Skocz do zawartości

Revell Airbus A340 Air Canada

kiwaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Właśnie rozpoczynam nowy projekt tzn. mój pierwszy cywilny samolot Airbus A340 firmy Revell. Będzie on przedstawiał samolot lini Air Canada ale nie w malowaniu z pudełka lecz w najnowszym malowaniu tych lini. Kalki już są w drodze (znalazłem je w ciekawym choć małym sklepie internetowym Airline Hobby Supplies). Jedyny problem jak na razie to farba która robiona jest jedynie przez firmę Xtracolor i dostałem ostatnią już puszkę tej farby która nie wystarczy na cały model. Znalazłem też sklep w Anglii, Hannants który ma wystarczająco farby ale nie zgadza sie na zamówienia z innego kraju mniejsze niż 29 funtów szterlingów. Jeśli nie znajdę nigdzie indziej to będę musiał kupić jeszcze kilka innych rzeczy od nich żeby dojść do tej sumy. Prace nad modelem już ruszyły i w najļliższej przyszłosci wrzucę zdjęcia.

Pozdrawiam

Artur

IMG_0211.jpg

1426759.jpg

1548073.jpg

bypicasa2html.gif-

Ładny model się zapowiada.

Jaką farbką Xtracolor będziesz go malował?

Witam.

Będę malował Xtracolor X553 "Air Canada 777 Blue".

Z tego co wiem jest to jedyna gotowa farba na rynku do tego coloru.

Udało mi się też zamówić blaszki firmy EtraTech Metal Parts do tego modelu:

http://www.hannants.co.uk/product/EX14404

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie.

Air Canada juz nie uzywa tych samolotow, wrzystkie A 340, i Boeingi 747 zamienili na Boeingi 777

Witam.

Zgadza się, (Boeing 777 i Airbus 330),ale akurat wpadł mi w ręce ten model oraz przez to że mieszkam w Kanadzie postanowiłem złożyć go w moim ulubionym malowaniu Air Canada czyli tym po 1993r. Jest to także dla mnie test czy potrafię poradzić sobie z Airlinerami, jako że już od kilku lat zbieram wszystkie dostępne kalki do samolotów Lotu i jeżeli eksperyment z Airbusem się powiedzie to zacznę składanie cywili w barwach Lotu. Do tej pory zebrałem : 3 różne wersje Boeing 737, Embraer 145, Embraer 170, Embraer 175, 2 wersje Boeing 767, Tu-154, Tu-134, Atr 72, Ił-62, Ił-18D, Boeing 787 oraz największą dla mnie niespodzianką były kalki do samolotu Douglas DC-10, który lot używał przez jakiś czas razem z liniami Malaysia.

Artur

DSC_7317.jpg

DSC_7318.jpg

Witam,

Mały update. Chyba z nudów w trakcie oczekiwania paczki z farbą i blaszkami pobawiłem się z kokpitem. Znalazłem jakieś starsze kalki z różnymi wzorami zegarów i napisów i wykorzystałem je do zrobienia "deski rozdzielczej" dla kapitana i pierwszego oficera (mimo że prawie nic z tego nie będzie widoczne). Mam nadzieje że paczka dotrze już na dniach i robota ruszy pełną parą.

Pozdrawiam

Artur

DSC_7324.jpg

DSC_7326.jpg

Zapowiada sie ciekawie. Kalkomanie kupione tu w Canadzie czy import? Jaka to skala?

Dopiero teraz zorientowalem sie ze kolega tez mieszka w Toronto,( moze w Missisauga) fajnie moze tszeba sie spotkac kiedys.

Pozdrawiam i bede sledzil.

Zapowiada sie ciekawie. Kalkomanie kupione tu w Canadzie czy import? Jaka to skala?

Dopiero teraz zorientowalem sie ze kolega tez mieszka w Toronto,( moze w Missisauga) fajnie moze tszeba sie spotkac kiedys.

Pozdrawiam i bede sledzil.

Witam.

Tak jak pisałem wcześniej kalki znalazłem w Airline Hobby Supplies na internecie, model jest w skali 1:144 (kolos) a mieszkam blisko bo w Oakville.

Artur

• 2 weeks later...

Witam.

Nareszcie czekanie się skończyło i dzisiaj dostałem paczkę z Anglii z farbą, kalkami i blaszkami do malowania Air Canada oraz kilkoma dodatkami które musiałem zamówic żeby dojść do wymaganej sumy minimum 25 funtów (nie to żebym bardzo cierpiał z tego powodu) bo "za kare" mam dodatkowo "Dreamlinera" Zvezdy do moich kalek Lotu oraz model TU-134 z dwoma wersjami kalek Lotu do mojej kolekcji. Tak więc już bez opóżniania praca nad A-340 rusza pełną parą.

Pozdrawiam

Artur

DSC_7365.jpg

• 2 weeks later...
może nie wierzy że coś z tego wyjdzie i proponuje kupno gotowego

ja trzymam kciuki

Dziękuję za te kciuki i postaram się nie zawieść. W tej chwili kadłub jest zamknięty i połączenie zaszpachlowane i czeka na papier ścierny.

Kupiłem 4 puszki tej farby bo jest to jedyny sklep w którym można jeszcze tą farbę dostać i jak by kiedyś przyszła ochota na jeszcze jedną Air Canadę

to będę w posiadaniu towaru "deficytowego".

Serdeczne dzięki za posty i pozdrawiam.

Artur