Moses Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Israel Aircraft Industries Kfir posiada, jak na współczesną zachodnią konstrukcję lotniczą, bardzo ciekawą historię. Po wojnie sześciodniowej w czerwcu 1967 roku ONZ nałożyło embargo na dostawy uzbrojenia dla Izraela. Wywiad Izraelski wsedł po tym w dokumentację samolotu Mirage 5 (wykradzione w Szwajcarii), poczym zakłady IAI rozpoczęły produkcję kopii tego francuskiego myśliwca pod nazwą Nesher. Z powodu braków silników Azur należało przekonstruować płatowiec aby umożliwić zainstalowanie amerykańskich silników. I tak powstał samolot Barak którego rozwinięciem jest samolot Kfir (Lwiątko) C-2. Samoloty te wykazały swoją przewagę nad sprzętem radzieckim, używanym podczas wojny Yom Kippur, zestrzeliwując 40% maszyn egipskich. W latach 80 Departament Marynarki USA doceniając właściwości Kfirów, wypożyczyły kilkanaście sztuk dla swoich dywizjonów Aggressorów, aby symulowały podczas szkolenia radzieckie Migi, w słynnej szkole Top Gun. Część z nich trafiła także do szkolnego dywizjonu VMFT-401 Koprusu Piechoty Morskiej. Model powstał zestawu Italeri/Testors w sklai 1/72 z dodatkiem kalkomanii firmy Isra-Decals. Zestaw to typowy Italeri, Poprawny ale uproszczony, sporo nadlewek przesunięć form, wymagający użycia sporych ilości szpachli. Kalki Isra Decals natomiast imponują ilością oznaczeń. Jeden zestaw pozwala na wykonanie 2ch z 3ch wzorów maszyny, posiadają sporo oznaczeń eksploatacji, niestety mają tendencję do rwania się oraz marszczenia. Model przedstawia F-21 z dywizjonu VMFT-401 "Snipers" Nu Bo. 999764 z Marine Corp Air Station Yuma, na którym w 1984 latał Maj. Stout "Clutch". Maszynę można obecnie oglądać w Muzeum Lotnictwa w Izraelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dewertus Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Ładne "Lwiątko", ja bym je jeszcze jakiś matem potraktował bo w/g mnie się nieco za mocno błyszczy. Zielony to tak celowo "wyblakły", czy tak jakoś przy okazji wyszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ariel007 Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Chyba celowo bo wyblaknięcia są też na innych kolorach. To to pustynne powietrze i słońce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 28 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 28 Stycznia 2011 Model został potraktowany Półmatem Humbrola, efekt błysku jeszcze został powiększony przez użycie lampy błyskowej. Zielony (i inne kolory jak Ariel wyblakły bo taki był zamiar, moje pierwsze próby z rozjaśnianiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 28 Stycznia 2011 Share Napisano 28 Stycznia 2011 Całkiem przyjemny modelik. Każda nowa rura mile widziana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 29 Stycznia 2011 Share Napisano 29 Stycznia 2011 W końcu rura, jeszcze jeden dzbanek lub spit i bym zaczął gryźć Modelik zacny, podobuje mi sie, tylko jedno -> Mat, mat, mat i jeszcze raz mat, pociągnij go zamiast satyna matem. Tak tak wiem ja zawsze muszę miec jakies ale. Jeszcze raz modelik zacny. Gratuluję unikatowej konstrukcji w gablocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 29 Stycznia 2011 Autor Share Napisano 29 Stycznia 2011 Przemek faktycznie jak pociągnie matem to uzyskam półmat coś te farby mam porypane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 3 Lutego 2011 Share Napisano 3 Lutego 2011 Z każdym modelem, Twoja kolekcja nabiera rumieńców, a Ty sam umiejętności. Coraz ciekawiej to wygląda kolego Moses. Kfir w malowaniu Marines... kto by pomyślał, że ujrzymy coś takiego na naszym forum Poza wspomnianym błyszczeniem i odstającym oszkleniem specjalnych baboli nie uraczyłem. Oby tak dalej Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 3 Lutego 2011 Autor Share Napisano 3 Lutego 2011 Ha Korniku! Oszklenie nie jest odstające, zamierzony efekt niedomkniętej owiewki. Dziękuję za słowa uznania, z Twojej strony to spory zaszczyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Ilu kolorów użyłeś do górnych powierzchni kamuflażu?-wydaje mi się że trzech { choć moze niedowidzę} w oryginale są przynajmniej 4 I jeszcze jedno rzuciło mi się w oczy.Faktura { zwłasza na zdjęciech dołu} przypomina odlew -przydołaby sie jednak trochę wygładzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Kolorów użytych jest 3, i tak mówiła instrukcja oraz zdjęcie poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
athlon5 Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 ok spierał sie specjalnie nie będę ale ja tu widzę 4.Może to efekt eksploatacji..Bardzo dobrze widać to na pierwszym zdjęciu { na początku tematu} choć instrukcja pokazuje 3? Rozkład plam....zbliżony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Observer Napisano 30 Czerwca 2011 Share Napisano 30 Czerwca 2011 Samolot mi się podoba, model mi się podoba, ale na Twoim miejscu, tak jak koledzy wcześniej wspomnieli, przeciągnąłbym go matem, bo aż się o to prosi. Polecam lakier Model Master. Moim zdaniem niektóre zacieki (na spodzie) nie wyglądają najlepiej, są zbyt "ostre", nachalne. Poza tym model bardzo ładny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi