Darthradi Napisano 11 Stycznia 2011 Share Napisano 11 Stycznia 2011 Witam Chciałbym przedstawić wan mój nowy model Lockheed Super Constellation w skali 1:72 Airfix-a. Tak naprawdę to jest to przepak Hellera, ale mniejsza o to. Model prezentuje się OK po otwarciu pudełka, spasowanie części całkiem dobre jak na takie stare wydanie, kadłub po złożeniu wymagał trochę szpachlowania ale ogólnie jest OK, wierzcie mi sklejałem gorsze:). Niestety okazało się że kilka części z pudełka brakuję między innymi dość ważnych jak fragmenty skrzydeł. Wyposażenie kabiny także zniknęło ale mniejsza o to bo i tak kabiny pilotów nie widać przez owiewkę. Napisałem do Airfixa i teraz czekam na części, póki co skleiłem co mogłem, fotki poniżej. Model planuję zrobić w malowaniu Qantas oprócz tego dostępne są dwa inne czyli Irish Airlines i jeśli się nie mylę drugie ma nazwę Stowarzyszenia Miłośników Lockheed Super Constellation. Model będzie oklejany folią aluminiową co będę robił pierwszy raz ale myślę że będzie OK. Powinien się potem prezentować dość ładnie ze względu na swoje rozmiary prawie 50cm długości i 52 rozpiętości. Chciałem także napisać że model jest dość prosty i nie ma co oczekiwać wielu szczegółów takich jak oprzyrządowanie wnęk podwozia, zero trzeba zrobić samemu. Ok zapraszam do obejrzenia zdjęć warsztatowych bedę zamieszczał więcej w miarę postępów. Cztery ostatnie zrobiłem po machnięciu kadłuba White gloss Tamiyi. Ok gdzieś czytałem że oklejanie folią jest łatwe i przyjemne. Bzdura:/ właśnie skończyłem jeden element, tylny statecznik. Zajęło mi to 1,5 godziny a poniżej wynik. jestem średnio zadowolony ale myślę że następny pójdzie szybciej. Teraz trzeba się przespac, jest 01:40 ;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 13 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 13 Stycznia 2011 OK, ogon skończony. efekt jest niezły choć była to prawdziwa udręka ze wzgledu na małe elementy i ich kształt. Oczywiście nie wyglada to tak jak sobie wyobrażałem ale na pierwszy raz jest dobrze. Człowiek uczy sie na błedach, pierwsza nauczka było małe fragmenty folii klei sie lepiej i ładniej wygląda. No i nitowanie które zrobiłem przed położeniem folii wyglądało kiepsko, więc musiałem folie zerwac zeszlifować nity i zacząć praktycznie od nowa:(. Teraz przede mną oklejanie spodu kadłuba i skrzydła. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Podglądam - w poczekalni mam DC-6 z Hellera w 1/72... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Jest to tak piękna maszyna, że z przyjemnością będę tu zaglądał, powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek_G Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Darthradi co to za folie stosujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Darthradi co to za folie stosujesz? Zwykła kuchenna:) idzie powoli prawie cały tył oklejony jutro wrzuce fotki. Sporo jeszcze zostało;-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 19 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 19 Stycznia 2011 Ok wrzucam kilka nowych zdjęć, sorry za jakość ale ciężko zrobić zdjęcia folii bez obijającego sie flesza. Jak na razie większość ogona skończona, idzie jednak jak krew z nosa, musiałem oderwac kilka paneli bo nie byłem zadowolony z efektu. Gdzieniegdzie zdaża mi się przybrudzic folię klejem ale potem ją pozmywam zmywaczem. Cały czas się uczę jako że robię to pierwszy raz, z pewnością efekty sa lepsze kiedy sie klei każdy panel osobno nie kilka naraz. Kiedy kleiłem większe fragmenty klej wysychał zbyt szybko w jednym miejscu i po przyklejeniu folii dostawało sie tam powietrze. Druga sprawa miejsce klejenia musi byc absolutnie wolne od kurzy i innych paprochów, pod folią wszystko widać. To samo dostyczy miejsc szpachlowanych, musza być gładkie jak to tylko możliwe. Przed klejeniem warto też przemyć to miejsce zmywaczem a potem wilgotną ściereczką. Dlatego właśnie idzie tak powoli:-( ok teraz zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blitzaaa Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Mimo wszystko dobrze idzie. Pewnie wgłębne linie podziału byłyby lepsze, ale tym bardziej podziwiam. A jakim specyfikiem kleisz folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Mimo wszystko dobrze idzie. Pewnie wgłębne linie podziału byłyby lepsze, ale tym bardziej podziwiam. A jakim specyfikiem kleisz folię? Microscale metal foil adhesive. Śmieszny klej, wygląda i pachnie jak Wikol (klej do drewna) ale po wyschnięciu robi się lepki jak tasma samoprzylepna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 20 Stycznia 2011 Share Napisano 20 Stycznia 2011 Cześć! Bardzo ciekawy temat, będę obserowował. Kiedyś oklejałem folią aluminiową kartonowy model myśliwca (1:33), jest to walka, ale też szybkość klejenia wzrasta w miarę jak nabiera się praktyki. Może warto było by rozważyć zeszlifowanie linii podziału blach i odtworzenie ich za pomocą podziału blach - mam na myśli, że tam gdzie jeden panel blaszki nachodzi na drugi, miałbyś delikatny schodek, zamiast tych grubych wypukłych podziałów, które są teraz - ja tak robiłem w mojej kartonówce. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 20 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 20 Stycznia 2011 Cześć!Bardzo ciekawy temat, będę obserowował. Kiedyś oklejałem folią aluminiową kartonowy model myśliwca (1:33), jest to walka, ale też szybkość klejenia wzrasta w miarę jak nabiera się praktyki. Może warto było by rozważyć zeszlifowanie linii podziału blach i odtworzenie ich za pomocą podziału blach - mam na myśli, że tam gdzie jeden panel blaszki nachodzi na drugi, miałbyś delikatny schodek, zamiast tych grubych wypukłych podziałów, które są teraz - ja tak robiłem w mojej kartonówce. Życzę powodzenia w budowie i pozdrawiam Paweł Kurczę przyznam że mnie kusiło to zrobić ale linie i tak są tak delikatne że ledwo je widać a te grubsze zeszlifuję i zrobie na nowo. Przyznam sie że niecierpie tego robić, złe doświadczenia z Mustangiem 1:32 Revella:-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinS Napisano 27 Stycznia 2011 Share Napisano 27 Stycznia 2011 Obserwuje ta relacje z zainteresowaniem bo powoli mi sie zbiera na podobny zabieg na kartonie. Jaka ma konsystencje ten klej w momencie nakladania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 27 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 27 Stycznia 2011 Obserwuje ta relacje z zainteresowaniem bo powoli mi sie zbiera na podobny zabieg na kartonie. Jaka ma konsystencje ten klej w momencie nakladania? nakłada sie dośc dobrze lekko, ale można go rozrobić z wodą 1:5. W przypadku kartonu lepiej nakładać go wpierw na folię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 8 Lutego 2011 Autor Share Napisano 8 Lutego 2011 nareszcie dostałem brakujace częsci z Airfixa (po 2 tyg.) Prace ruszyły trochę do przodu, Zdjęcia załączam poniżej, idzie coraz szybciej ale jeszcze długa droga do końca. created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 9 Lutego 2011 Share Napisano 9 Lutego 2011 Benedyktyńska robota, gratuluję cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pmroczko Napisano 11 Lutego 2011 Share Napisano 11 Lutego 2011 No i zaczyna wyglądać bardzo elegancko! Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 Kilka nowych fotek z budowy, kadłub skończony w 99%. Teraz kolej na spód skrzydeł i inne drobne pierdoły. Przyrzekłem sobie że oklejam pierwszy i ostatni raz model tej wielkości i o tak skomplikowanym kształcie;-/ created by picasa2html.com Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitchell78430 Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 lubie wkurzać porządnych modelarzy którzy oblepiają swwoje modele kuchenną folia ale tu już mowę mi odebrało pozdro (dla modelu też) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi