Skocz do zawartości

KW-2 (Trumpeter 1/35)

PiterATS

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym zaprezentować model czołgu KW-2 z Trumpetera, wykonany w skali 1/35. W modelu wprowadziłem kilka zmian:

- wymieniłem uchwyty na wykonane z drutu miedzianego,

- wykonałem od nowa szkła peryskopów

- wymieniłem siatki żaluzji silnika na blaszki Eduarda z serii "Zoom"- wszyscy chyba wiedzą jak producent poszedł na łatwiznę projektując żaluzje

Oto fotki:

th_Obraz028.jpgth_Obraz029.jpgth_Obraz030.jpgth_Obraz031.jpg

th_Obraz032.jpgth_Obraz033.jpgth_Obraz034.jpgth_Obraz035.jpg

th_Obraz037.jpgth_Obraz038.jpgth_Obraz039.jpgth_Obraz040.jpg

th_Obraz041.jpgth_Obraz042.jpgth_Obraz043.jpgth_Obraz044.jpg

Dopiero po jakimś czasie od zakończenia budowy, przeglądając monografie KW-2, doszedłem do wniosku, że tak na dobrą sprawę, większość wozów praktycznie nie miała anten, a jedynie ich podstawy. Postanowiłem więc w swoim modelu usunąć antenę, a w podstawie wywierciłem tylko odpowiedni otwór pod pręt anteny:

th_Obraz047.jpg

Mam nadzieję, że model spodoba się Wam.

Pozdrawiam

Ładny biorąc pod uwagę że tak na prawdę KW-2 jest brzydki jak dla mnie. Popieram pomysł z anteną, większość rosyjskich czołgów z tego okresu nie miała radia (przynajmniej tak mi wiadomo).

Popieram pomysł z anteną, większość rosyjskich czołgów z tego okresu nie miała radia (przynajmniej tak mi wiadomo).

Masz rację, radiostacji wtedy nie montowano na tankach, choć teoretycznie powinna być. A jak już była, to zazwyczaj nie działała.

Dzięki wszystkim za pozytywne komentarze. Tak poza tym, KW-2 osobiście bardzo mi się podoba i ma bardziej finezyjną sylwetkę niż Tiger

Czy finezyjna to nie wiem ale tygrys miał w co celować . Jednak nie powinniśmy w tym temacie porównywać KW-2 z Tygrysem. Jeszcze raz gratuluje udanego modelu.

• 5 months later...

Bardzo się cieszę, że galeria mojego KW jest jeszcze przeglądana i że model się podoba . Szczerze mówiąc to już dawno zapomniałem, że zamieściłem tutaj jego galerię. Jeśli chodzi o malowanie, to najpierw cały model pokryłem zielonym Humbrolem H30. Następnie wtarłem suchym pędzlem oliwkową Pactrę A114. Potem zaczęła się zabawa z postarzaniem powierzchni. Wszelkie przebarwienia to Humbrol H30 + kolor biały mieszany w różnych proporcjach oraz Pactra A114 i + biel, mieszane również w różnych proporcjach, nakładane na przemiennie w odstępach jednej doby. Rdza to zmieszane kolory czerwony, żółty i brązowy Humbrola w różnych proporcjach, nakładane również kilkoma warstwami. Błoto to drobno przesiana ziemia + Wikol + różne odcienie brązu. Tak wygląda malowanie mojego KW, który z założenia miał przedstawiać mocno wyeksploatowany czołg. Dzisiaj dodałbym jeszcze jakiś wash i delikatne filtry, ale jak na model, który był moim pierwszym plastikiem od kilku lat nie jest najgorzej.

Pozdrawiam

1.Mam słabość do tego czołgu

2.To co namalowałeś na nim wygląda trochę jak obraz.Efekt estetycznie jest bardzo dobry, ale nie wiem czy jest to właściwa droga.

3.Myślę,że bardziej odpowiednim podejściem jest próba odtworzenia tych śladów eksploatacji, jakie faktycznie mogły mieć miejsce. Podwozie bez zarzutu-super, ale "góry" bym się trochę czepiał. Zwłaszcza, że reprezentujesz bardzo wysoki poziom.

4.Generalnie bardzo fajny model

ale "góry" bym się trochę czepiał

W moim ostatnim poście napisałem, że zamiarem było zrobienie całkowicie wyeksploatowanego czołgu, który powinien już raczej stać na złomowisku a nie na pierwszej linii i myślę, że to mi się udało (są przebarwienia, zabrudzenia, rdza itp.). Spiton- widziałeś kiedyś czołg, który był przez kilka lat poddawany bezustannym oddziaływaniom warunków atmosferycznych. Ja widziałem. Wyglądało to tak jak na moim KW.

Szanowny kolego PiterATS

Chciałbym powiedzieć, że krytyka, jest elementem niezbędnym do osiągniecia postępu.

Jak napisałem uważam że twój poziom modelarski jest bardzo wysoki.

Jeśli napiszę -"ale super czołg" ta jaki z tego będzie pożytek dla twojego modelarstwa??

1.Kw-2 weszły do uzbrojenia na przełomie 40/41. Rok później już ich praktycznie nie było.

2. Twój czołg ma równiuteńki błotnik,co świadczy, że był mało używany.

3. Nie ma przebarwień w miejscach gdzie powinny być (klamry na wieży, okolice włazów, tam gdzie załoga częściej styka sie z czołgiem).

4. Rdza jest tylko dodanym odcieniami w "suchym pędzlu". Nie ma zacieków, przy elementach które zacieki tworzą itd, itd).

5. Ogólnie nie ma zróżnicowania powierzchni, tylko cała potraktowana jest równomiernie. A właśnie zróżnicowanie świadczy o wyeksloatowaniu.

pozdrawiam (co złego to nie ja)

I tak efekt jest fajny. Osobiście zazdroszczę trochę osobom klejącym w 35.

Te modele naprawdę robią wrażenie. Ja kleje wszystko w 72. Taka jakaś tradycja......Ale jak oglądam modele w 35 na tym forum to nabieram ochoty na zdradę 72 :-))))

PiterATS mam szacunek dla ludzi mających dystans do samych siebie i umiejących "znieść"uwagi krytyczne.

Też uwielbiam pozbawiać czołgi błotników. Zawsze zyskują na "drapieżności"

pozdrawiam

• 2 years later...
Szanowny kolego PiterATS

Chciałbym powiedzieć, że krytyka, jest elementem niezbędnym do osiągniecia postępu.

Jak napisałem uważam że twój poziom modelarski jest bardzo wysoki.

Jeśli napiszę -"ale super czołg" ta jaki z tego będzie pożytek dla twojego modelarstwa??

1.Kw-2 weszły do uzbrojenia na przełomie 40/41. Rok później już ich praktycznie nie było.

2. Twój czołg ma równiuteńki błotnik,co świadczy, że był mało używany.

3. Nie ma przebarwień w miejscach gdzie powinny być (klamry na wieży, okolice włazów, tam gdzie załoga częściej styka się z czołgiem).

4. Rdza jest tylko dodanym odcieniami w "suchym pędzlu". Nie ma zacieków, przy elementach które zacieki tworzą itd, itd).

5. Ogólnie nie ma zróżnicowania powierzchni, tylko cała potraktowana jest równomiernie. A właśnie zróżnicowanie świadczy o wyeksloatowaniu.

pozdrawiam (co złego to nie ja)

Wszystko co piszesz ma sens jeśli weźmiemy pod uwagę leningradzki okręg wojskowy. Jeśli uwzględnimy kijowski okręg specjalny, to model jest jak najbardziej poprawny. Niektóre egzemplarze wyjechały z jednostek tylko po to, by kilkanaście kilometrów dalej stanąć i tak przejść w ręce wroga, bo niedoświadczony mechanik-kierowca spalił tarcze sprzęgła.

A dla mnie wielki PLUS za brak kalek z idiotycznymi sloganami.