Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Dzień dobry,

przedstawiam mój drugi po 13-letniej przerwie model. Tiger II Henshel turent. Model to stareńki ESCI w skali 1/72 - znaleziony gdzieś na Allegro za 7 zł - bez gąsek, kalek i instrukcji. Gąski to repliki z żywicy gąsek revella. Z dodatków to blaszki Eduarda, lufa RB. Moje własne przeróbki to: wszystkie detale na wierzy umieszczone we właściwych miejscach, Zimmerit własnej roboty. Na tym modelu testowałem farbki Mr.Hobby i pigmenty Vallejo.

Zapraszam do oglądania i komentowania

tigr20.jpg

tigr21.jpg

tigr22.jpg

tigr23.jpg

tigr24.jpg

tigr25.jpg

tigr27.jpg

tigr28.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez Gość
Napisano

Zimmerit to szpachlówka Tamiya Epoxy Putty nakladana plastikową szpatułką do zabawy w plastelinie i mały śrubokręcik od zestawu kreślarskiego "Skala"

Napisano

Mi się bardzo podoba, tylko co to jest to czarne na drugim zdjęciu na wieży i kadłubie?

Napisano

To czarno-brązowe to moje wyobrażenie pozbawionego zimmeritu i powłok lakierniczych 'żywego' metalu wystawionego na warunki atmosferyczne.

Napisano

Całość wygląda naprawdę fajnie. Bardzo dużo wycisnąłeś z tego zestawu. Jednak naprawdę duże piwo należy Ci się za zimmerit. Ja miałem problemy ze zrobieniem go w 1/35, a co dopiero w 1/72

• 4 weeks later...
Napisano

Jeszcze kilka fotek tygryska z podstawką... Pozdrawiam

tigr2dio22.jpg

tigr2dio12.jpg

tigr2dio3.jpg

Napisano

co to jest "Henshel"? a co to jest "turrent"? poza tym model bardzo ok.

Napisano
co to jest "Henshel"? a co to jest "turrent"? poza tym model bardzo ok.

Przepraszam za anglojęzyczny wtręt. "Turrent" - wieża (czołgu), "Henshel" - miało być Henschel (z niemiecka :c) - typ wieży zależał od producenta.

Napisano

w kwestii formalnej wieża czołgu to po angielsku "turret" (nie mylić z "tower" )

Napisano
wieża czołgu to po angielsku "turret"

... za naukę - dzięki

Napisano

za przyjęcie nauki - dzieki a najlepiej pisać po prostu Tiger II z wieżą Henschla lub Konigtiger mit Henschelturm... byle nie po angielsku w tym przypadku.... tak przy okazji to jednym z najśmieszniejszych dziwolągów jest "King Tiger"

• 7 months later...
Napisano

ESCI nie ESCI, model prezentuje się doskonale.

Andrzeju, jak byś nie wiedział co to jest. We Francji zaraz by ciebie uspokoili i kazali napisać wieża (czołgowa) i Henszel, a nie jakieś turrety i Henschele. Chociaż ostatnio są trochę bardziej tolerancyjni i nawet mówią i piszą np. po angielski.