Marwaw Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 Od czasu do czasu na forach pojawia się tematyka "vintage" czyli albo pokazujemy model z dawnych czasów albo kleimy stare zestawy. Chciałem zaprezentować prace mego nieżyjącego już niestety Stryja Andrzeja Wawrzynkowskiego (1941 - 1956). Wszystkie powstały w latach 50 tych XXw, od podstaw na podstawie planów najprawdopodobniej z "Modelarza". Stryj wykonywał te modele od podstaw z drewna osikowego. Stanowią one jedne z najcenniejszych pamiątek rodzinnych, ponieważ przechodziły różne koleje losu (przeprowadzki, remonty itp) różny jest ich stan. Ostatnio Ojciec z Ciocią poprosili mnie o "podklejenie" dwóch z nich. Ponieważ stan ich był opłakany konieczne była ich gruntowna renowacja. Pierwszy na warsztat trafił model jachtu żaglowego, przy czym nie udało mi się dojść w jakiej został wykonany skali: Kiedy robiłem zdjęcia model był już po umyciu wodą z detergentem, wymianie co bardziej sparciałych nitek takielunku, podklejeniu na nowo większości spoin (maszt latał we wszystkie strony), poszpachlowaniu ubytków w kadłubie i zabezpieczeniu całości sidoluxem. Gorsza sprawa to doprowadzenie do stanu świetności modelu żaglowca Dar Pomorza. Skala po wstępnych obliczeniach 1/800. Gorsza, bo brakowało niektórych elementów. Po wstępnych zabiegach konserwacyjnych Dar wyglądał tak: Czyli jak po przejściu tajfunu. Kolejnym etapem była wymiana części nitek takielunku i przyklejenie od nowa żagli: Teraz czeka mnie wykonanie reszty takielunku (3 nitki) i dorobienie brakujących części. O ile gafel na bezanmszcie można bez problemu dorobić np z wykałaczki, to z brakującymi żaglami będzie problem - najprawdopodobniej Stryj zrobił je z kliszy fotograficznej z której zmył błonę. Czeka mnie więc drobne śledztwo. Wygląd tych modeli, może być dla niektórych szokiem, ale staram się w nich nic nie zmieniać, tak aby nie straciły swego charakteru. Nie są to jedyne model Stryja. Popełnił on jeszcze trochę modeli okrętów wojennych z krążownikami Kirov i Swierdłov na czele i one też czekają w kolejce... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dumapolski Napisano 30 Maja 2011 Share Napisano 30 Maja 2011 (1941 - 1956). To są lata powstania tych modeli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 31 Maja 2011 Autor Share Napisano 31 Maja 2011 Nie, to są lata życia Stryja, modele powstały w latach 50tych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobert Napisano 31 Maja 2011 Share Napisano 31 Maja 2011 Stryjek żył 15 lat? Musiałem zapytać bo rzuca się w oczy. Modele zacne i kawał historii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Tak, zginął w wypadku na obozie harcerskim, nie miałem okazji go poznać, ale w rodzinka jest zdania, że zamiłowanie do modelarstwa odziedziczyłem właśnie po nim. Jak tylko pozwożę kolejne modele postaram się je zaprezentować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Constructor Napisano 1 Czerwca 2011 Share Napisano 1 Czerwca 2011 Stryj zrobił je z kliszy fotograficznej z której zmył błonę. Czeka mnie więc drobne śledztwo. Osttanio zmywałem klisze. użyłem do tego kreta i domestosa, ale nie pamiętam który był dobry. Spróbuj obydwa na próbę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marwaw Napisano 1 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2011 Z kolei ostatnio dowiedziałem się od Ojca, że to było coś co się nazywało "Celuloid" i Dziadek to przyniósł do domu w arkuszach, więc zobaczymy, ale dzięki za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi