Marwaw Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 Od czasu do czasu na forach pojawia się tematyka "vintage" czyli albo pokazujemy model z dawnych czasów albo kleimy stare zestawy. Chciałem zaprezentować prace mego nieżyjącego już niestety Stryja Andrzeja Wawrzynkowskiego (1941 - 1956). Wszystkie powstały w latach 50 tych XXw, od podstaw na podstawie planów najprawdopodobniej z "Modelarza". Stryj wykonywał te modele od podstaw z drewna osikowego. Stanowią one jedne z najcenniejszych pamiątek rodzinnych, ponieważ przechodziły różne koleje losu (przeprowadzki, remonty itp) różny jest ich stan. Ostatnio Ojciec z Ciocią poprosili mnie o "podklejenie" dwóch z nich. Ponieważ stan ich był opłakany konieczne była ich gruntowna renowacja. Pierwszy na warsztat trafił model jachtu żaglowego, przy czym nie udało mi się dojść w jakiej został wykonany skali: Kiedy robiłem zdjęcia model był już po umyciu wodą z detergentem, wymianie co bardziej sparciałych nitek takielunku, podklejeniu na nowo większości spoin (maszt latał we wszystkie strony), poszpachlowaniu ubytków w kadłubie i zabezpieczeniu całości sidoluxem. Gorsza sprawa to doprowadzenie do stanu świetności modelu żaglowca Dar Pomorza. Skala po wstępnych obliczeniach 1/800. Gorsza, bo brakowało niektórych elementów. Po wstępnych zabiegach konserwacyjnych Dar wyglądał tak: Czyli jak po przejściu tajfunu. Kolejnym etapem była wymiana części nitek takielunku i przyklejenie od nowa żagli: Teraz czeka mnie wykonanie reszty takielunku (3 nitki) i dorobienie brakujących części. O ile gafel na bezanmszcie można bez problemu dorobić np z wykałaczki, to z brakującymi żaglami będzie problem - najprawdopodobniej Stryj zrobił je z kliszy fotograficznej z której zmył błonę. Czeka mnie więc drobne śledztwo. Wygląd tych modeli, może być dla niektórych szokiem, ale staram się w nich nic nie zmieniać, tak aby nie straciły swego charakteru. Nie są to jedyne model Stryja. Popełnił on jeszcze trochę modeli okrętów wojennych z krążownikami Kirov i Swierdłov na czele i one też czekają w kolejce... Cytuj
dumapolski Napisano 30 Maja 2011 Napisano 30 Maja 2011 (1941 - 1956). To są lata powstania tych modeli? Cytuj
Marwaw Napisano 31 Maja 2011 Autor Napisano 31 Maja 2011 Nie, to są lata życia Stryja, modele powstały w latach 50tych. Cytuj
Roobert Napisano 31 Maja 2011 Napisano 31 Maja 2011 Stryjek żył 15 lat? Musiałem zapytać bo rzuca się w oczy. Modele zacne i kawał historii. Cytuj
Marwaw Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Tak, zginął w wypadku na obozie harcerskim, nie miałem okazji go poznać, ale w rodzinka jest zdania, że zamiłowanie do modelarstwa odziedziczyłem właśnie po nim. Jak tylko pozwożę kolejne modele postaram się je zaprezentować. Cytuj
Constructor Napisano 1 Czerwca 2011 Napisano 1 Czerwca 2011 Stryj zrobił je z kliszy fotograficznej z której zmył błonę. Czeka mnie więc drobne śledztwo. Osttanio zmywałem klisze. użyłem do tego kreta i domestosa, ale nie pamiętam który był dobry. Spróbuj obydwa na próbę Cytuj
Marwaw Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Napisano 1 Czerwca 2011 Z kolei ostatnio dowiedziałem się od Ojca, że to było coś co się nazywało "Celuloid" i Dziadek to przyniósł do domu w arkuszach, więc zobaczymy, ale dzięki za podpowiedź. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi