Leszek.Sz. Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Witam. Kolejny MiG ( szósty w kolekcji). Zestaw Fujimi(bis) uzupełniony o żywiczny garb ze statecznikiem Airesa, w kokpicie żywiczny fotel Pavli KM-1. Z własnych dodatków to osłona działka GSZ z blaszki, skrzydełka na OCP i anteny IFF. Malowanie - opierałem się na Lotnictwie z szachownica które podawało nr dla tego egzemplarza - dół FS36375(Pactra A42), góra FS36231(MM 1740). Góra chyba trochę za ciemna wyszła pomimo rozjaśnienia. We wszystkich MiG-ach stosowałem Pactre A11 jako kolor do stożka i felg- tu zmieniłem farbę na MM 4382 - chyba lepiej pasuje. Zbiornik, dysza wylotowa malowany metalizerem MM. Na żywo wygląda dość fajnie - fotki z reguły słabo mi wychodzą. Z wpadek - po zamaskowaniu i pomalowaniu zobaczyłem że nie wkleiłem fotela do kabiny - musiałem zerwać osłonę, wkleić fotel i podmalować jeszcze raz okolice kabiny. Pierwotnie chciałem podwiesić 2xPTB 490 i 2x UB-16 ale po wstępnym przymierzeniu zmieniłem zdanie i zostawiłem tak jak widać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Gratulacje ,Leszek najlepszy z Twoich "Szybkich",dla mnie kolory są dobrze dobrane,fajnie wyszło cieniowanie szczególnie na spodzie/napisz coś więcej krok po kroku jak całość malowałeś/,uszczelka daje radę.IFFy troszkę za grube i nie płaskie. Spróbuj zdjęcia robić na jednakowym tle/biały,czarny/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Cieszy mnie, że maszyny z Łasku cieszą się takim zainteresowaniem Za temat masz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Gratuluję, bardzo ładny, cieniowanie spodu też zwróciło moją uwagę. Nie śmiej się, ale ten brąz na oszkleniu-co to, albo-czemu miał służyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Nie śmiej się, ale ten brąz na oszkleniu-co to, albo-czemu miał służyć? Uszczelnienie oszklenia kokpitu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mikele Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Bardzo fajnie wykonany szarak. Z tym górnym kolorem, to w zależności od kąta na zdjęciu raz jest ciemniejszy raz jaśniejszy, ale myślę, że jest ok. Klapy wycinałeś sam, czy w zestawie były osobno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Uszczelnienie oszklenia kokpitu Very Happy Dzięki, a mówiłem nie śmiać się, w tych latających bezśmigłowcach cóś za bardzo nie orientuje się Pozdro Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erkamo Napisano 25 Maja 2011 Share Napisano 25 Maja 2011 Modelarsko bardzo udany model. Ładne zdjęcie, po prostu kolejna fajna galeria. W to czy Fujimi jest dobry czy nie, nie wnikam bo się nie znam. Mig-21 tej wersji i bis zawsze uważałem za najbardziej udane z całej rodzinki. Oczywiście jedni lubią brunetki inni Marusie Ogoniok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
babcia131 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Kolejny ładny 21. Gratuluję dążenia do powiększania kolekcji .Mogę małe ale ? Jak już tak ładnie odwzorowałeś uszczelnienie części otwieranej kabiny , to i może trzeba było trochę "uszczelnić " wiatrochron.Tak mi się rzuca od razu w oczy brak masy uszczelniającej na przedniej częsci. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us I sprawa druga , jak zdecydowałeś się zrobic klapy w pozycji wypuszczonej, to można by trochę osmolić noski klap, i kanał inst . SPS na skrzydle wzdłuż kalp . Tam zawsze było okopcone , a to z powodu iż tam w ramach nadmuchu ins. SPS było doprowadzone gorące powietrze z silnika i było widać na klapie takie ładne okopcenia .Muszę poszukać zdjęcia z takim ujęciem.Ale ogólnie fajny [ trochę marudzę w ramach zboczenia zawodowego ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
em Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Bardzo fajny model ,Leszku ! Jednoczesnie polecam strone /chyba nigdy jej nie reklamowaliśmy/ dla miłosników Polskiego Lotnictwa ,skarb. http://www.lwwo.slupsk.pl/index.php?&cc=fotoz&typ=jednostki&we=10elt&cz=2002_1&v=&id= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 Tak mi się rzuca od razu w oczy brak masy uszczelniającej na przedniej częsci. Czasami bywały wyjątki, najwidoczniej uszczelnienie wiatrochronu na 7907 było wyjątkowo schludne i mało widoczne. Mimo wszystko było napewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Leszek.Sz. Napisano 26 Maja 2011 Autor Share Napisano 26 Maja 2011 Dziekuję za opinie. W tym roku już żadnego MiG-21 nie wypuszczę, inne tematy czekają. Nastepny bedzie chyba PFM Wielkiego Brata - szukam w necie zdjęć fajnego zużytego egzemplarza. Jeden typ wstępnie mam: Robert - IFF- lenistwo, dałem plastikowe pręciki a mam pełno fajnych blaszek mozna było to bardziej finezyjnie wykonać. Dół - prosta sprawa, czarnym po liniach i zakamarkach i póżniej szary. Cinekf1- Łask to kopalnia fajnych malowań - jakoś mnie już nie kręcą aluminiaki z małym godłem albo naklejką z okazji czegoś tam. Szukam jakiś bojowych kamo a nie latającego banera reklamowego. jarek38 - ja w śmigłowych też kompletnie się nie orientuję, ale kto pyta ten wie Mikele- Fujimi zrobiło klapy i lotki oddzielnie. Hamulec aero też, ale tylko tylni babcia131- uszczelka malowana za ręki, na wiatrochronie mało widoczna dlatego ją pominąłem. em- dzieki za link, przyda się. Panowie dostaliście prezent od Eduarda w 1/48 to do roboty z MF-ami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 26 Maja 2011 Share Napisano 26 Maja 2011 . Jeden typ wstępnie mam:... A fuj ruski Ja zostaję przy polskich i mam nadzieję ,że w tym roku kilka szybkich z pod mojej ręki wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek Świderski Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 IFFy troszkę za grube i nie płaskie. I kto to mowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 27 Maja 2011 Share Napisano 27 Maja 2011 Coś Marek ostatnio złośliwy jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi