jego BWP i zrzucając gasiennice uszkodził mu błotnik. Panowie to była kwintesencja wojskowego słownictwa i dbałości o swoje Zawsze w wojsku co nówka to nówka.

Kwintesencją całej sytuacji jest w tym filmiku zdanie: "...*** człowiek dba bardziej jak o żonę *** o ten sprzęt..."

Resztę wykropkowałem ;) Ale tu nie chodzi o zdewastowanie, czy "totalne usyfienie" sprzętu. Tu też jestem na "nie". Raczej chodzi o codzienne, "zawodowe" ślady eksploatacji. Przetarcia na progach, śrubach, obicia i rysy od kamieni. Coś tego typu.

A BeWuP był śliczny - bo był *** w konserwacji

Przemek Klimala

Witam wszystkich wrzucam swoje pierwsze fotki z BTR z Washem ( pierwszym jaki mi wyszedł tak sądzę ) Proszę o sugestia i porady bo nie mogę wyczaić czy wash wycierać po wyschnięciu czy jeszcze na świeżo.

Za nic nie mogę wydumać jak to w praktyce robić to co czytam to ok niby rozumiem ale nie mogę tego u siebie przeinaczyć na swoje modele.

Oto kilka fotek BTR. ( nie podoba mi się ta farba model mastera pierwszy model nią pomalowany a ona jak by cały czas świeża na akrylu pactra tego niema )

imgp7546.jpg

imgp7547.jpg

imgp7549.jpg

imgp7550.jpg

imgp7551.jpg

imgp7552.jpg

Więc teraz pooglądać i dawać Falę krytyki

A co do obić i innych zniszczeń to tak jak Marek i Przemek napisał w WP bardzo rzadko do tego dochodziło poza normalnymi zabrudzeniami nie dopuszczano do tego nie wiem jak jest teraz ale wcześniej było od razu naprawiane i malowane każde obicie.

Oczywiście do do WWII to jak najbardziej w czasie działań wojennych nie zwracano na to uwagi co jest logiczne.

Ale mimo to proszę o wypisanie błędów itd.

Aha wash robiłem akrylem umbrą rozcieńczoną wodą no chyba że w tym jest problem w źle dobranym materiale.

Pozdrawiam

Wash jest delikatny. Pewnie koledzy powiedzą, że za delikatny. Ale to nie pojazd z WWII, więc wg mnie jest ok. Teraz przetrzyj modelik suchym pędzlem. Zakurz delikatnie, ewentualnie błoto i tyle. Przyczepić się mogę jedynie do złego spasowania klapy nad silnikiem (czy jak to się zwie) z kadłubem. Też miałem ten sam problem. Otwórz tą klapę czy cuś, bo źle to wygląda. Reszta ok.

Dzięki kamil83, jako, że to moje pierwsze "upiększanie" modeli to widze , że jednak coś zaczynam kumać

Ale do rzeczy. Nie robiłem suchego pędzla jeszcze bo nie wiedziałem czy dobrze wyszedł wash tzn czy dobrze zacząłem go robić.

Jeśli chodzi o pokrywę silnika to będzie docelowo podniesiona przy dioramie , tylko jeszcze czekam na zamówione figurki ale to będzie wszystko jeszcze w galleri na sam koniec, no i wiadomo w warsztacie poklei ile uda mi się pokazać.

Natomiast czy jeszcze raz pokryć model na koniec po wszystkim sido ??

Proszę o opinie .

Pozdrawiam

Możesz pokryć wszystko warstwą sido. Ja to robię troszkę inaczej. Po tych zabiegach pokrywam wszysko lakierem matowym akrylowym. Daje ten sam efekt co sido. Może robie źle, nie wiem, ale działa.