Skocz do zawartości

Douglas TBD Devastator @ Airfix 1/72

pepociufakers

Rekomendowane odpowiedzi

Karabin przemaluj na czarno, aby kolor imitował oksydę, a potem trochę przetryj krawędzie odcieniami szarości metodą suchego pędzelka. Będzie wygląda realistyczniej.

devastator_gun.jpg

Wow pierwszy raz widzę Browninga 0.30 z tłumikiem dźwięku

nm2.jpg

Zrób coś z tym bo wygląda komicznie

Nadal i tak to co dał Airfix wygląda strasznie. Ta osłona w ich wydaniu jest za duża.

Banny wypraszam sobie. Wychowałem się na Airfixach, Matchboksach, ZTSach a szczytem była Italerka. Hasegawy skleiłem jeden zestaw i to też marnej jakości

Tak wiem że marudzę jak stara baba, ale jest to do poprawienia, jak można poprawić to aby wyglądało lepiej to, czemu tego nie zrobić

Bez urazy, żartuje sobie przecież!

jak można poprawić to aby wyglądało lepiej to, czemu tego nie zrobić

No niby tak. Też robiłem takie modele i nawet do nich wracam obecnie, ale jak się składa np Airfixa sprzed pół wieku to niemal każdy detal wymagałby korekty, nie mówiąc o poprawieniu uproszczeń i dorobieniu brakujących elementów. Pewnie, że można to zrobić i ludziska to robią (vide Halifax hadziego czy Walrus Erolka), ale przy takim nakładzie pracy podziw miesza się ze... współczuciem??

Moses - ten tłumik/osłona to moje dzieło, w oryginale u airfixa go nie było, po pokryciu farbą, faktycznie na zdjęciach wyglada dość duzy[dla gołego oka to już nie jest tak to widoczne]

Modelarstwo w skali 1:72 to jak dla mnie pójście na wiele kompromisów[to taka niekończąca się opowieść], no bo zawsze można poprawić, później poprawić coś co zostało poprawione żeby było jeszcze lepiej itp. itd. , np. w tym karabinie u airfixa lufa ma ok 0.5 mm no to teraz jak to się pomnoży przez 72 no to wyjdzie działo;)

Lucas HS

Ma potencjał, ale i wiele uproszczeń. Okropne oszklenie, będziesz coś z tym robił?

Tak, mam zamiar zrobić nowe, juz troche poćwiczyłem i doszedłem do wniosku, że kopyto zrobie poprostu z troche przeszlifowanego oryginału, najprościej i po pierwszych próbach widze że to może się udać.

ps. znalazłem dość prosty sposób na poprawę lufy i osłony więc wyglada to już z deka inaczej, zdjęcia za jakiś czas.

Bez urazy, żartuje sobie przecież!

Ale czy ktoś się obraża

ps. znalazłem dość prosty sposób na poprawę lufy i osłony więc wyglada to już z deka inaczej, zdjęcia za jakiś czas.

No i gites majones

• 3 weeks later...

Witam o temperature za oknem pytam;)

powolnej relacji ciąg dalszy,

ostatnio powalczyłem ze skrzydłami, a z racji tego, że będą składane to już część zewnętrzną pomalowałem

tbd1_skrzydla.jpg

poprawiony karabin:

tbd1_karabin.jpg

i zabrałem się za kabine, tutaj troche było dumania, ostatecznie kopyto zrobiłem najprościej jak można było, czyli wykorzystałem starą kabinę zalewając ją poxipolem:

tbd1_kopyto.jpg

trochę foli do bindowania poszło na próby, wygrała najprostrza metoda ze wszystkich, nad ogniem grzałem folię, i na znak sygnał, w momencie gdy folia była już miękka, moja asystentka:) kopyto w dłoń i ciach. Trochę też problemu sprawiło mi wymyślenie, jaki najlepiej zrobić ramy oszklenia. Malowanie wytłoczonej formy jeszcze nie wyciętej, a opartej na kopycie, nie dawało zadawalającego efektu, także suma sumarum, pomalowałem taśmę malarską na kolor jaki będzie w rzeczywistości i przykleiłem cienkie paski w odpowiednich miejscach(to było dość proste, jako że forma była jeszcze na kopycie), później polakierowałem lakierem bezbarwnym i dopiero teraz wyciąłem z formy. Wygląda to może nie zachwycająco, ale jak na początek(i jak dla mnie) myślę że akceptowalnie:

tbd1_kabina.jpg

-

tbd1_kabina2.jpg

Dalsza obróbka oszklenia kabiny, z racji tego, że jest bardzo delikatna, już jak będzie przyklejona

pozdrekson

• 2 weeks later...

Devastator już dostał kolorów:

tbd_devastator_1.jpg

-

tbd_devastator_2.jpg

-

tbd_devastator_3.jpg

-

tbd_devastator_4.jpg

Przy okazji napiszę, że wypróbowałem nowy pędzel, z "włosia kucyka" firmy Milan, wg. mnie nawet lepszy od pędzli mag-pol, do akwarel świetnie się nadaje, ma delikatniejsze i cieńsze włosie od mag-pol,bardzo dobrze wchłania farbę i bardzo dobrze ją kładzie, cenowo też nieźle stoi, w sklepie artystycznym - 1,50 PLN.

Narazie testy przeszedł rozmiar 4(płaski), przy dużych powierzchniach świetnie się sprawdził.

Moim zdaniem malowanie wyszło całkiem dobrze. Uzyskałeś ładną, gładką powierzchnię. Jest jednak kilka miejsc przejścia kolorów, które przydałoby się jeszcze wyrównać.

• 3 weeks later...

Przyszła pora na położenie kalek, no i niestety zbyt szybko położony płyn na kalki - tensol agamy, spowodował, że powstały pod kalką bąmble powietrza, które w ostateczności doprowadziły do takich, średnio wyglądających efektów:

tbd_devastator_airfix07.jpg

-

tbd_devastator_airfix06.jpg

jak to się mówi co nie zabije to wzmocni, także kolejne doświadczenie do worka, żeby kłaść płyn na kalki dopiero jak kalka podeschnie[czyli cierpliwie czekać:)], i kładąc już na burty samolotu z jednej strony poczekałem do podschnięcia:

tbd_devastator_airfix01.jpg

a z drugiej niestety nie do końca, widać gdzieniegdzie pęknięte bąmble:

tbd_devastator_airfix05.jpg

podwozie wklejone:

tbd_devastator_airfix03.jpg

-

tbd_devastator_airfix02.jpg

i trochę stuningowane śmigło w stosunku do tego od airfixa

tbd_devastator_airfix04.jpg

Co do oznaczenia burtowego T-10, należy się małe wyjaśnienie. Kalki dostarczone do modelu zakładają budowę modelu o numerze seryjnym 1509, zaś wg. danych z http://tbd_devastator.tripod.com/, w przedeniu bitwy o Midway nosił on oznaczenie burtowe T-10, także idąc analogią np. tych zdjęć http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=61&t=5263, zdecydowałem o takim właśnie oznaczeniu. Przy okazji widać że w moim modelu gwiazda burtowa ma za małą srednicę niż powinna być, niestety nie dysponowałem inną także jest jak jest.

Przedemną kosmetyka, pierwsze starcie z washem (podkreślę troche szczeliny na statecznikach) i delikatnym brudzingiem[ograniczę się raczej tylko do okopceń w okolicach rur wydechowych, na inne narazie nie mam pomysłu].

pzdr.

Nie chodzi o to żeby kalkomania podeschła, ale to, że przed nałożeniem drugiego płynu należy najpierw usunąć spod kalkomanii powietrze, czego najwyraźniej nie zrobiłeś Gdyby nie te kalkomanie, to model wyglądałby nieźle. Teraz jest trochę gorzej...

I tu taka ciekawostka, że im bardziej starałem się wypchnąć to powietrze spod kalki dociskając delikatną bibułą, tym więcej tych bąbli się robiło, z kolei na burcie oprócz tego, że tym sposobem starałem się usunąć powietrze spod kalki, jeszcze odczekałem trochę minut przed nałożeniem płynu, widać było wyraźną poprawę(no ale widocznie troche powietrza musiało zostać).Co inna firma to inne kalki, trzeba się ich uczyć, np. pomimo kiepskich opinii o kalkach academy, nigdy z nimi nie miałem tego typu problemu.

No niestety, jak już pisałem, lekcja na przyszłość, przyda się jak airfix wyda model dauntlessa:)

Pozdrawiam.

Jaro

• 1 month later...
Napisano (edytowane)

Budowa modelu dobiegła do końca

zamontowana torpeda, po analizie zdjęć doszedlem do wniosku że najodpowiednijesze dla niej malowanie to gunmetal+light gull gray:

Tbd_devastator_100_9598.jpg

mechanizm składanych skrzydeł:

Tbd_devastator_100_9614.jpg

-

Tbd_devastator_100_9618.jpg

anteny wykonane z włosów mojej kobiałki(musze przynać, że całkiem niezły materiał na linki:)

tbd_devastator_100_9592.jpg

i eksperyment z wash'em

Tbd_devastator_100_9621.jpg

uznałem, że nie będe eksperymentował na tym modelu z brudzingiem i dalej z washem, za małe mam doświadczenie z tą materią i szkoda mi spaskudzić model nieumiejętnym brudzeniem itp.

ps. a tu linkacz do galerii http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=26763

Edytowane przez Gość