Skocz do zawartości

MS 406 C1 (Hasegawa 1/72)

Ipkinss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

P.7a gotowy, a zatem nadszedł czas, by wziąć się za następny model. Po ostrych selekcjach, w walce o warsztat pozostał: MS 406 PZL 23 "Karaś". Rozstrzygnięcie nastąpiło za sprawą monety. Grano do trzech zwycięstw. Morane wygrał w stosunku 3:1

Sam model to znany i (chyba) lubiany zestaw Hasegawy.

mar7367ha00187.jpg

Dla mnie - człowieka przyzwyczajonego do zestawów Mastercraftu, Plastyka czy PZW - wygląda znakomicie.

007tq.jpg

008rh.jpg

004nw.jpg

005idd.jpg

006iry.jpg

Model dorwałem kiedyś na aukcji. Był bez pudełka, ale za to z kalkami Techmodu. Dokupiłem dodatkowo blachę Part'a i wygrzebałem ze swoich zasobów owiewkę z vacu Falcona. Więcej dodatków nie przewiduję.

002iig.jpg

003quxu.jpg

001hjl.jpg

Zamierzam wykonać model samolotu plut. Antoniego Bedy, z rzymskim numerem "XVIII" na kadłubie . Beda latał na nim w składzie polskiego klucza GC I/2, w kwietniu 1940 roku. Poniżej tytuły publikacji, z których będę korzystał.

278251.jpg

plf.jpg

polskieskrzydlatom2p331.jpg

001317a6medium.jpg

Zapraszam do uczestnictwa w wątku i dzielenia się spostrzeżeniami!

Fotki z pierwszych postępów niebawem

Pozdrawiam Ipkinss

Oh Yeah!

Sam bym miał problem pomiędzy dwoma takimi modelami. Zarówno jednego jak i drugiego modelu w Twoim wykonaniu wyczekuję z niecierpliwością.

Powodzenia!

NIECH MOC BĘDZIE Z TOBĄ

Pozdrawiam

Kornik

Witaj,

Ostatnio sam mam nieodpartą chęć na francunszczyznę

Z tego co zdążyłem się zorientować Hasegawa ma zbyt małe te bąbelkowe osłony kaemów w skrzydłach, w Hobbybosie niby to poprawiono, ale znowu podział technologiczny nie sprzyja blaszkom. Mam ten model w planach i zastanawiam się nad wyborem zestawu. Jeżeli są jeszcze jakieś różnice o których nie wiem to chętnie się dowiem

Póki co będę obserwował i życzę powodzenia

Witam!

Dzięki za wsparcie na stracie ZIO! Faktycznie mogłeś czuć się osamotniony!

Zmontowałem kokpit z blaszek Parta. Nieco gimnastyki wymagała tablica przyrządów. Reszta poszła bezproblemowo. Wszystko przymierzyłem na sucho do kadłuba.

Teraz pora na malowanie.

009sx.jpg

010dt.jpg

011luj.jpg

012xw.jpg

013tbo.jpg

014bk.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

• 2 weeks later...

Witam!

Kokpit pomalowany i lekko sfatygowany Tak to wygląda po przymiarkach na sucho. Jak widać na fotkach, tablica wymaga jeszcze podmalowania przy zegarach. Potem czas na sklejenie kadłuba

015zgg.jpg

016rw.jpg

017atm.jpg

018aqs.jpg

019fa.jpg

020pc.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Zmontowałem kokpit z blaszek Parta. Nieco gimnastyki wymagała tablica przyrządów.

Kolejny pary , który nie chciał zbyt pasować?

Witam!

Dzięki za zainteresowanie!

MrDyzio!

Użyłem mieszanki dwóch farb Humbrola. 6 części H25 + 4 części H101. Przepis znalazłem kiedyś w sieci, ale gdzie to nie pomnę

Mnie ten "francuski" kolor wnętrza odpowiada, chociaż nie wiem, czy nie jest za ciemny

crustian!

Nie było tak źle z tym spasowaniem. Zobaczymy jak pójdzie z klapami...

przemekgksw3!

Też mam taką nadzieję, że ten model pójdzie szybciej niż ostatni Chociaż montaż klap i malowanie mogą okazać się czasochłonne.

Niebawem kolejne fotki!

Pozdrawiam

Ipkinss

A ja mam pytanie o technikę malowania kokpitu. Malujesz kokpit po sklejeniu, taki jak pokazałeś na wcześniejszych zdjęciach, czy do zdjęć składałeś kokpit na sucho a elementy malowałeś osobno? Zwłaszcza malowanie pulpitów z zegarami mnie interesuje z podklejonymi kliszami z zegarami. Pędzelek 0 i mnóstwo cierpliwości, czy jakiś inny sposób?

• 3 weeks later...

Witam!

A ja mam pytanie o technikę malowania kokpitu. Malujesz kokpit po sklejeniu, taki jak pokazałeś na wcześniejszych zdjęciach, czy do zdjęć składałeś kokpit na sucho a elementy malowałeś osobno? Zwłaszcza malowanie pulpitów z zegarami mnie interesuje z podklejonymi kliszami z zegarami. Pędzelek 0 i mnóstwo cierpliwości, czy jakiś inny sposób?

Sam kokpit pomalowałem gdy był już sklejony w całości (kratownica, fotel, podłoga itp.). Tablica przyrządów natomiast, była malowana osobno. Malowałem pędzelkiem oczywiście bardzo ostrożnie Potem wystarczyło wpasować tablicę z kadłubem i resztą kabiny.

Tymczasem zająłem się oporządzaniem skrzydeł. Wkleiłem wnęki podwozia oraz klapy. Z wnękami było trochę problemów ale jakoś poszło. Niestety po zamontowaniu klap zauważyłem, że posiadały one w oryginale pewien szczegół, którego nie uwzględniłem. Mianowicie, sama końcówka spływu skrzydła była elementem klapy. Jest to zaznaczone linią podziałową na modelu. Aby wszystko było jak należy, powinienem głębiej osadzić klapę w płacie po to, by końcówkę spływu zainstalować na samej klapie. Ciężko mi to opisać słowami Trzeba popatrzeć na fotki oryginałów. Trudno, musi już tak zostać. Zaobserwowałem, że wielu modelarzy o tym zapomina.

021om.jpg

022ql.jpg

023ff.jpg

024uo.jpg

PS.

Model miał być budowany znacznie szybciej niż zwykle ale ostatnio na warsztat "wtargnął" Antek, który goni mnie terminem. Przemycę zatem małe pytanie do fanów Antka. Czy posiada ktoś kalki napisów eksploatacyjnych? W modelu Trumpetera zupełnie je "olano", a przydałyby mi się. Jeśli ktoś może pomóc to proszę o informację. Wolałbym nie zakładać rzucającego się w oczy warsztatu

93597642.jpg

55419509.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Witam!

W Trumpeterze tych napisów rzeczywiście nie ma, ale i na całym płatowcu jest ich raptem kilka. Mogę porobić zdjęcia napisów na naszym antku w czwartek, jeśli Ci to w czymś pomoże.

Dzięki Mikele, ale nie trzeba. Antka, którego model zamierzam zrobić, mam dobrze obfotografowanego

Tymczasem Morane zyskał kilka dodatkowych blaszek na skrzydłach. Doszła również chłodnica pod kadłubem. Czas zmontować skrzydła z kadłubem i szykować się do malunków.

027kzy.jpg

026cgz.jpg

025dgw.jpg

Pozdrawiam Ipkinss

Doszła również chłodnica pod kadłubem

Doszła piękna chłodnica pod kadłubem! Dobre zdjęcia warsztatowe, sama przyjemność oglądania. Bardzo jestem ciekaw efektu końcowego.

Pozdro Jarek

• 3 months later...

Witam po długaśnej przerwie!

Nie było mnie 4 miesiące! Nawet nie wiem kiedy ten czas zleciał... Pewnym usprawiedliwieniem mojej nieobecności na forum była praca nad modelem na prezent ślubny dla mojego kolegi. A był nim pokazywany w tym wątku "antek":

82086659.jpg

Aby w jakiś sposób zebrać się w sobie i wrócić do zaczętego tak dawno MS-406 potrzebowałem jakiegoś bodźca. Świetnym rozwiązaniem okazał się Helldiver Academy, który skleja się praktycznie sam. Dzięki niemu wróciłem na dawne tory Mam nadzieję, że więcej takich przerw nie będę przeżywał Helldiver wygląda obecnie tak:

41171205.jpg

66405020.jpg

We wrześniu powinien wylądować w galerii

W stanie gotowym do malunków jest również MS-406. Z jednej strony obawiam się trudnego francuskiego kamuflażu ale z drugiej, nie mogę się doczekać efektów malowania Zmontowałem również klapy.

78616231.jpg

003hjl.jpg

001geb.jpg

No cóż, z nowym zapałem wróciłem do warsztatu. Mam nadzieję, że starczy go na długo Wybaczcie "ciszę w eterze"

Pozdrawiam

Ipkinss

Witaj Szanowny Ipkinssie

Dusza ma i serce raduje się widząc tak ciekawe modele po tak długim czasie. Antek jest świetny, a Helldiver i MS wyglądają obiecująco.

Działaj i pokazuj! Już się nie mogę doczekać malowania tej pchły. Najlepszym wyjściem przy pracy z jego kamuflażem będzie chyba bardzo cienko rozwałkowany Patafix.

Powodzenia!

Pozdrawiam

Kornik

Hej!

Prace nad MS 406 ponownie ruszyły. Model ma pomalowany spód oraz pierwszy kolor góry. Póki co nie wygląda to zbyt atrakcyjnie ale mam nadzieję, że efekt końcowy będzie OK. Prawdziwa zabawa z malowaniem dopiero się zacznie kornik_69! Tak właśnie planowałem się za to zabrać. Cieniutkie wałeczki Blu tacka i do dzieła! Godziny maskowania i 2 minuty malowania Aha poskładałem również podwozie z Partowskich blaszek.

004imr.jpg

005afj.jpg

006lfh.jpg

Pozdrawiam Ipkinss