RH Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Najnowsza wypocina czyli modelik smiglowca CH-53 G UN z Revlla Modelik zrobiony na szybko ,który dedykuje wszystkim krytykom. Niech mają satysfakcję i trochę ponarzekają .Idąc im na przeciw ja sam osobiście rozpocznę tą "młockę " Tak wiec model kompletnie skopany ,grube szyby malowanie tez do kitu wypłowiałe z jakimiś czarnymi cieniami wirniki tez nie lepsze . A w ogóle wielka KICHA !!! Jeżeli chodzi o sam model to wypraski jeszcze z form 1985 r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Qba007x Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Mi się podoba Fajne malowanie wirnika, tylko malowanie dziobu jest troszkę krzywe( czarna linia Ci uciekła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
J@kub/100% Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Model fajny,i do tego malowanie UN bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darthradi Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Jak widać nawet z Revella można robić niezły model. Jak zawsze świetnie ci poszło, gratulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Giulio Niewiadomski Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Przepiękny !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Bardzo ładny, jak zawsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 13 Lutego 2011 Autor Share Napisano 13 Lutego 2011 A ja wam mówię ze jest do D....Bani Żeby odreagować muszę teraz szybko zrobić coś na poziomie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Oh... jak ja bym chciał psuć modele tak jak Ty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Kiedy i gdzie Niemcy stosowali takie malowanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Że pozwole sobie odpowiedzieć. Według Wings palette Niemcy używali tych śmigłowców w tym malowaniu w Iraku w 1991. Link: http://wp.scn.ru/en/ww3/v/820/45/0#1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 A mi się podoba. I kilka pytań, gdzie kupiony, jak się sklejało bo poluję na ten modelik i chcę wiedzieć w co się pakuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Że pozwole sobie odpowiedzieć. Według Wings palette Niemcy używali tych śmigłowców w tym malowaniu w Iraku w 1991. Kurde a wypraski z 1985 roku - niezły przepak wyprasek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slusar Napisano 13 Lutego 2011 Share Napisano 13 Lutego 2011 Piekny model. Gratuluje, podziwiam i zazdroszcze. Do tego bardzo ciekawe malowanie. Przyznam, że pierwszy raz widzę CH-53 w takich barwach. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Lutego 2011 Autor Share Napisano 14 Lutego 2011 Piekny model. Gratuluje, podziwiam i zazdroszcze. Do tego bardzo ciekawe malowanie. Przyznam, że pierwszy raz widzę CH-53 w takich barwach. Pozdrowienia! Model kupiony na Allegro.Co do malowania to przyznam się ze szukalem po internecie tego modelu wykonanego i o dziwo "posucha" wszystko w barwach NATO lubUSA a tego na lekarstwo .Może tak slabo szukałem albo ludziska nie za bardzo lubują sie w takich kolorkach. Tutaj znalazlem stronkę gdzie ewentualnie ktoś może nabyć model jak umie takie sprawy zalatwic poza krajem:) http://www.fast-autos.net/diecast-cars-models/OOP-Revell-AG-1-48-Sikorsky-CH-53G-UN-Mint-Sealed_150532485103.html Wracając do modelu to wtrysk jest z bialego plastiku posiada też w pudle wypraski z Jeepem i armatą (zreszta tez slabej jakości wiec szkoda sie za to zabierać) oraz zbiorniki dodatkowe i wiele innych elementow . Jako że formy sa wysluzone to odbija się na jakości wyprasek i konieczność ladowania szpachli ,więć nie zrobilem go jak powinienem bo musialbym siedziec wieki nad nim aże nie jest to moja priorytetowa dziedzina to wyszedl tak jak go jak widać na obrazkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Że pozwole sobie odpowiedzieć. Według Wings palette Niemcy używali tych śmigłowców w tym malowaniu w Iraku w 1991. To to wiem ale zaciekawiła mnie numeracja na ciemnym tle. Nigdy się z tym nie spotkałem. A może po prostu przegapiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Lutego 2011 Autor Share Napisano 14 Lutego 2011 Że pozwole sobie odpowiedzieć. Według Wings palette Niemcy używali tych śmigłowców w tym malowaniu w Iraku w 1991. To to wiem ale zaciekawiła mnie numeracja na ciemnym tle. Nigdy się z tym nie spotkałem. A może po prostu przegapiłem To nie jest ciemne tlo tylko ich kolor oliwkowo zielony ,albo inaczej to wytłumaczę: śmigłowce byly malowane na kolor zielony obowiązujący w armii niemieckiej .Z chwilą uczestnictwa w misji ONZ przemalowano je na biało pozostawiając pasy z numeracją oraz krzyżami w takich prostokątach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł S Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 O a to ciekawostka, ja też tego nie wiedziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 To nie jest ciemne tlo tylko ich kolor oliwkowo zielony ,albo inaczej to wytłumaczę: śmigłowce byly malowane na kolor zielony obowiązujący w armii niemieckiej .Z chwilą uczestnictwa w misji ONZ przemalowano je na biało pozostawiając pasy z numeracją oraz krzyżami w takich prostokątach Jejku no wiem tylko to źle opisałem. Właśnie o te pasy mi chodzi. Nie widziałem czegoś takiego tylko całkowicie malowane na biało. http://www.un.org/Depts/unscom/presspack/prints/45_CH53GHELI.JPG http://www.un.org/Depts/unscom/presspack/prints/47_CH53GCHK.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RH Napisano 14 Lutego 2011 Autor Share Napisano 14 Lutego 2011 To nie jest ciemne tlo tylko ich kolor oliwkowo zielony ,albo inaczej to wytłumaczę: śmigłowce byly malowane na kolor zielony obowiązujący w armii niemieckiej .Z chwilą uczestnictwa w misji ONZ przemalowano je na biało pozostawiając pasy z numeracją oraz krzyżami w takich prostokątach Jejku no wiem tylko to źle opisałem. Właśnie o te pasy mi chodzi. Nie widziałem czegoś takiego tylko całkowicie malowane na biało. http://www.un.org/Depts/unscom/presspack/prints/45_CH53GHELI.JPG http://www.un.org/Depts/unscom/presspack/prints/47_CH53GCHK.JPG Ten wariant malowania też jest w instrukcji .W tym co ja zrobilem są bardziej kanciaste litery "UN" i nie ma godła ONZ Myśle ze mój typ malowania był robiony na szybko ,natomiast ten drugi wariant juz na spokojnie wykonano i od nowa namalowano oznaczenia oraz symbole ONZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okonek Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Myśle ze mój typ malowania był robiony na szybko ,natomiast ten drugi wariant juz na spokojnie wykonano i od nowa namalowano oznaczenia oraz symbole ONZ OKi. Juz znalazłem wyjaśnienie. Szkoda tylko, że nadal nie mam fotki oryginału Zunächst erhielten die Maschinen des ersten Kontingents einen provisorischen weißen Überzug über den Standardanstrich in Gelboliv. Vorhandene Markierungen wurden großflächig ausgespart ). Die oliven Felder um die Kennung wurden bei einem Aufenthalt in Diyarbakir (Türkei) vor Einflug in den Irak und dann während des Einsatzes sukzessive "ausgemalt". Erkennbar ist dieser Anstrich an den eckigen Buchstaben "UN" und den eckigen Rahmen um die Fenster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 RH co tu dużo mówić szkoda że nie US Navy Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 Przemku nie mógł być w barwach USN bo nie używali tej wersji. Marynarska wersja MH-53 różniła się od CH-53 m.in. dodatkowym (trzecim) silnikiem, dlatego iż maszyna ta przeznaczona jest do ciągnięcia trału przeciw minowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 14 Lutego 2011 Share Napisano 14 Lutego 2011 No widzisz Andrzeju, człowiek uczy się przez całe życie i głupi umiera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi