kwiatektatek Napisano 11 Maja 2011 Share Napisano 11 Maja 2011 Witam. Jeśli można, to dołączę do projektu z academowską długą foką Budowa jest na takim etapie W założeniu projekt ma być szybki, łatwy i przyjemny dlatego foka wyjdzie praktycznie prosto z pudła. Dodałem jedynie pasy na fotelu i wymienię zestawowe lufy na igły. Odciąłem kółko ogonowe, żeby wygodniej obrabiać kadłub. Pokrywa uzbrojenia nie schodzi się równo z przodem kadłuba, stąd na łączeniu z osłoną silnika powstaje mała, ale irytująca szparka. Dlatego dokleiłem widoczny na zdjęciu kawałek plastiku do późniejszej obróbki. Ciąg dalszy nastąpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 12 Maja 2011 Autor Share Napisano 12 Maja 2011 Witamy na pokładzie, kwiatek! Kolejna długonosa Foczka... Rośnie konkurencja! Chyba po zakończeniu wypadałoby zrobić porównanie i konkurs piękności Dorotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Co prawda szkło kabiny i śmigło przyłożone tylko do zdjęcia, brakuje finalnego werniksu, ale dziś dostał kalki od starego Matchboxa z ponad 30u lat (oznaczenia). Bałem się, że mogą się rozpaść... Krzyże to zbieranina z różnych ścinek. Następne zdjęcia to już będą w galerii. Czyżbym jako pierwszy miał pokazać ukończoną Fokę z tego miniprojektu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Już nałożyłem satynowy werniks. Pewnie jutro go skończę. Działka zostawiłem na czarno. "Ładnie" wyglądają, poza tym mam wrażenie że na zdjęciach archiwalnych pokazujących wnękę (a nie ma ich wiele) są jednak na czarno. O walkaroundach nie mówię, bo to zdjęcia współczesne, egzemplarze ileś razy przemalowywane. Osłona kabiny fabrycznie była dość przejrzysta. Ramy malowałem pędzelkiem. Nie chciało mi się maskować, choć w Foce to akurat nie taki problem... Czekam na prezentację twojej A-8! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 Do czyszczenia kleju po taśmie najlepszy jest white spirit. Jest skuteczny i nie matowi szkła. Można użyć także spirytus. Ale lepiej spróbować na jakiejś starej szybce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 15 Maja 2011 Autor Share Napisano 15 Maja 2011 No, widzę że wjechałem ci na ambit... Ale nie musisz się spieszyć! Kółka i panele podwozia głównego jakoś krzywo wyglądają (o działkach nie wspominajac heh). Osmalenia od wyrzutników łusek wewnętrznych działek zrobiłeś, ale sam otwór wypadałoby zamarkować jakąś czarną farbą. To akurat da sie poprawić, ale godła przyklejonego na masce silnika zdecydowanie za wysoko zapewne już nie dasz rady poprawić. A sam pokazywałeś zdjęcia oryginału na początku wątku. Swastyka też źle umiejscowiona (na wysokość i jakoś tak dziwnie obrócona). Poza tym nader miła Foczka. Wash zbyt mocny jak na mój gust, ale wygląda ciekawie. Mam wrażenie że podszedłeś do tematu ambitnie (na pewno ambitniej niż ja ), ale nie do końca ci się wszystko udało. Jak możesz to zrób fotki przy świetle dziennym i czekam na galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 A co ze swastyką jest nie tak? Zaznaczyłem na oryginalnej "9" i twoim modelu na zielono oś samolotu i oś swastyki. Teraz łapiesz w czym rzecz? A z godłem to faktycznie jest różnica wielkości, także jak byś to nie umiejscowił, to byłoby źle. Ale i tak za wysoko. No i rzuca się w oczy wklejenie pod złym kątem stopki do wejscia dla pilota. Lewy kapsel dzialka na skrzydle jakoś odstaje (zdjęcie na czarnym tle), czy mi sie wydaje? Co do Dory to jaki problem? Prawie gotowa była... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Eeeee tam. Zamaluj po prostu miejscowo te kalkę i połóż nową na właściwym miejscu. Chyba masz na śmietnisku jakieś zbędne uproszczone białe krzyże??? Różnice to chyba na korzyść Academy? Przynajmniej nie trzeba składać śmigła z kawałków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Niestety, mam tylko starą Dorę Hasegawy. Ale mówiłem o nowej. IMHO nie jest znacząco lepsza. Z drugiej strony nie jest też strasznie droga. Na allegro chodzi po oko 40-50 pln. Zresztą Tamke też można kupić w tej cenie. Drążyłem temat Dory w 1/72 tu: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=14&t=15111 i koniec końców stwierdziłem, że jak dla mnie Academy styknie. Nie mam większych aspiracji, a kupowanie modeli Tamki i Hasy żeby je połączyć pachnie rozrzutnościa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Mnie się podoba! Na pierwszy rzut oka, bo czekam na więcej zdjęć! Ale żeby nie było, że się nie czepnę, to może ciut za bardzo się błyszczy, szczególnie na oponach. Popraw opony jakimś matem pędzelkiem i będzie OK. Gratulacje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 19 Maja 2011 Share Napisano 19 Maja 2011 karolkonw gratuluję ukończenia foki. U mnie do galerii jeszcze szmat czasu. Dużo czasu zmitrężyłem przy osłonie chłodnicy czołowej. Za jasną ..olerę nie mogłem jej przymierzyć przed przyklejeniem, bo obsuwało się to to to w jedną, to w inną stronę. A zalanie wszystkiego klejem to też żadne wyjście. Dlatego dołożyłem "pręty chłodzące" i na nich oparłem osłonę. Wyciąłem też panel, który miał być raczej na kadłubie, a nie w osłonie. Czy będzie to wyglądało lepiej? Się okaże. Przy okazji spróbowałem nitowania: Nie bójcie się. Nie będzie tego widać Następnie surfacer Góra wymaga jeszcze pracy, ale dół jest ok. Można go malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Udało się wymalować paski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 21 Maja 2011 Autor Share Napisano 21 Maja 2011 Nooo! Pięknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 21 Maja 2011 Share Napisano 21 Maja 2011 Od początku podglądam Wasze zmagania i muszę powiedzieć - Nooo Pięknie - i to nie tylko w odniesieniu do ostatniej foty. Kibicuję dalej i podpatruję. Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Góra foczki wzbogaciła się o kamuflaż. Nieskromnie powiem, że podoba mi się Dół z lekkimi podmalunkami Taka mała dygresja. Skala 1:72 podoba mi się najbardziej. Już cztery ósemka jest dla mnie jak na sterydach. Ale zauważam jedną zaletę tych wielkich skal: kamuflaż można malować od ręki! Powyższe nie jest napisane całkiem poważnie. Po prostu maskowanie dało mi porządnie w kość i trochę odreagowuję. Głupią, małą plamkę chce człowiek poprawić, to wszystko naokoło zasłaniać trzeba. Może do pędzli wrócę? Tam problema niet. A tak bardziej serio - czeka mnie nakładanie kalek. To mój piewszy model academy. Czy ich kalki naprawdę są takie wredne? Krzyże i swastyki nie będą z zestawu, ale resztę użyję. Czy napisy eksploatacyjne będą dobrze wyglądały? Edit: Kalki academy nie reagują na płyny? Reagują aż za dobrze! Właśnie mi kalkę zeżarło! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 26 Maja 2011 Autor Share Napisano 26 Maja 2011 Używasz płynów Gunze? Ja staram się odciągać nadmiar Softera delikatnie skrawkiem ręcznika papierowego, tak aby nie zostawały krople. Jak zostaje go za dużo, to właśnie efekt jak na załączonym obrazku. A stosowanie pędzla jak najbardziej. Właśnie na mojej Foce całe górne kamo wypędzlowałem, bo nie chciało mi się maskować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Diagnoza w stu procentach właściwa - płyny gunze. I choć zdarzyło mi się to pierwszy raz to zastosuję się do twojej porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Skończyłem. Nie jest to jeszcze galeria, więc wybaczcie tło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Gratulacje! Fajowy! Mnie się szczególnie podoba zapuszczenie linii. Czym je robiłeś? Z resztą uwag czekam na galerie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Bardzo dobrze to wygląda, czekam na okopcenia i galerię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Na galerię trzeba będzie trochę poczekać. W dniu dzisiejszym udało mi się popsuć aparat Mam co prawda inny, ale coś mi nim nie idzie. A komórką przecież robić nie będę. Jutro zaniosę aparat do serwisu, zobaczę co powiedzą. Banny - linie zapuszczałem olejem artystycznym van gogha. Kolor to brąz van Dycka. Rozpuszczany white spiritem; wycierany patyczkami do uszu, wacikami, a najlepiej (jak się okazało) własną koszulką Jeśli efekt się podoba to jestem mile połechtany, bo robiłem to pierwszy raz w życiu. jarek38 - okopceń nie będzie. Chciałem zdążyć z modelem na wrocłąwskiego Światowida i udało mi się na ostatnią chwilę. Okopceń już nie robiłem, bo gdyby coś nie pykło to już nie miałbym czasu na poprawkę. Model uznałem za ukończony, a od zawsze mam tak, że w skończonym modelu już nic nie zmieniam. Nie pytajcie dlaczego. Nie udzielę jasnej odpowiedzi. Sam do końca nie wiem. Miałem tylko jeden wyjątek w wieku kilkunastu lat, kiedy dowiedziałem się że rury wydechowe niekoniecznie powinny być czarne. Przeleciałem się wtedy po wszystkich samolotach z brązową farbką Zamiast galerii wstawię parę fotek z ostatniej "próbnej" sesji: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Banny Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 Pomijając drobniejsze błędy, to co cię podkusiło aby użyć niebieskiej "1", skoro wszystkie poważne źródła podają że była ona czerwona??? Tym bardziej, że samo Academy miało wątpliwości i dołożyło także właściwą, czerwoną "1" do kalek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Widzisz... ja nie zaglądałem do poważnych żródeł Mam co prawda trochę materiałów, ale w dwóch różnych mieszkaniach i nie szukałem ich wystarczająco intensywnie. Kiedy przyszedł czas na kalkomanie miałem już tzw. "nóż na gardle", więc robiłem po prostu z instrukcji. Przyznaję że pośpiech mnie nieco zgubił, zarówno w wykonaniu modelu jak i w merytorycznym podejściu do niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Merytorykę odsuwam na bok i stwierdzam, że modelik bardzo się udał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kwiatektatek Napisano 3 Czerwca 2011 Share Napisano 3 Czerwca 2011 Skoro miniprojekt dobiegł końca chciałbym podziękować wszystkim biorącym w min udział. To bardzo fajna rzecz takie równoczesne modelowanie (chociaż ja akurat się nieco spóźniłem). Jeśli następny taki ruszy, to z przyjemnością dołączę. Do zobaczenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi