Jump to content

Heinkel He 177 A-5 Greif Revell 1/72

jozik
 Share

Recommended Posts

Przedstawiam model jednego z brzydszych samolotów służących w Luftwaffe, ciężkiego bombowca Heinkel 177 A-5 .Model bardzo przyjemny w montażu,zaskoczyło mnie bardzo bogate wyposażenie kabiny załogi,niestety po wklejeniu oszklenia prawie nic nie widać.Co do oszklenia , to poszedłem za radą kornik_69 i część kabiny wykąpałem w sido.Model prosto z pudła malowany Pactrami.Kalkomanie na tyle grube , że nie mogłem nałożyć prawidłowo spirali na kołpakach i musiałem malować.Zapomniałem dodać ,że pod skrzydłami podwieszone są bomby kierowane Fritz X.Zapraszam do oglądania i komentowania.PICT6919.JPG

PICT6920.JPG

PICT6921.JPG

PICT6924.JPG

PICT6925.JPG

PICT6929.JPG

PICT6938.JPG

PICT6939.JPG

PICT6940.JPG

PICT6937.JPG

PICT6916.JPG

PICT6930.JPG

bypicasa2html.gifcreated by picasa2html.com

Co do oszklenia , to poszedłem za radą kornik_69 i część kabiny wykąpałem w sido.

Owiewke zamoczyłeś w sido przed czy po jej pomalowaniu ? .Model super,strasznie mi sie podoba

barzo fajny model ładny i czysty. Dwie rzeczy tylko opkopcenia pod skrzydłami chyba przesadziłeś:) no i podwozie z prawej strony krzywo ale ogólnie jest super:). Z tego co czytałem to Niemcy mieli tylko kilka tych maszyn i masę problemów ze względu na skomplikowaną obsługę techniczną.

Ciekawa maszyna i fajny model. Zazdroszczę osobom, które mają dość miejsca na kolekcjonowanie 4-silnikowców!

Razi nieco brak konsekwencji w wykonaniu śladów użytkowania. Brak jakichkolwiek odbić i patyny na płatowcu, a osmalenia od spalin sugerują że maszyna spędziła tysiące godzin w powietrzu...

Jakiej użyłeś nici? Normalniej krawieckiej czy jakiejś specjalnej ,a może coś innego?

Nici używam nylonowej z pończoch,tylko jedna uwaga: jeżeli nie posiadacie własnych ,to używajcie tylko takich ,w których ,,poleciało oczko",cokolwiek to oznacza.

Owiewke zamoczyłeś w sido przed czy po jej pomalowaniu ?

Owiewkę moczyłem przed malowaniem.Po wklejeniu była maskowana przez cały proces malowania , nawet sidoluxem.Przepraszam,że dwie odpowiedzi jedna pod drugą

Edited by Guest

Dwie rzeczy tylko opkopcenia pod skrzydłami chyba przesadziłeś:) no i podwozie z prawej strony krzywo ale ogólnie jest super:).

Co do okopceń to wzorowałem się na tym zdjęciu:

http://wunderwaffe.narod.ru/Magazine/AirWar/57/Pictures/27.jpg

He 177 miał silniki stosowane w Me 109 ,a te bardzo kopciły przy dodaniu obrotów . Niejeden Aliancki pilot zgłaszał zestrzelenia Me 109 gdy tylko dodał gazu podczas ucieczki w nurkowaniu.Co do podwozia to chyba wina nierównego kartonu i z tąd wrażenie , że jedno koło wisi.

ja mam kilak pytań co do wersji malowania i oznakowania powiesz coś więcej?

i może masz jakieś foty wnętrza?

Malowanie przedstawia He 177 A-5,2/KG 40 lotnisko Bordeaux-Merignac , koniec 1944.Niestety nie znalazłem zdjęć tej konkretnie maszyny.Malowanie na podstawie instrukcji .Myślałem o zrobieniu zdjęć wnętrza , ale niestety w ,,szale" sklejania wypadło mi z głowy.