Jump to content

MiG-21MF 10ELT Łask nr boczny 7907 Fujimi 1/72

Leszek.Sz.
 Share

Recommended Posts

Witam. Kolejny MiG ( szósty w kolekcji). Zestaw Fujimi(bis) uzupełniony o żywiczny garb ze statecznikiem Airesa, w kokpicie żywiczny fotel Pavli KM-1. Z własnych dodatków to osłona działka GSZ z blaszki, skrzydełka na OCP i anteny IFF. Malowanie - opierałem się na Lotnictwie z szachownica które podawało nr dla tego egzemplarza - dół FS36375(Pactra A42), góra FS36231(MM 1740). Góra chyba trochę za ciemna wyszła pomimo rozjaśnienia. We wszystkich MiG-ach stosowałem Pactre A11 jako kolor do stożka i felg- tu zmieniłem farbę na MM 4382 - chyba lepiej pasuje. Zbiornik, dysza wylotowa malowany metalizerem MM. Na żywo wygląda dość fajnie - fotki z reguły słabo mi wychodzą. Z wpadek - po zamaskowaniu i pomalowaniu zobaczyłem że nie wkleiłem fotela do kabiny - musiałem zerwać osłonę, wkleić fotel i podmalować jeszcze raz okolice kabiny. Pierwotnie chciałem podwiesić 2xPTB 490 i 2x UB-16 ale po wstępnym przymierzeniu zmieniłem zdanie i zostawiłem tak jak widać.

Pozdrawiam

P5250056.jpg

P5250054.jpg

P5250050.jpg

P5250048.jpg

P5250047.jpg

P5250046.jpg

P5250042.jpg

P5250028.jpg

P5250027.jpg

P5250026.jpg

P5250021.jpg

P5250017.jpg

P5250011.jpg

P5250001.jpg

Gratulacje ,Leszek najlepszy z Twoich "Szybkich",dla mnie kolory są dobrze dobrane,fajnie wyszło cieniowanie szczególnie na spodzie/napisz coś więcej krok po kroku jak całość malowałeś/,uszczelka daje radę.IFFy troszkę za grube i nie płaskie.

Spróbuj zdjęcia robić na jednakowym tle/biały,czarny/

Bardzo fajnie wykonany szarak. Z tym górnym kolorem, to w zależności od kąta na zdjęciu raz jest ciemniejszy raz jaśniejszy, ale myślę, że jest ok. Klapy wycinałeś sam, czy w zestawie były osobno?

Uszczelnienie oszklenia kokpitu Very Happy

Dzięki, a mówiłem nie śmiać się, w tych latających bezśmigłowcach cóś za bardzo nie orientuje się

Pozdro Jarek

Modelarsko bardzo udany model. Ładne zdjęcie, po prostu kolejna fajna galeria.

W to czy Fujimi jest dobry czy nie, nie wnikam bo się nie znam.

Mig-21 tej wersji i bis zawsze uważałem za najbardziej udane z całej rodzinki. Oczywiście jedni lubią brunetki inni Marusie Ogoniok.

Kolejny ładny 21. Gratuluję dążenia do powiększania kolekcji .Mogę małe ale ? Jak już tak ładnie odwzorowałeś uszczelnienie części otwieranej kabiny , to i może trzeba było trochę "uszczelnić " wiatrochron.Tak mi się rzuca od razu w oczy brak masy uszczelniającej na przedniej częsci.

uszczelnienieoszklenia2.png

Uploaded with ImageShack.us

uszczelnienie2.png

Uploaded with ImageShack.us

I sprawa druga , jak zdecydowałeś się zrobic klapy w pozycji wypuszczonej, to można by trochę osmolić noski klap, i kanał inst . SPS na skrzydle wzdłuż kalp . Tam zawsze było okopcone , a to z powodu iż tam w ramach nadmuchu ins. SPS było doprowadzone gorące powietrze z silnika i było widać na klapie takie ładne okopcenia .Muszę poszukać zdjęcia z takim ujęciem.Ale ogólnie fajny [ trochę marudzę w ramach zboczenia zawodowego ]

Tak mi się rzuca od razu w oczy brak masy uszczelniającej na przedniej częsci.

Czasami bywały wyjątki, najwidoczniej uszczelnienie wiatrochronu na 7907 było wyjątkowo schludne i mało widoczne. Mimo wszystko było napewno.

mig21ask.jpg

Dziekuję za opinie. W tym roku już żadnego MiG-21 nie wypuszczę, inne tematy czekają. Nastepny bedzie chyba PFM Wielkiego Brata - szukam w necie zdjęć fajnego zużytego egzemplarza. Jeden typ wstępnie mam:

0914.jpg

Robert - IFF- lenistwo, dałem plastikowe pręciki a mam pełno fajnych blaszek mozna było to bardziej finezyjnie wykonać. Dół - prosta sprawa, czarnym po liniach i zakamarkach i póżniej szary.

Cinekf1- Łask to kopalnia fajnych malowań - jakoś mnie już nie kręcą aluminiaki z małym godłem albo naklejką z okazji czegoś tam. Szukam jakiś bojowych kamo a nie latającego banera reklamowego.

jarek38 - ja w śmigłowych też kompletnie się nie orientuję, ale kto pyta ten wie

Mikele- Fujimi zrobiło klapy i lotki oddzielnie. Hamulec aero też, ale tylko tylni

babcia131- uszczelka malowana za ręki, na wiatrochronie mało widoczna dlatego ją pominąłem.

em- dzieki za link, przyda się.

Panowie dostaliście prezent od Eduarda w 1/48 to do roboty z MF-ami