migacz28 Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Witam. Drugi mój model po .. letniej przerwie, poszło to widzę strasznie do przodu musiałem sporo poczytać i czasem głowa pękała. Ale pierwsze koty za płoty i bierzemy się za to cudo - Zestaw z pudełka kilka blaszek było w środku wykonania jak dla mnie bomba tylko plastik wydaje się ciut cięższy w obróbce niż ten z zvezdy , może jednak to zaleta. Robię go oczywiście w polskich barwach, ale i tu pierwsze pytanie czy występuje on w innym malowaniu niż to z instrukcji , bo ten brąz to "kupa" jest Dopiero nad nim siadłem więc pierwsze zdjęcie niewiele pokaże ale spieszyć się nie mam zamiaru. Jakieś uwagi odnośnie na co mam uważać przy tym konkretnie modelu mile widziane . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tukidyndas Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 akieś uwagi odnośnie na co mam uważać przy tym konkretnie modelu Na część A17. Jest źle pokazana w instrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Jakieś uwagi Jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 No to ja tak samo jak Tomek, wybierz polskie malowanie. Jakby co, mogę podesłać na maila zdjęcia zebrane w sieci, głównie współczesnych malowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Tzn. bardziej chodzi mi o pochodzenie, bo polskie malowanie autor zaznaczył że robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 8 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 8 Stycznia 2011 troszkę podłubałem i tak wanna dolna praktycznie uzbrojona , kółka na sucho założone do zdjęcia idzie ok, małe szpary w tylnej części ale nie ma tragedii mam pytanie czym rozcieńczyć surfacera 1000 ? nie mam tego spiryt coś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zderzak Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 No to mój błąd, nie doczytałem W każdym razie jakbyś potrzebował zdjęć, wal śmiało. Uważaj, bo osobiście widziałem tylko zielone rakiety na KUBach, natomiast Trumpeter chyba proponował ciemno szare. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil83 Napisano 8 Stycznia 2011 Share Napisano 8 Stycznia 2011 Gdy przeczytałem recenzję tego modelu, chciałem mieć ten zestaw w swojej kolekcji. Chętnie obejrzę Twoja relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 9 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 9 Stycznia 2011 znalazłem takie zdjęcie pochodzi ono z targów w Kielcach 2007r. Może spróbować takiego malowania wygląda o niebo lepiej (wg. mnie) niż nasze "standardowe" nie widzę jakiś znaczących różnic - w sensie modernizacji , nie dał bym tylko numerów taktycznych a jedynie szachownice . Co Wy na to ? Nie było by wtedy SF a chcę wykonać jeden model w miarę wiernym odzwierciedleniu do rzeczywistości. Ponawiam pytanie - czym rozcieńczyć surfacer 1000 i w jakich proporcjach , zaznaczam że nie mam spiryt coś tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wittmann Napisano 9 Stycznia 2011 Share Napisano 9 Stycznia 2011 Również przymierzam się do tego modelu. Wczoraj wyciągnąłem go z szafy. Chcę zrobić w polskim trójbarwnym malowaniu i też mam pytanie. Jakich farb użyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Ponawiam pytanie - czym rozcieńczyć surfacer 1000 i w jakich proporcjach , zaznaczam że nie mam spiryt coś tam Mr Color Levelling Thinner, ewentualnie Mr Color Thinner od Gunze. Nie próbuj niczym innym bo otrzymasz glutowatą papkę. Jakich farb użyć? Jeśli współcześniak to sprawa jest prosta - kolory Nato, np. Tamiya XF-67, XF-68, XF-69, lub odpowiedniki (zależy czym malujesz i co preferujesz). Jeśli starszy - jakieś khaki będzie moim zdaniem OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Jeśli zrobisz to pustynne malowanie to właśnie będzie SF. Jeśli się nie mylę to to jest wynalazek zrobiony przez WZU Grudziądz jak jeszcze myśleli o zamontowaniu rakiet AMRAAM na kubowskiej wyrzutni. Sam model ma trochę wad merytorycznych. Jeśli chciałbyś ich listę to daj znać. "Uważaj, bo osobiście widziałem tylko zielone rakiety na KUBach, natomiast Trumpeter chyba proponował ciemno szare." Rakiety są u nas rzeczywiście zielone (tak jak w instrukcji Trumpetera ) i to w dwóch odcieniach w zależności od typu. Różnią się przy okazji szczegółami. Największą wadą tego modelu według mnie jest to, że jeśli zrobi się wyrzutnię w położeniu bojowym (z rakietami w górze) to rakiety nie mają podpiętych mechanizmów ścinania złącz. Dla kogoś kto się choć trochę zna na temacie jest to rażący błąd. Służę wszelkimi informacjami i pewną ilością zdjęć wyrzutni kubowskiej. Pięć lat byłem dowódcą tej "puchy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek Mroczkowski Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Służę wszelkimi informacjami i pewną ilością zdjęć wyrzutni kubowskiej. Pięć lat byłem dowódcą tej "puchy". Mógłbym prosić o garść informacji oraz zdjęcia? "Mejla" podeślę na PW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 11 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 11 Stycznia 2011 Wiem że pojazd z tymi kolorami na ostatnim zdjęciu nie wszedł do służby - ale co najmniej ten jeden był w takim malowaniu . Co do błędów merytorycznych to nie jestem na takim stopniu "wtajemniczenia" aby przesuwać coś lub obniżać, mjac na myśli że nie chcę aby to było całkowite SF nie chciałem oderwać się całkowicie od rzeczywistości a jak widać na ostatnim zdjęciu taki egzemplarz choć wys tatowy to istniał . Trumpek w instrukcji podaje malowanie rakiet w zieleni. Do malowania jeszcze trochę czasu , do tej pory posklejałem bryłę i zabieram się powoli za wieżyczkę , zależy mi przede wszystkim na "czystym" sklejeniu to jest mój cel na ten model, czekam na przesyłkę z matoli bo szpachla (humbrol) jest wg mnie niedobra - zasycha mi praktycznie błyskawicznie po wyciśnięciu z tubki na szklaną płytkę, muszę też zamówić podkład pod surfacera (chyba że zagruntuje czarną) To mój drugi model po reaktywacji i jestem z siebie zadowolony. Myślę że i tak pomaluje go na kolory z targów w Kielcach , bo jk wizę jego malowanie "standardowe " to mnie trząsa W chwili wolnej wrzucę fotki z postępu pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 Sam model ma trochę wad merytorycznych. Jeśli chciałbyś ich listę to daj znać. Amras - nie wiem czy migacz28 nie będzie miał nic przeciwko, ale moim zdaniem mógłbyś tę listę i kilka zdjęć pokazujących największe babole tutaj, ew. w jakimś nowym wątku, opublikować. Czegoś byśmy się nauczyli od doświadczonego kolegi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ł.Sosnowski Napisano 12 Stycznia 2011 Share Napisano 12 Stycznia 2011 migacz28 po co Ci podkład pod surfacera, skoro on sam jest podkładem? I przyłączam się do prośby elrogalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 przejęzyczenie - chodziło o rozcieńczenie każde zdjęcie z detalami i malowaniem chętnie widziane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 12 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 12 Stycznia 2011 prace powoli idą do przodu Jeszcze trzeba zaszpachlować tu i tam i biorę się za rakiety. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 (edytowane) No to podaję błędy. Po pierwsze brakuje drugiej liny holowniczej przewożonej z tyłu wozu Hak do mocowania liny ma niewłaściwy kształt To samo dotyczy mocowania liny na kadłubie Przy okazji w modelu dobrze było by domalować numery rejestracyjne (patrz wyżej) i wymienić łopatę. Ta szufla, która jest w modelu ni jak nie przypomina naszej łopaty saperskiej ŁS-110. W modelu brakuje anteny, to co jest to tylko gniazdo mocowania anteny. W rzeczywistości mocuje się tam jeden do trzech elementów anteny prętowej w położeniu marszowym wyrzutni. W położeniu bojowym gniazdo anteny opuszcza się do tyłu (jak na zdjęciu) i montuje się tzw antenę bojową (w kształcie wydłużonej litery L, tak że część zasadnicza anteny jest poziomo - niestety nie mam odpowiedniego zdjęcia) Brakuje trójkątów odblaskowych. Przedni na zdjęciu powyżej, tylni poniżej Korzystając ze zdjęcia powyżej można dorobić mocowanie belki do samowyciągania i przewód zasilający tylnej lampy obrysowej. Element, który jest na zdjęciu poniżej w modelu jest odchylony. W rzeczywistości powinien być pod kątem prostym do belki do której jest przymocowany. Wzdłuż kadłuba znajdują się haki do mocowania pokrowca transportowego Jeżeli robi się wyrzutnię w położeniu bojowym, to powinna ona mieć otwarte luki od turbiny zasilającej i prądnicy (z czym w modelu jest największy problem bo trzeba by zrobić je od podstaw) i tak: luk otworu wylotowego gazów spalinowych z turbiny luk otwory wlotowego do turbiny luk prądnicy (otwiera się pod katem prostym do tyłu) Teraz gniazda złącz ścinanych rakiety. Tak to wygląda w rzeczywistości, są dwa typy gniazd w zależności od załadowanych rakiet. Instrukcja modelu sugeruje, że rakieta ma być podłączona do przednich gniazd, czyli jest to rakieta 3M9ME - starszego typu (na zdjęciu jest podłączona rakieta 3M9M3E - nowszego typu). Jest to o tyle ważne, że różnią się one nieznacznie od siebie. Najbardziej widoczną różnicą jest malowanie (przynajmniej rakiet stosowanych w Polsce), rakieta ME ma osłonę RGS-su (czubek) ciemno szarą, rakieta M3E białą. I ostatnia sprawa. Jeżeli wyrzutnia jest w położeniu bojowym to rakieta powinna mieć podpięte mechanizmy ścinania złącz. Jest jeszcze kilka szczególików, wymieniłem te, które najbardziej rzucają się w oczy. A na koniec bonusik. Start rakiety z wyrzutni (wyrzutnia z 13pplot w Elblągu na poligonie w Ustce 2009 r., rakiety 3M9ME) Wyrzutnia z rakietami podczas kontroli funkcjonowania (wyrzutnia z 8pplot w Koszalinie na poligonie w Ustce 2010r., rakiety 3M9M3E nie podłączone - wynika to ze specyfiki cyklu przygotowania do strzelań bojowych) Edytowane 13 Stycznia 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 13 Stycznia 2011 Share Napisano 13 Stycznia 2011 Podpora dodatkowa ZOW-u powinna być wklejona odwrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
migacz28 Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 Amras - no to jest źle podane w instrukcji , spróbuję zerwać . Reszta poprawek poraża zobaczę może uda mi się z tego coś wykorzystać dziękuje Ci serdecznie morduję się z prowadnicami rakiet sklejam i szpachluję i znów szpachel , czekam z niecierpliwością na przesyłkę z matoli - nigdy więcej szpachli humbrol :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Proszę uprzejmie. Jeżeli potrzeba zdjęć jakichś szczegółów to służę pomocą. Przez najbliższe 3-4 tygodnie będę miał niemal nieograniczony dostęp do wyrzutni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elrogalo Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Reszta poprawek poraża Ee, no bez przesady, aż tak dużo to tego znowu nie ma. Chyba więcej poprzerabiałem na moim ostatnim teciaku Nie wymiękaj, tylko do roboty! Amras - to ja rozumiem, to jest merytoryczny post w pełnym tego słowa znaczeniu! Prosimy o więcej. Mam coraz większą ochotę zmierzyć się z tym modelem. Pytanie odnośnie rakiet - czy 3M9ME i 3M9M3E różnią się od siebie jakoś istotnie wyglądem (poza kolorem osłony RGS-u)? Aha, jeszcze jedno - ten otwór wlotowy do turbiny jest na zdjęciu w pozycji maksymalnie otwartej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amras Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Amras - to ja rozumiem, to jest merytoryczny post w pełnym tego słowa znaczeniu! Prosimy o więcej. Mam coraz większą ochotę zmierzyć się z tym modelem.Pytanie odnośnie rakiet - czy 3M9ME i 3M9M3E różnią się od siebie jakoś istotnie wyglądem (poza kolorem osłony RGS-u)? Aha, jeszcze jedno - ten otwór wlotowy do turbiny jest na zdjęciu w pozycji maksymalnie otwartej? Dziękuję za uznanie. Cieszę się, że mogłem w czymś pomóc. To może odpowiem od końca - tak to jest maksymalne wychylenie tej pokrywy. Co do rakiet to po kolei: Rakiety różnią się statecznikami. Podstawa statecznika w M3E jest grubsza W ME wygląda to następująco (rakieta podniesiona, leży M3E) To oznacza, że rakieta w modelu to 3M9ME. Ponadto rakiety różnią się mufami złącz ścinanych. Mufy rakiety ME mają większą średnicę i gumowa osłonę W M3E mufy są o mniejszej średnicy, są podłużne i nie mają osłony. Widać je na 11. zdjęciu w moim poście z błędami powyżej. Rakiety różnią się też kolorem (nie tylko osłony RGS-u). Rakiety ME są ciemno-khaki lub ciemno-brudno-oliwkowe (trudno opisać ten kolor), M3E mają zielony kolor. Oczywiście mówimy tu o rakietach stosowanych w naszych wojskach bo w innych są np białe z czerwonymi osłonami RGS (widziałem na jakimś zdjęciu z Bliskiego Wschodu, nie wiem jakiego typu są te rakiety). Rakiety maja też inne rozmieszczenie luków czy inną ilość śrub mocujących skrzydła, ale w to chyba nikt nie będzie się bawił. Co do rakiet w modelu to mam wrażenie, że są zbyt wąskie. Ponadto stopa rakiety to totalna porażka, nijak się ma do rzeczywistości. W tej chwili nie mam wyraźnego zdjęcia tego elementu ale jeśli trzeba to mogę zrobić i wrzucić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Negev Napisano 14 Stycznia 2011 Share Napisano 14 Stycznia 2011 Orientuje się ktokolwiek czy istnieje model STZ? Chodzi mi o model Zila 131 widocznego dwa zdjęcia wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi