elefantes Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 (edytowane) Miło mi powitać wszystkich w nowym temacie Kolejny "day cab" wzięty na warsztat - tym razem wsadziłem do Kreta mojego starego Italerowskiego Superlinera i postanowiłem przerobić go na model RW613: ale w zasadzie będzie to połączenie powyższego modelu z RW767LS: oczywiście wykonany na częściach jakie oferuje Italeri . Plany: zamierzam z jednej strony zrobić długi zbiornik, a z drugiej krótki zbiornik i skrzynię. Standardowo już imitacja okablowania zarówno podwozia jak i silnika. No i wykonanie tylnej ściany kabiny z oknem. Narazie prace idą baaaaardzo wolno Poraz pierwszy przybrudziłem trochę silnik. Nieoszczędzajcie słów krytyki koledzy bowiem jestem w tej dziedzinie jeszcze "zielony" Edytowane 23 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Okablowanie ramy jest spoko, ale co do silnika na fotach nie widać, żeby był on aż tak bardzo przybrudzony, tylko jakiś lekko zalany olejami, i zakurzony, według mnie narazie wszystko gra , i czekam na dalsze postępy. P.S Na jaki kolor, będziesz go malował ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 No nieżle ELefantes ,wiesz co mi się najbardziej uciebie podoba w modelach, to okablowanie. Jakie robię już sam to zaczynam robić w swoich nowych modelach. Kupiłem sobie czarną rzyłkę wędkarską i sam robie podobnie do Ciebie a mam pytanko, jak wiesz jak rozstawiać takie przewody, bo ja na oko rozstawiam byle by było ich dużo ??? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 6 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2007 Korzystam z opracowań Kena Smitha dla modeli Monogram 1:16, m.in. z tego schematu: Oczywiście dorabiam elementy nr: 14, 18, 19, 20, 25, 29 itp. i przede wszystkim zbiornik nr 9 i 13 jest potrzebny. (Ostatnio w Bytomiu kupiłem silnik do jakiegoś samolotu z IIWS i przeznaczyłem jego części na elementy nr 14 ) Natomiast złączki czy jak się to fachowo nazywa robię z kawałeczka otuliny: z jednej strony na kropelce kleju wsuwam dwie żyłki a z drugiej jedną. Potem domalowuję pędzelkiem zaciski (najczęściej 53H) i nabiera to fajnego wyglądu. Taka amatorka prowizorka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 6 Kwietnia 2007 Share Napisano 6 Kwietnia 2007 No no zapowida się wspaniały model musisz tylko popracować nad brudzingiem bo nie najlepiej to wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 8 Kwietnia 2007 Share Napisano 8 Kwietnia 2007 idziesz Marcin ostro . Bardzo podoba mi się Twoje podejści do sprawy. Czy kabine tez będziesz malował na słynny żłoty metalic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 9 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 9 Kwietnia 2007 (edytowane) Wiem, że brudzing nie wygląda za dobrze, dlatego nic nie będę już w tym modelu brudził. Co do koloru kabiny Miłosz to jeszcze się zastanawiam Narazie pokażę prawie skończone podwozie. Zbiornik skrócony przeze mnie. Stopnie są oryginalne z Superlinera. Pomalowałem je na czarno, bo kret zeżarł chrom , a poza tym fajnie pasują kolorystycznie do ramy. Skrzynka narzędziowa pochodzi z akcesoriów Italeri. Drugi zbiornik uległ z kolei wydłużeniu. Moim zamiarem było aby sięgał długością do tylnych nadkoli: Jeszcze zbiorniki z w zbliżeniu. Kurcze na fotkach tego tak nie widać, ale na tych zbiornikach jest łata na łacie. Kupiłem je za grosze (pochodzą chyba z FLD) i były w stanie opłakanym. Zastanawiałem się nawet czy by ich całych nie pomalować, ale zdecydowałem się w końcu poobklejać taśmą samoprzylepną. No i jeszcze dwie fotki na koniec podłączeń. Te chropowatości na ramie to po starym siodle. Ne szlifowałem ich bo i tak w to miejsce pójdzie nowa zabudowa c.d.n. Edytowane 3 Października 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 9 Kwietnia 2007 Share Napisano 9 Kwietnia 2007 Czaaad Instalacja wygląda nader realistycznie... Nie będziesz mam nadzieję zły jeśli pokuszę się o skopiowanie części Twojej instalacji Pozdrawiam, Przemek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 9 Kwietnia 2007 Share Napisano 9 Kwietnia 2007 Bardzo ładne wykonanie. P.S Też skopiowałem, już sobie ten rozkład jak podłączyć przewody Dzięki, że umieściłeś go w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 9 Kwietnia 2007 Share Napisano 9 Kwietnia 2007 Marcin Twoje podwozie do Macka prezentuje śię super. A brudzing silnika wpada mi do gustu choć napewno wiem że osoby które znają się na brudzingu mają inne zdanie na jego temat. Instalacja bardzo mi się podoba i można oczopląsu się nabawić od szukania który przewód gdzie biegnie Życzę dalszych przyjemnych prac nad modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 9 Kwietnia 2007 Share Napisano 9 Kwietnia 2007 KOZAK!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin1990 Napisano 10 Kwietnia 2007 Share Napisano 10 Kwietnia 2007 Piekne podwozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 20 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2007 (edytowane) Czas na kokpit Coś mnie podkusiło, żeby przybrudzić fotele i wyszło to faaaaatalnie Reszta raczej ładnie wygląda, jestem z kolorystyki zadowolony: Ten "niby brudzing" to połączenie szarego z niebieskim. Dam sobie po prostu z tym spokój narazie Edytowane 23 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Marcin podwozie zrobiłeś natomiast podłogę zchrzaniłeś, pomalowałeś ją metalikiem, czy widziałeś w jakimś trucku taką wykładzinę Moim zdaniem metaliczny kolor po prostu nie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szesnastak Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Kokpit nawet przyzwoicie wygląda Fotele nie są aż takie straszne. A co do podłogi to może ten metalik to był efekt lekkiego tuningu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Linoleum:D A ty co?? Zakładasz fabrykę kokpitów do trucków?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 20 Kwietnia 2007 Share Napisano 20 Kwietnia 2007 Eeee fotele są świetne mnie się podobają , a co do podłogi to możesz położyć na nią bezbarwny lakierek matowy i będzie super truper :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Amerykaniec Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 fajnie ci to wychodzi z resztą jak zawsze super że nie będzie tego szpetnego sllepera ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Paweł216 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 No bardzo ładny model widze że się postarałeś o przewody.Kokpit reż również ci bardzo ładnie wyszedł Powodzenia w dalszych Pracach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 24 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2007 (edytowane) Mało zrobiłem przy Macku, ale postanowiłem, że pochwalę się kolorystyką maski, a przynajmniej jej zaczątkiem Brązowy to podkład i narazie 2 warstwy czarnego (na zewnątrz Gunze, ten sam co na ramie, a wewnątrz Humbrol 85 - ale będę go matowił bezbarwnym). Edytowane 23 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 No ładnie Elefantes, moje gratulacje maska w twoich rękach to precyzja i doświadczenie, pozdrowionka w dalszej zabawie Macka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 3 Października 2007 Autor Share Napisano 3 Października 2007 Kurcze, z trudem odnalazłem swój własny temat Ale czas poinformować, że prace przy Macku znowu ruszyły. Po pierwsze to maska wylądowała w DOT-cie i wymaga ponownego malowania. Kabina prawie gotowa, przednia ściana od strony silnika przygotowana do instalacji, na dachu osadziłem wszystko co miałem w swoich zapasach, obecnie dorabiam kominy i następne fotki wstawię już bardziej konkterne. Narazie pokażę jedynie przymiarki: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Co to za fanfary na dachu Jeszcze nie spotkałem się z takimi, przerabiałeś je bo chyba nie są z zestawu No chyba, że końcówki trąb przykleiłeś przodem do tyłu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Siemka , fajny modeli. Mam prośbę możesz mi podać długość ramy po przycięciu oraz pokazaż z bliska jak tylnią ściane z okienkiem zrobiłeś w kabinie?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 3 Października 2007 Share Napisano 3 Października 2007 Torni te trąbki, są z zestawu (starego, już nie produkowanego już) ale trąbki, są do europejczyka te co załorzył Marcin, ale mnie się podoba okej Marcinie dlamnie może być ,masz plusa umnie dużego. Oto ten zestaw już oddawna nie produkowany: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi