kornik_69 Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Karabin przemaluj na czarno, aby kolor imitował oksydę, a potem trochę przetryj krawędzie odcieniami szarości metodą suchego pędzelka. Będzie wygląda realistyczniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Lutego 2011 Share Napisano 5 Lutego 2011 Wow pierwszy raz widzę Browninga 0.30 z tłumikiem dźwięku Zrób coś z tym bo wygląda komicznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 trochem zmęczony więc tak na szybko - autentico zdjęciako z tbd:) pozdrejszyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Nadal i tak to co dał Airfix wygląda strasznie. Ta osłona w ich wydaniu jest za duża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Moses, ja wiem że jak człek poskleja Hasegawę, Tamaję czy Fujimi to airfixy mu smierdzą, ale marudzisz jak stara baba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Banny wypraszam sobie. Wychowałem się na Airfixach, Matchboksach, ZTSach a szczytem była Italerka. Hasegawy skleiłem jeden zestaw i to też marnej jakości Tak wiem że marudzę jak stara baba, ale jest to do poprawienia, jak można poprawić to aby wyglądało lepiej to, czemu tego nie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Bez urazy, żartuje sobie przecież! jak można poprawić to aby wyglądało lepiej to, czemu tego nie zrobić No niby tak. Też robiłem takie modele i nawet do nich wracam obecnie, ale jak się składa np Airfixa sprzed pół wieku to niemal każdy detal wymagałby korekty, nie mówiąc o poprawieniu uproszczeń i dorobieniu brakujących elementów. Pewnie, że można to zrobić i ludziska to robią (vide Halifax hadziego czy Walrus Erolka), ale przy takim nakładzie pracy podziw miesza się ze... współczuciem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 6 Lutego 2011 Autor Share Napisano 6 Lutego 2011 Moses - ten tłumik/osłona to moje dzieło, w oryginale u airfixa go nie było, po pokryciu farbą, faktycznie na zdjęciach wyglada dość duzy[dla gołego oka to już nie jest tak to widoczne] Modelarstwo w skali 1:72 to jak dla mnie pójście na wiele kompromisów[to taka niekończąca się opowieść], no bo zawsze można poprawić, później poprawić coś co zostało poprawione żeby było jeszcze lepiej itp. itd. , np. w tym karabinie u airfixa lufa ma ok 0.5 mm no to teraz jak to się pomnoży przez 72 no to wyjdzie działo;) Lucas HS Ma potencjał, ale i wiele uproszczeń. Okropne oszklenie, będziesz coś z tym robił? Tak, mam zamiar zrobić nowe, juz troche poćwiczyłem i doszedłem do wniosku, że kopyto zrobie poprostu z troche przeszlifowanego oryginału, najprościej i po pierwszych próbach widze że to może się udać. ps. znalazłem dość prosty sposób na poprawę lufy i osłony więc wyglada to już z deka inaczej, zdjęcia za jakiś czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 6 Lutego 2011 Share Napisano 6 Lutego 2011 Bez urazy, żartuje sobie przecież! Ale czy ktoś się obraża ps. znalazłem dość prosty sposób na poprawę lufy i osłony więc wyglada to już z deka inaczej, zdjęcia za jakiś czas. No i gites majones Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 24 Lutego 2011 Autor Share Napisano 24 Lutego 2011 Witam o temperature za oknem pytam;) powolnej relacji ciąg dalszy, ostatnio powalczyłem ze skrzydłami, a z racji tego, że będą składane to już część zewnętrzną pomalowałem poprawiony karabin: i zabrałem się za kabine, tutaj troche było dumania, ostatecznie kopyto zrobiłem najprościej jak można było, czyli wykorzystałem starą kabinę zalewając ją poxipolem: trochę foli do bindowania poszło na próby, wygrała najprostrza metoda ze wszystkich, nad ogniem grzałem folię, i na znak sygnał, w momencie gdy folia była już miękka, moja asystentka:) kopyto w dłoń i ciach. Trochę też problemu sprawiło mi wymyślenie, jaki najlepiej zrobić ramy oszklenia. Malowanie wytłoczonej formy jeszcze nie wyciętej, a opartej na kopycie, nie dawało zadawalającego efektu, także suma sumarum, pomalowałem taśmę malarską na kolor jaki będzie w rzeczywistości i przykleiłem cienkie paski w odpowiednich miejscach(to było dość proste, jako że forma była jeszcze na kopycie), później polakierowałem lakierem bezbarwnym i dopiero teraz wyciąłem z formy. Wygląda to może nie zachwycająco, ale jak na początek(i jak dla mnie) myślę że akceptowalnie: - Dalsza obróbka oszklenia kabiny, z racji tego, że jest bardzo delikatna, już jak będzie przyklejona pozdrekson Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 6 Marca 2011 Autor Share Napisano 6 Marca 2011 Devastator już dostał kolorów: - - - Przy okazji napiszę, że wypróbowałem nowy pędzel, z "włosia kucyka" firmy Milan, wg. mnie nawet lepszy od pędzli mag-pol, do akwarel świetnie się nadaje, ma delikatniejsze i cieńsze włosie od mag-pol,bardzo dobrze wchłania farbę i bardzo dobrze ją kładzie, cenowo też nieźle stoi, w sklepie artystycznym - 1,50 PLN. Narazie testy przeszedł rozmiar 4(płaski), przy dużych powierzchniach świetnie się sprawdził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 6 Marca 2011 Share Napisano 6 Marca 2011 Moim zdaniem malowanie wyszło całkiem dobrze. Uzyskałeś ładną, gładką powierzchnię. Jest jednak kilka miejsc przejścia kolorów, które przydałoby się jeszcze wyrównać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Przyszła pora na położenie kalek, no i niestety zbyt szybko położony płyn na kalki - tensol agamy, spowodował, że powstały pod kalką bąmble powietrza, które w ostateczności doprowadziły do takich, średnio wyglądających efektów: - jak to się mówi co nie zabije to wzmocni, także kolejne doświadczenie do worka, żeby kłaść płyn na kalki dopiero jak kalka podeschnie[czyli cierpliwie czekać], i kładąc już na burty samolotu z jednej strony poczekałem do podschnięcia: a z drugiej niestety nie do końca, widać gdzieniegdzie pęknięte bąmble: podwozie wklejone: - i trochę stuningowane śmigło w stosunku do tego od airfixa Co do oznaczenia burtowego T-10, należy się małe wyjaśnienie. Kalki dostarczone do modelu zakładają budowę modelu o numerze seryjnym 1509, zaś wg. danych z http://tbd_devastator.tripod.com/, w przedeniu bitwy o Midway nosił on oznaczenie burtowe T-10, także idąc analogią np. tych zdjęć http://www.dws.org.pl/viewtopic.php?f=61&t=5263, zdecydowałem o takim właśnie oznaczeniu. Przy okazji widać że w moim modelu gwiazda burtowa ma za małą srednicę niż powinna być, niestety nie dysponowałem inną także jest jak jest. Przedemną kosmetyka, pierwsze starcie z washem (podkreślę troche szczeliny na statecznikach) i delikatnym brudzingiem[ograniczę się raczej tylko do okopceń w okolicach rur wydechowych, na inne narazie nie mam pomysłu]. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Nie chodzi o to żeby kalkomania podeschła, ale to, że przed nałożeniem drugiego płynu należy najpierw usunąć spod kalkomanii powietrze, czego najwyraźniej nie zrobiłeś Gdyby nie te kalkomanie, to model wyglądałby nieźle. Teraz jest trochę gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 I tu taka ciekawostka, że im bardziej starałem się wypchnąć to powietrze spod kalki dociskając delikatną bibułą, tym więcej tych bąbli się robiło, z kolei na burcie oprócz tego, że tym sposobem starałem się usunąć powietrze spod kalki, jeszcze odczekałem trochę minut przed nałożeniem płynu, widać było wyraźną poprawę(no ale widocznie troche powietrza musiało zostać).Co inna firma to inne kalki, trzeba się ich uczyć, np. pomimo kiepskich opinii o kalkach academy, nigdy z nimi nie miałem tego typu problemu. No niestety, jak już pisałem, lekcja na przyszłość, przyda się jak airfix wyda model dauntlessa:) Pozdrawiam. Jaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 Bable delikatnie nakluj np skalpelem i potraktuj plynem do kalek. Powinny zniknac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 (edytowane) Budowa modelu dobiegła do końca zamontowana torpeda, po analizie zdjęć doszedlem do wniosku że najodpowiednijesze dla niej malowanie to gunmetal+light gull gray: mechanizm składanych skrzydeł: - anteny wykonane z włosów mojej kobiałki(musze przynać, że całkiem niezły materiał na linki:) i eksperyment z wash'em uznałem, że nie będe eksperymentował na tym modelu z brudzingiem i dalej z washem, za małe mam doświadczenie z tą materią i szkoda mi spaskudzić model nieumiejętnym brudzeniem itp. ps. a tu linkacz do galerii http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=26763 Edytowane 3 Maja 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lucas HS Napisano 3 Maja 2011 Share Napisano 3 Maja 2011 musze przynać, że całkiem niezły materiał na link Za parę lat jak spojrzysz na model, to prawdopodobnie zmienisz zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pepociufakers Napisano 3 Maja 2011 Autor Share Napisano 3 Maja 2011 musze przynać, że całkiem niezły materiał na link Za parę lat jak spojrzysz na model, to prawdopodobnie zmienisz zdanie hmm, pękają?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi