Super Moderator Greif Napisano 27 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 27 Marca 2011 Witam No fajny pokrak, może tylko jedno ale co do krowy. Tutejsze rasy są takie "kosmate" tzn mają dłuższą sierść niż rasy kontynentalne, może są dostępne w skali ? Czekam na poskładanego pokraka (a na marginesie robi to ktoś w 35? nie googlowałem za tym ) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karambolis8 Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 EDIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Widzę, że niska trawka elektrostatyczna podobna do mojej :/ Podmaluj ją troszkę suchym pędzlem tu i ówdzie, będzie zróżnicowanie....warto też przed sypaniem trawy pomalować podłoże, bo prześwitują białe placki [nie, żebym się bydła na dioramie czepiał ]Dio zapowiada się fajnie, gratuluję- zmana figurantów dobrze zrobiła. Te krzaczki to polakove? Przecie nic nie jest jeszcze pomalowane. Widziałeś jakieś moje dioramki Nigdy nie zostawiam trawy niepomalowanej. To wyższe zielsko to rzeczywiście Polak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 27 Marca 2011 Autor Share Napisano 27 Marca 2011 Kolego Greif wielkie dzięki za zwrócenie uwagi. Wpisałem w google "scottish cow" i wyszedł taki potwór: Przerobienie rogów to banał, gorzej z futrem. Na tej fotce normalniejsza krowa (po lewej): Potem wymarałem fotki czegoś normalniejszego, ale bez rogów. Czy rogi się krowom obcina czy wychodowano takie rasy Szczęśliwie natknąłem się na rasę Ayrshire: Pochodzi to to z południowej Szkocji i nie trzeba jej tak obfutrzać. Dodatkowo bardzo fajne (malarsko) umaszczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mierzu Napisano 27 Marca 2011 Share Napisano 27 Marca 2011 A może futro, dla tego "potwora" zrobisz z ...trawki elektrostatycznej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Greif Napisano 28 Marca 2011 Super Moderator Share Napisano 28 Marca 2011 Siema No problemo... no mieszkam w okolicy Glasgow i czasem jak gdzieś na wiochę jadę to widuję te kosmate mućki tych drugich jakoś nie uświadczyłem , fakt że nie szukałem ;) spoko zrób "szalone" rogi i kolorki i będzie git Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 30 Marca 2011 Autor Share Napisano 30 Marca 2011 Ciąg dalszy prac nad figurkami. Skończyłem krowę. Dostała nowe wymiona. Zmieniłem kształt brzucha przy przednich nogach. Pocieniłem rogi i ogon: Figurki to Milicasty. Bardzo proste tym razem. Figurka siedząca na doklejoną głowę i dłoń. Zajęła mi nieco ponad godzinę obróbki (nieszczesna dłoń). Figurka stojąca była w nieco dziwacznej pozie: Poprawiłem i wydłużyłem jej nogi. Tak jest na chwilę obecną: Na tych zdjęciah doskonale widać ułomność odlewu (pojazd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 30 Marca 2011 Share Napisano 30 Marca 2011 Piotr krówka jak się patrzy Prostowanie nóg figurantowi też wyszło na zdrowie. Tak jak się umawialiśmy otworzyłem swój warsztat z Beaverette TUTAJ Teraz będę musiał się za niego wziąć na poważnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Wszystkie żywice Extratecha mają takie babole? Czekam na robótki przy samym ''melexie z opancerzeniem''. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Dotychczas miałem styczność tylko z V-100: odlany OK - babole merytoryczne; radar Wurzurg - było OK (babole merytoryczne). M29 oba były raczej OK. Największa kocha była z Dorchesterem - boki były zapadnięte Na dziś przewiduję wycięcie kół i podwozia i zaprojektowanie nowej wieży. Ta w modelu to kompletne SF Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 3 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Kolejny łikend za nami a progres mizerny W sobotę powstały kalki: Dziś goście itd. Dopiero teraz siadłem nad kołami. Jak wspomniałem w wątku Marcina (chyba), koła bez zaznaczonego brzegu felgi. Przeszukałem swój zasób blaszek i znalazłem coś tkiego: Ach jak to dobrze, że człowiek przeszedł etap fascynacji faszystami Zaznaczyłem pokrętełka do ploty. Średnica mogła by być nieco wieksza. Wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
plastikk Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Patrzcie państwo - ''faszysta'' a ''pomocną dłoń'' okazał [vide ''blaszki'' i ich adaptacja]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 3 Kwietnia 2011 Share Napisano 3 Kwietnia 2011 Piotruś całkiem niezły patent, bedę musiał przeszperać swój złom... Oj narzucasz tempo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 14 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 14 Kwietnia 2011 Prace ruszyły, ach w nędznym tempie Zacząłem od spiłowania nadlewek (strona lewa), co było dość łatwe i zaklejenia niedolewek po prawej - jest to już trudniejsze. Zaszlifowałem wszystkie osłony/klapki wizjerów. Przy okazaji okazało się, że kadłub jest nieco wklęśnięty na górze Tradycyjnie dla modeli żywicznych pojazd przewidziany jest przez producenta jako z zamkniętymi włazami. Postanowiłem otworzyj jeden z przodu. Może komuś przyda się opis metody 1. przykleiłem blaszkowy prostokąt (mniejszy od pokrywy) 2. obrysowałem go rylcem (dzięki Marcinie - wreszce się do czegoś przydał) 3. oderwałem blaszkę 4. zacząłem rycie Narzędzia: Obecnie wygląda tak: Może nie jest to mistrzostwo świata, ale myślę, że po wypełnieniu czernią będze OK, po skosie przyjdzie blaszka z podpórką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Dobrze że wyrypałeś ten wizjer. Model nie będzie taki płaski. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MrDyzio Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Piotr tak jak rozmawialiśmy jest lepiej niż było. Zresztą też mnie czeka to samo, więc cieszę się że Twój debiut wyszedł pomyślnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Kolejny krok - wywiercenie otworów pod łby śrób. Zaczałem od blaszki i załatwiłem 2 wiertełka 0,2mm Resztę pojechałem - z braku laku - 0,3 Dziś dorobiłem jeszcze pokrywy na masce (od sdkf coś tam 7) i wkleiłem drut 0,2mm A potem był lot na podłogę i poszło nadkole ... pare fakenów i z latarką w dłoni tarznie po podłodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TankRed1070 Napisano 19 Kwietnia 2011 Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Ładne blachy BTW... dokąd poszło nadkole ? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 dokąd poszło nadkole ? Poszło na lewo od mojego biurka tj na północ. Te foty były robione już po jego odnalezieniu. A potem wziąłem go w łapska i znów odleciało Tym razem już nie znalazłem i dorobiłem nowe. Na fotkach razem z łbami śrub - jak widać dwa uciekły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Piotrze, jeżeli mogę coś zasugerować to zamiast drutu używaj pręcików polistyrenowych. Znacznie łatwiej je sie tnie skalpelem, a po odcięciu masz idealny okrągły przekrój. Sprawdziłem na Renault. Działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 20 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 20 Kwietnia 2011 zamiast drutu używaj pręcików polistyrenowych. Znacznie łatwiej je sie tnie skalpelem, a po odcięciu masz idealny okrągły przekrój. Pokazany drut ma 0,2mm. Nie ma tak mikrych kształtek, jeśli wyciągnę ramkę nad świecą to i tak nie uzyskam jednej średnicy. A papier zbiera ten drut aż miło. Zostanę przy mojej metodzie. Przypominam o obiecanej fotce z Iwo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Panzer4 Napisano 20 Kwietnia 2011 Share Napisano 20 Kwietnia 2011 Fotkę wysłałem mailem. Nie dostałeś??? Warsztat na pwm. Plustruct robi pręciki 0,2mm. W Martoli kupowałem po 2,5 zł. Tutaj przykład jak zrobiłem nity z tych pręcików na wózkach Renault: [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 21 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 21 Kwietnia 2011 Dziękli za foto - z tym napisem wygląda nieziemsko i jeszcze moja ulubiona wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rtoipmodest Napisano 24 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Lekko zaniedbując gości pchnąłem projekt do przodu. Choć zacząłem od tyłu Na szerokość blaszka jest OK. Jest trochę za wysoka. Widać dorobione łby śrub. Na czerwono to co musiałem dorobić (blaszka za bardzo wystawała) Tył jest chyba za bardzo pochylony Po spacerze przód: Jak widać tu sytuacja jest podobna - muszę uzupełnić do blaszki. Z przodu - nowa osłona żaluzji. Na modelu poszły mi dwa wiertła 0,3mm i musiałem część przodu pojechać 0,4 Wygląda niezaładnie - jednak powiekszenie jest bycze... Teraz jeszcze spawy, potem 5 wizjerów, 2 uchwyty na masce i 4 "podnóżki" i kadłub bedzie gotowy. Marcinie Twój ruch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 24 Kwietnia 2011 Share Napisano 24 Kwietnia 2011 Kurdę - małe, brzydkie pudełko a tyle roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi