ireksir Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Po stoczeniu wygranej walki z Arkoną przystąpiłem do kolejnego wyzwania. Chcę zbudować toto oto - mój rocznik :-) Bryła jednostki wygląda następująco: Maszt: Teraz malowanie i spasowywanie wszystkiego :-) Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2011 Super Moderator Napisano 6 Maja 2011 Teraz malowanie i spasowywanie wszystkiego :-)A nie lepsza kolejność odwrotna ? Cytuj
dumapolski Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Niekoniecznie. Po pomalowaniu niewygodnie sklejać, bo klej rozpuszcza farbę. Poza tym jeśli zajdzie konieczność szpachlowania, to zniszczy się powłoka malarska, i i tak będzie trzeba malować jeszcze raz. Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 6 Maja 2011 Super Moderator Napisano 6 Maja 2011 Niekoniecznie. Po pomalowaniu niewygodnie sklejać, bo klej rozpuszcza farbę. Poza tym jeśli zajdzie konieczność szpachlowania, to zniszczy się powłoka malarska, i i tak będzie trzeba malować jeszcze raz.No to właśnie o tym ja mówiłem Cytuj
ireksir Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 Jakoś wolę swoją szkołę - malowanie poszczególnych kluz, polerów, elementów ratunkowych operując całym modelem - niespecjalnie mnie pociaga. Cytuj
Ja Napisano 6 Maja 2011 Napisano 6 Maja 2011 Myślę, że Marcinowi chodziło o kolejność: spasowanie, malowanie, przyklejanie (czemu i ja hołduję). Też odradzałbym kolejność: malowanie, spasowanie, przyklejenie. No chyba, że się Ci się kolejność nie w tej kolejności napisała... Cytuj
ireksir Napisano 6 Maja 2011 Autor Napisano 6 Maja 2011 :-) ano o to chodziło. Oczywiście że najsamwpierw przypasowuję, tnę szlifuję i dopiero maluje i lepie w cały klocek ino trzeba wiedzieć co się zlepia no i nie mówi się ino - ino tylko :-) No to idę posmarować na zielono pokłady Cytuj
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 7 Maja 2011 Super Moderator Napisano 7 Maja 2011 no i nie mówi się ino - ino tylko :-) No to idę posmarować na zielono pokłady Ino niech ci to równo wyjdzie Cytuj
ireksir Napisano 7 Maja 2011 Autor Napisano 7 Maja 2011 sie zaciapie i bedzie piknie :-) Kiedyś taki jeden mądrala powiedział mi: "co jak tam tego to żeby to tam było" do tej pory nie wiem o co chodziło... :-) Cytuj
dumapolski Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 Eee... Może tak: co zrobić jak tam tego nie ma, żeby to tam było Cytuj
LordDisneyland Napisano 7 Maja 2011 Napisano 7 Maja 2011 "co jak tam tego to żeby to tam było" do tej pory nie wiem o co chodziło... :-) Ważne , że w poście i do rymu było Tak się modele jakoś z rapem pożeniło Cytuj
ireksir Napisano 1 Lipca 2011 Autor Napisano 1 Lipca 2011 Powolutku ku przodowi. Prace nieco zwolniły, ale jak to się zazwyczaj dzieje - kierują się w dobrą stronę :-) Modelik lepi się od rufy - więc słowa ta nabierają dodatkowego smaczku. Cytuj
ireksir Napisano 2 Lipca 2011 Autor Napisano 2 Lipca 2011 Podczas nakładania kalek na burty pojawił się ZONK. Kalki rozjeżdżają się z okienkami wytłoczonymi na burcie. Ponadto kalka nie za bardzo przylega do burty, bo miejsce w którym ma być ma kilka wypukłych elementów i kalka sie marszczy. Cytuj
ireksir Napisano 5 Lipca 2011 Autor Napisano 5 Lipca 2011 Stwierdziłem że mój Waker będzie nieco "podrasowany" - w końcu ma mi się podobać, nie? :-) Zmiany nie będą jakieś kosmiczne, raczej kosmetyczne. A że coś tam powolutku dłubię to... Mam pytanko - czy Wy też tracicie czas na "układanie" elementów na sucho aby sprawdzić jak to będzie ładnie wyglądać? Nie mówię tu o sprawdzaniu spasowania części... :-) Cytuj
Forest Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Wystarczy zajrzeć do innych warsztatów, a odpowiedź nasunie się sama... oczywiście, że tak Cytuj
okonek Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Szkoda, że nie poprawiłeś okien na drugim pięterku. Cytuj
ireksir Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Co masz na myśli o poprawianiu okienek? Tamte częsci jeszcze są luźne :-) Cytuj
ireksir Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 aaaaa umknęło mi to... teraz już szybki powklejałem to trochę musztarda po obiedzie... trudno będzie bez poprzeczek w oknach :-/ Cytuj
okonek Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 No fakt ale będzie też o jedno okno za mało. Cytuj
ireksir Napisano 9 Sierpnia 2011 Autor Napisano 9 Sierpnia 2011 Nie miałem aparatu aby pokazać co się dzieje w stoczni. Dzisiaj małe zmiany - powoli zbliżamy się ku końcowi. Cieszy mnie to niezmiernie bo w okolicach stoczni pojawił się piękny drewniany BOUNTY... A tymczasem... I jeszcze z drugiej strony Dojdzie jeszcze kilka kalek, parę szczegółów, olinowanie i chyba będzie można już płynąć w morze :-) Cytuj
ireksir Napisano 16 Sierpnia 2011 Autor Napisano 16 Sierpnia 2011 No i szczęśliwie dobrnęłem do końca. Efekt poniżej zamieszczam. Polecam Wakera jako mało wymagającego przeciwnika, a efekt końcowy daje sporo frajdy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi