Marti_nez Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Witam po dość długiej przerwie . Dawno nic na forum nie pokazywałem, więc nadrabiam zaległości. Model Italeri prezentuje auto S. Loeba z rajdu Monte-Carlo. W pudełeczku znajdziemy 4 ramki z białego plastiku (strasznie niefotogeniczny ), jedną z chromem, jedną przeźroczystą, komplet opon i czerwoną karoserię. Wygląda to tak: Model wygląda całkiem dobrze. Co prawda amortyzatory są odlane razem z wnękami kół, ale tego nie będzie widać. Poprawię za to tylny spoiler i zrobię od podstaw lusterka (jeśli starczy mi siły woli ). Zobaczę też, co da się zrobić ze spinkami na masce. Luterka: Prawidłowe takie jak na pudełku. To spoiler w modelu: a to w oryginale: Model trochę pobrudzę, może nawet stanie na podstawce. Jeśli macie jakieś zdjęcia wnętrza to wrzucajcie, bo ja nie ma za dużo. Tak naprawdę to nic nie mam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin M. Napisano 31 Marca 2011 Share Napisano 31 Marca 2011 Zobaczę też, co da się zrobić ze spinkami na masce. A co Ci zostaje, zeszlifować i dać fototrawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 31 Marca 2011 Autor Share Napisano 31 Marca 2011 Albo wykombinować coś samemu. Tylko będzie z tym więcej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 4 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2011 Przez weekend pomalowałem tarcze hamulcowe: i wywierciłem wydech. Męczyłem się też z felgami, ale dopiero jak położę surfacer to zobaczę, co z tego wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 15 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Wnętrze się robi: Posidoluksowane, dlatego tak się błyszczy. Robotę z resztą elementów utrudniają jamki skurczowe, np. we wnękach kół. Walczę z nimi dalej . Jak położę podkład to zobaczę, co trzeba będzie poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Czemu foteli nie pomalowałeś matem? nie powinny się tak świecić. Nie dało się tych pasów zamienić na mniej płaskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Mi się tam wydaje że pasy całkiem nieźle wyglądają, jak na kalkę oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kazik Napisano 15 Kwietnia 2011 Share Napisano 15 Kwietnia 2011 Mi się tam wydaje że pasy całkiem nieźle wyglądają, jak na kalkę oczywiście No owszem tylko wystarczy parę cm tasiemki trochę zabawy z klamerkami lub zakup blaszek które dość często bywają na allegro za niewielkie pieniądze i efekt o niebo lepszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 19 Kwietnia 2011 Autor Share Napisano 19 Kwietnia 2011 Italeri zrobiło imitację pasów na fotelu, więc wydawało mi się, że aż tak źle nie będzie. Fotele dostaną mat i nie będą się tak świecić . Tymczasem położyłem pierwszą warstwę podkładu na karoserię i spoiler, jest jeszcze trochę do poprawy: Psiknąłem też koła na biało. Większość nierówności zniknęła, teraz tylko muszę trochę przeszlifować. Drugie koło z prawej już trochę porysowałem, dlatego tak wygląda. Mam mały kłopot z kołem zapasowym, mianowicie nie wiem, jak mocuje się je w prawdziwej rajdówce. Druga sprawa to perfidne dziury między karoserią a podwoziem w nadkolach. Czym je wypełnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 14 Maja 2011 Autor Share Napisano 14 Maja 2011 Dawno mnie nie było, ale miałem mało czasu na modelowanie. Dokończyłem wnętrze i zrobiłem spoiler: Wiem, że mocowanie koła zapasowego to takie pasy donikąd, ale po złożeniu nie będzie tak bardzo widać . Karoseria dostała kolorki, ale nie zrobiłem zdjęć, bo była jeszcze obklejona taśmą. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 15 Maja 2011 Share Napisano 15 Maja 2011 Może być tylko dałbym jakiś zamek, zapinkę na te pasy od koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 16 Maja 2011 Autor Share Napisano 16 Maja 2011 Może być tylko dałbym jakiś zamek, zapinkę na te pasy od koła. Zapinka się znajdzie . Bardziej martwi mnie to, że po ściągnięciu taśmy maskującej z karoserii zeszło też trochę farby. Trzeba wyrównać i malować na nowo . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekgksw3 Napisano 16 Maja 2011 Share Napisano 16 Maja 2011 Bardziej martwi mnie to, że po ściągnięciu taśmy maskującej z karoserii zeszło też trochę farby. Jakiej farby użyłeś że Ci ją taśma ściąga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 Czerwony to Tamiya X-7, niebieski Model Master 4659 French blue, a biały to olejny, matowy Revell 5, następnie błyszcząca Pactra A2. Być może chodzi o to, że przy kolejnych kolorach maskowałem tylko elementy malowane i np. farba czerwona (ostatnia) trafiała na części pomazane gładką warstwą niebieskiej, a nie na podkład z Surfacera. Teraz porządnie osłabiłem klej na taśmie i mam nadzieję, że będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 Marti_nez, czytałbyś czasem prywatne wiadomości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 17 Maja 2011 Autor Share Napisano 17 Maja 2011 No czytałbym, ale matura to nie przelewki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 Karoseria pomalowana i obklejona. Poprawię pędzelkiem parę miejsc i nakładam sidolux. Na ostatnim zdjęciu widać plamę na logo Citroena. Otóż Italeri zostawiło tam miejsce na część 20D (taki jakby grzybek), której jednak nie zobaczyłem na zdjęciach oryginału. Zamalowałem białą plamę farbą Tamiyi, ale trochę różnią się kolorami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woocasch Napisano 24 Maja 2011 Share Napisano 24 Maja 2011 A wg mnie w tym miejscu, tego niby grzybka, to powinna być antenka, zresztą patrząc na to zdjęcie: http://citroen.rallye-info.com/galleryphoto.asp?sid=1&mediaid=392 to różnych antenek na dachu Xsary mamy aż 4 sztuki i tyle samo miejsc na ich zamontowanie widzę na fotce dachu Twojego modelu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 24 Maja 2011 Autor Share Napisano 24 Maja 2011 Jedna antenka będzie na trójce, druga u góry loga Citroena, na tej "choince", a dwie kolejne z tyłu: tzecia za poprzednimi i czwarta po prawej stronie. To samochód Carlosa Sainza, dobrze widać rozkład antenek. Miejsce na pierwszą antenkę Italeri zrobiło tuż za napisem "Rallye Monte-Carlo", ale trzeba ją przesunąć tak o pół centymetra, na środek trójeczki. Czyli antenki będą cztery, a grzybka nie będzie w ogóle . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Żebyście o mnie nie zapomnieli, mała aktualizacja: Sorry za zdjęcia, robione przy lampce. Wzorowałem się na: Do tego zrobiłem takie cuś: Inaczej łączenie oszklenia z karoserią wyszłoby zabawkowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
copycat Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Za klamki, linie podziału, zamki w drzwiach i klamry na masce to się baty należą. Na plus że samochodzik prosto z toru. Figuranci będą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marti_nez Napisano 30 Maja 2011 Autor Share Napisano 30 Maja 2011 Nie, Loeba i Eleny nie będzie. O klamkach to nie pomyślałem, a linie jeszcze da się poprawić. Bardziej martwią mnie nieźle zabrudzone szyby, będę musiał sobie z nimi poradzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Za klamki, linie podziału, zamki w drzwiach i klamry na masce to się baty należą. Na plus że samochodzik prosto z toru. Figuranci będą? O jakich figurantach piszesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabbit666 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Pewnie kierowca i pilot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pilex7 Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Pewnie kierowca i pilot A, czyli chodzi o figurki, bo w pierwszej chwili myślałem, że chodzi o osoby bezmyślnie wykonujące polecenia innych osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi