Pawel90 Napisano 16 Marca 2011 Share Napisano 16 Marca 2011 Witam wszystkich! Po przeanalizowaniu wszystkich "za" i "przeciw", postanowiłem pokazać swój najnowszy zlepek - Sd.Kfz.222 z HobbyBossa. Model skleja się świetnie, ja niestety jednak jak zwykle mam kłopoty z blaszkami, nie umiem sobie z nimi poradzić. Mam nadzieję że mimo to wstydu sobie nie zrobię. Mam zamiar przedstawić maszynę z roku 1941 z walk gdzieś na Ukrainie. Luźno będę się wzorował na tym pojeździe: Militaria028 Samochody pancerne 4x4 Z tyłu widać że są tam różne bambetle - ja zamiast tych rzeczy wrzucę tam najprawdopodobniej flagę, ponieważ zgubiłem takowy element (zawsze przy modelu muszę zgubić chociaż jedną część:( ) - W tym miejscu mam pytanie - jak wykonać odpowiednio flagę w skali 1/35? Oraz jakie powinna mieć wymiary? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Marca 2011 Autor Share Napisano 16 Marca 2011 Prac ciąg dalszy. Doszedł błotnik którego brakowało, plus parę dodatkowych bambetli. Lewar na ten moment zamocowany mam, jednakże nie będę go zostawiał, zrobię jakąś ładną skrzynkę z patyczków po lodach i będzie krok do zrobienia maszyny ze zdjęcia. Jedno co mnie w tym momencie martwi, to kształt tablicy rejestracyjnej... Użyłem tej zestawowej, a na zdjęciu jak widzę jest prostokątna.. Zdjęcia: Myślę nad bambetlami na tylną płytę. Straszny niefart z tym elementem że go zgubiłem, będę musiał kombinować teraz z tą flagą. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotrek22 Napisano 17 Marca 2011 Share Napisano 17 Marca 2011 Witam. Model bardzo interesujący i na tym etapie prac według mnie bardzo ładny. Co do flagi to moim zdaniem zrób ją na oko tak żeby pasowała do modelu. Pozdrawiam Piotrek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 20 Marca 2011 Autor Share Napisano 20 Marca 2011 Witam ponownie. Relacji ciąg dalszy. Pojazd jak widać dostał kolorku. Powoli, powoli, prace idą do przodu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrzej_LK Napisano 21 Marca 2011 Share Napisano 21 Marca 2011 chyba się pospieszyłes z tymi kalkami - toż to dopiero kolor bazowy jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 22 Marca 2011 Autor Share Napisano 22 Marca 2011 Radosnej twórczości ciąg dalszy. Jestem w trakcie poprawiania kolorku, myślę że różnica widoczna gołym okiem (wieża kontrastuje teraz. ). Na zdjęciach wyszedł pojazd miejscami strasznie żółty.. Na żywo tej żółci na szczęście nie widać, co nie zmienia faktu że muszę to jeszcze poprawić. Strasznie opony się błyszczą - ale to wina że jeszcze nie wyschły w momencie robienia zdjęć. Koła jeszcze jutro do poprawki. Zdjęcia mam nadzieję wyszły lepiej niż poprzednie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 23 Marca 2011 Share Napisano 23 Marca 2011 Nie wydaje ci się, że pojazd jest zbytnio przykurzony i w dziwnych miejscach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam. Pogoda nie rozpieszcza, więc zdjęcia przy słońcu nie da się zrobić niestety, ale coś może widać ze zdjęć będzie: Zastanawiam się czy nie przesadziłem ze zjechaniem farby, ale z drugiej strony afrykańczyk, więc może jakoś ujdzie. Na siatce ochronnej gdzieniegdzie widać kolor złoty, ale za to już się zabrałem do poprawki. Przy modelu jeszcze dużo do zrobienia, ale chyba są widoczne efekty poprawy. Mam nadzieję że też tak stwierdzicie, a jeśli nie to poproszę o szybką poradę co zrobić by lepiej było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtas Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Witam.Niezla hustawka-oslony wiezy otwarte-teraz zamkniete-zestaw na to pozwala?A malowanie mialo byc ze wschodu-jest ze wschodu czy afrykanczyk?Nie to ze sie czepiam,ale dobrze miec jakis plan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Jak na afrykańczyka to może być, ale na wschód (chyba że bliski) to nie bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 24 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Cóż, nie będąc zadowolonym z wyniku prac postanowiłem trochę od pojazdu odpocząć, zwolnić tempo. Wyszło to myślę na dobre, ponieważ po długim okresie czasu że nie mogłem na ten model patrzeć, ale pewnego dnia do niego wróciłem z mocnym postanowieniem poprawy. Po przemyśleniu paru spraw i obejrzeniu paru modeli tego wehikułu na żywo doszedłem do wniosków: -nie wychodzi mi malowanie panzergrau w 1/35 (owszem, w 1/72 też niejest idealnie ale i tak dużo lepiej niż w 1/35. ); -w malowaniu DAK wygląda efektownie; -malowanie metodą na lakier do włosów jest całkiem przyjemne i daje bardzo zachęcające efekty; -potrzeba mi aerografu; W związku z powyższymi trzema ostatnimi punktami doszedłem do wniosku, że wymagana jest zmiana koncepcji: -malowanie DAK; -nie muszę "kretować", ponieważ nałożę warstwę farby w piaskowym kolorze a panzergrau jeszcze mi się przyda; -bawiąc się lakierem do włosów zetrę w odpowiednich miejscach nową warstwę farby, aby było widać panzergrau. Pozostaje jeszcze kwestia wnętrza - faktem jest, że nie odpicowałem go, ba, zrobione jest "na alibi", ale myślę że nie będę TERAZ walczył z wnętrzem, a zajmę się nim w swoim czasie (gdy będę czuł się na siłach, tak jak teraz z przerabianiem koloru ogólnego pojazdu.). Nie ma sensu brać się za wszystko na raz i nie skończyć, trzeba spokojnie, krok po kroku robić swoje. Zestaw oczywiście nie pozwala na otwieranie i zamykanie siatki, aczkolwiek nożyk robi swoje. Muszę jeszcze znaleźć jakieś bambetle, typu beczki, kanistry. Maktoś może na zbyciu? Chętnie przygarnę lub odkupię. A jak nie to allegro i po bólu. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 24 Sierpnia 2011 Share Napisano 24 Sierpnia 2011 Jeżeli wygląda jak na fotach to ok. Przykurz go tylko trochę i będzie ok. Tamka robi zestaw kilku beczek i kanistrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Mam pytanie - koło zapasowe w oryginale czym było zasłonięte? To była jakaś plandeka czy coś bardziej pancernego? Ponieważ zastanawiam się czy aby dobrze zrobiłem robiąc tam przetarcia. Ma ktoś może na zbyciu koło zapasowe od pojazdu tej rodziny? Ponieważ ogólnie zastanawiam się czy nie efektowniej by wyglądało takie koło niż to co jest w tej chwili. Jutro wrzucę kolejne zdjęcia z prac. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cloner16 Napisano 13 Września 2011 Share Napisano 13 Września 2011 Mam pytanie - koło zapasowe w oryginale czym było zasłonięte? To była jakaś plandeka czy coś bardziej pancernego? Ponieważ zastanawiam się czy aby dobrze zrobiłem robiąc tam przetarcia. Pozdrawiam Nie ,źle zrobiłeś. Koło było przysłonięte jakimś materiałem więc jest to źle zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 13 Września 2011 Autor Share Napisano 13 Września 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Farba już schnie, uznałem że ciut inny odcień może być tego brezentu - ze względu na to że inaczej reagować będzie na mocne słońce niż pancerz. Dorobiłem z tyłu stelaż na kanister, dorobię jeszcze w tylnej części pojazdu stelaże na kanistry (w miejscu gdzie są krzyże); dodam również stelaż na kanistry z przodu pojazdu. Lufy działa i km-u pomalowałem na czarno, dodałem koc z przodu i lewar z tyłu. Jutro porcja zdjęć z walk. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 15 Września 2011 Autor Share Napisano 15 Września 2011 Witam! Prace na esdeku powoli idą na przód. Na zdjęciach widoczny już dodany stelaż na kanister i kanister wewnątrz (a jak, wyjmowany ). Próbowałem dorobić stelaże z boków, ale nie zadowolił mnie efekt prac i kanistry po bokach porzucę, natomiast zrobię stelaż z przodu, gdzie dojdzie następne 5 kanistrów. Zacząłem działać nad podstawką - drobny piasek + wikol + ramka do zdjęć i efekt widoczny na zdjęciu. Obok pojazdu ma stać figurant, który ma coś krzyczeć i pokazywać kierowcy pojazdu, od tamtej strony otworzę więc lukę obserwacyjną kierowcy (zapomniałem teraz jak to się nazywa... ). Sam figurant (nazwijmy go Herman) będzie składakiem Zvezdo/Tamiyowskim, teraz jest jeszcze przed obróbką i szpachlowaniem. Muszę przerobić na wieży pojazdu gniazdo anteny, zbyt blisko wnętrza jest względem oryginału i dodatkowo utrudnia mi wsadzenie mi tam jakiegoś ludzia w pozycji siedzącej opartej na krawędzi wieży, ludź zdecydowanie by tam się przydał - ożywił by scenkę a jednocześnie zamaskował braki mojego warsztatu jeśli chodzi o wnętrze pojazdu. Stelaż, kanister i niektóre bambetle jeszcze są nie pomalowane, a lina holownicza położona póki co - by się gdzieś nie zapodziała. Wreszcie muszę również zmierzyć się z flagą i zrobić kilka sztuk próbnych, nie chcę znów z odrazą patrzeć na ten mój twór. Nawiasem mówiąc - co jeszcze mogę mu tam z tyłu dorzucić na pakę względne czym mógłbym zasłonić ten brak przy wydechu? Ogólnie, z wydechem muszę się zmierzyć i pomalować go i nadać mu fakturkę rdzawą. Dużo pracy jeszcze przede mną, ale mam nadzieję że zmierza wszystko w dobrm kierunku do ukończenia w dobrym stylu pracy. Pozdrawiam i zapraszam do komentowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 16 Września 2011 Share Napisano 16 Września 2011 Pojazd wygląda ciekawie, choć kolor żółty wygląda lekko zielonkawo czy jakoś tak. Co do piachu to też będę robił podstawkę z afryki i wydaje mi się, że zastosowanie zwykłego piachu jest nie najlepszym rozwiązaniem ze względu na jego ziarnistość. Ja chcę potestować z piaskiem dla szynszyli lub gipsową gładzią szpachlową. Tłumiki w moich pojazdach traktuję szpachlą nakładaną przy pomocy szczoteczki do zębów, lekko szlifuję jeżeli trzeba, potem srebrna farba i trochę olejów. Trzymam kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 16 Września 2011 Autor Share Napisano 16 Września 2011 W miejscach gdzie przebija farba podkładowa jest wrażenie jakby kolor był zielonkawy, ale na zdjęciu bardziej to widać niż gołym okiem więc się tym zbytnio nie przejmuje, bardziej się zastanawiam czy nie przesadziłem z wielkością obić? Piasek zwykły przesiałem przez sitko, dlatego nie jest to najgorszy materiał do pracy - aczkolwiek pomysł z piaskiem dla szynszyl jest ciekawy, może przy następnym afrykańcu wykorzystam go. Jutro powalczę z nowymi kanistrami, na winietce dorzucę parę beczek. Figurant dostanie mausera zawieszonego na plecach, chcę do tego wykorzystać kawałek ramki od blaszek fototrawionych (te wykorzystałem też do stelażu z tyłu pojazdu - po co ma się marnować tak fajny materiał? ). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Witam! Kolejny etap pracy. Dodałem kanistry z przodu (póki co sklejony jest tylko stelaż na nie, same kanistry schną) oraz spróbowałem walki z rdzą i ogólnie wydechem. Efekty poniżej, zapraszam do oceniania i komentowania: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek14147 Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Wydechy na razie wyglądają dość "monotonnie". Przydałoby się je jeszcze zróżnicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pawel90 Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Wydechy będą zróżnicowane, póki co jednak zabrałem się za lekkie poprawki w tym co już mam: Zdecydowanie mniej poobdzierany jest w tym momencie, myślę że tak wygląda to po prostu realniej... A na dokładkę: Reanimuję takiego trupka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi