Skocz do zawartości

Revell Airbus A340 Air Canada

kiwaczek

Rekomendowane odpowiedzi

Nie chodzi oto że nie wierze czy żeby kupił. Poprostu przeglądałem Alle i znalazłem może sie to do czegoś przyda. Trzymam kciuki.

A do czego ma się przydać?? Wybrałeś miły i ciekawy model. Kibicuje

Ja też jak buduję model, to często wzoruję się na zdjęciach gotowych modeli. Jeśli w instrukcji coś jest pokazane niedokładnie, a na zdjęciach gotowca to widać, to sądzę, że jest to przydatne.

Do autora wątku: 14.04 napisałeś, że prace ruszają pełną parą. Na razie widzę mały dymek, ale nadal kibicuję.

Ja też jak buduję model, to często wzoruję się na zdjęciach gotowych modeli. Jeśli w instrukcji coś jest pokazane niedokładnie, a na zdjęciach gotowca to widać, to sądzę, że jest to przydatne.

Do autora wątku: 14.04 napisałeś, że prace ruszają pełną parą. Na razie widzę mały dymek, ale nadal kibicuję.

Witam.

Owszem w piersi się biję ze skruchą że prace nad moim airbusem nie pędzą jak powinny ale idą ciągle do przodu. Niestety jestem w momencie mało ciekawym do zdjęć (po zamknięciu kadłuba musiałem używać dosyć dużo szpachli w miejscu połączenia, potem podkład i zauważenie kilku miejsc do ponownej poprawy i znowu szpachla i papier ścierny i mały babol bo przy szlifowaniu złamałem jedną z goleni podwozia ale na szczęście nie grożnie i da się naprawić). Miałem też dylemat czy malować kadłub i skrzydła osobno czy razem ale po wrzuceniu pytania do wątku kolegi Mr. Jekyll i otrzymaniu wielu mądrych uwag zdecydowałem zbudować całość ze skrzydłami zanim zacznę malować.

Tak więc dziękuje bardzo za posty bo nic tak nie dodaje "skrzydeł" jak zainteresowanie innych modelarzy moim projektem, obiecuję poprawę i częstsze posty z budowy tego kolosa.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuje za posty.

Artur

Witam.

Już było tak blisko, po kolejnym szpachlowaniu i papierze ściernym byłem przekonany że już mogę kłaść podkład kiedy usłyszałem ciche "klik". Pod naciskiem moich grubych paluchów pękło połączenie dwóch połówek kadłuba na górze. Ze łzami w oczach wymyśliłem ze chyba będzie najrozsądniej zalać to połączenie klejem CA(do wypełniania małych szczelin) i po dokładnym wyschnięciu szlifowanie papierem ściernym. Mam nadzieję że nie był to najgorszy pomysł. Ciągle jestem pod wrażeniem wielkości tego modelu i dla porównania dorzucam zdjęcie obok Boeing 737 w tej samej skali.

Pozdrawiam i proszę o porady.

Artur

DSC_7535.jpg

DSC_7534.jpg

DSC_7536.jpg

Chciałbym już być na tym etapie co Ty, ale bez takich przygód

Teraz już wiem, że nie obędzie się bez wzmocnienia kadłuba profilami z polistyrenu przed sklejeniem połówek.

Czekam na dalsze odcinki warsztatu.

Chciałbym już być na tym etapie co Ty, ale bez takich przygód

Teraz już wiem, że nie obędzie się bez wzmocnienia kadłuba profilami z polistyrenu przed sklejeniem połówek.

Czekam na dalsze odcinki warsztatu.

Owszem, wzmocnienie kadłuba zaoszczędzi ci przykrych momentów. Szczególnie przy tej długości plastik jest zbyt elastyczny i połączenie może nie wytrzymać. Jestem mile zaskoczony połączeniem skrzydeł z kadłubem. W moim wypadku obeszło się bez wielkiej ilości szpachli i wygląda całkiem przyzwoicie. Ciekawe jak będzie ze statecznikami, gdyż te muszą być zakładane już po malowaniu ze względu na kalkomanie w Airbusie.

Pozdrawiam

Artur

• 2 weeks later...

Witam.

Jestem właśnie na etapie malowania skrzydeł i mam w tej sprawie pytanie. Czy kolor (ciemno szary ) w środkowej części górnego płata ma być matowy czy też jak reszta skrzydła pokryty lakierem świecącym?

Będę wdzięczny za szybką odpowiedż.

Pozdrawiam

Artur

• 4 weeks later...
Jak idą pracę?

Witam.

Mozolnie niestety. Mam problemy z silnikami, a dokładniej z aluminiowym obwodem dookoła dyszy silnika. Już trzeci raz maskuje i ciągle wychodzi żle. Co do pozytywnych momentów to jestem bardzo zadowolony z farb "Xtracolor" bardzo ładnie pokrywają i łatwo je używać w aerografie.

Pozdrawiam

Artur

• 1 month later...
  • 1 year later...

Też chciałbym wiedzieć temat bardzo dawno nie "odświeżany", ale widzę, że kolega był ostatnimi dniami aktywny na forum więc mam nadzieję, że wkrótce (o ile już nie skończył modelu ) będzie kolejny mały UP