Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam !

Na początku chciałbym podziękować Panu Anatolowi (TOLOLOKO) za przekazanie modelu Model Rosomaka w wersji afgańskiej opakowany jest w dwa pudełka - w jednym bez nalepki doskonale zabezpieczpne , polutowane siatki , drugie pudełeczko to model . W skład zestawu wchodzą : w/w polutowane, metalowe siatki , żywica , dwie blaszki trawione , metalowe ośki i anteny, gumowe opony, mosiężna lufa, instrukcja . Model wykonany na wysokim poziomie , zero nadlewek czy niedolań . Błonki żywiczne bardzo łatwo usuwalne skalpelem .

Zapraszam do oglądania :

DSC04356.jpg

Na sam początek pozwolę sobie na ukazanie siatek -powalają na kolana, wykonane jak i polutowane bardzo precyzyjnie. ''Obwódki'' to metalowa rurka natomiast sama siatka oraz uchwyty wytrawione

DSC04383.jpg

DSC04402.jpg

DSC04399.jpg

Przymiarka do popełnionego wcześniej rosomaka

DSC04412.jpg

Kadłub DSC04438.jpg

DSC04429.jpg

DSC04424.jpg

wieża:

DSC04461.jpg

pozostałe el. żywiczne :

DSC04446.jpg

DSC04454.jpg

DSC04475.jpg

DSC04476.jpg

DSC04486.jpg

opona:

DSC04458.jpg

lufa , blaszki, ośki,anteny itp

DSC04503.jpg

DSC04501.jpg

DSC04498.jpg

DSC04497.jpg

DSC04494.jpg

DSC04508.jpg

Instrukcji nie zapodałem gdyż przewinęła się we wcześniejszym in-boxie

Podsumowanie : Otrzymujemy kolejny bardzo fajny ''multimedialny'' zestaw pod polską flagą -oby więcej takich Do zestawu większych zastrzeżeń brak , może poza trudnością montażu podwozia Zapewne kązdy jakieś zmiany wprowadzi

Napisano

Błonki oraz kostki wlewowe - jak wyżej napisane ,wystarczy wykonać kilka ruchów sklapelem...

Natomiast nadlewek na powierzchni elementów nie zauważyłem

Napisano

Sklejajac zywice trzeba z tymi blonami zyc.

Zastanawiam sie tylko dlaczego wiele firm obstaje ciagle przy gumowych oponach. Po kilku latach czesto pekaja.

• 1 year later...
Napisano

Witam.

Zakupiłem owe cudo (nie, nie dla mnie, dla znajomego)

IMG1-6.jpg

Postanowiłem sobie je obejrzeć i oniemiałem jak wziąłem się za wieże.

Od kiedy to właz dowódcy ma kształt 9 kontny, a nie okrągły jak powinien być ?

Od kiedy to Rosomak z wieżą Hitfist-30P ma działko M 242 Bushmaster – kalibru 25 mm ???

bo takowe znajduje się w modelu !.

Wymiary wieży trochę odbiegają od wymiarów oryginału, ale od biedy, aż tak się to nie rzuca w oczy.

Kadłub.

Na wannie kadłuba brak jest śrub mocujących płyty opancerzenia.

Czy to ścięcie na dole wanny kadłuba było robione od ręki kozikiem ?

0619.jpg

Ja po litrowym Jacku Danielsie bym to zrobił równiej

Trochę mnie zdziwiło, że w modelu brak instrukcji montażu i trzeba się domyślać co, gdzie ma być.

Co mi się spodobało, to góra kadłuba, zrobiona ładnie

I to było na tyle z moich spostrzeżeń.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano

Jako że nie mogę edytować wcześniejszego mojego wpisu, to dodam jeszcze dwie uwagi.

Na jarzmie działka brak jest dwóch wystających rurek po lewej i prawej stronie.

4717ab-1.jpg

W zawiasach włazów desantowych, brakuje wystającej końcówki zawiasu.

9732.jpg

Dorobienie tej końcówki z cienkich pręcików polistyrenowych raczej nie powinno sprawić problemów.

Pozdrawiam

Jacek

Napisano
Ja mam wiekszy problem:

mam dwa i oba maja wklesly kadlub za wierza - aby poprawic trzeba robic cala gore na nowo

Ja w takim przypadku, bym odesłał do producenta z prośbą o wymianę na nowe, poprawnie odlane kadłuby.

Bo robienie całego nowego tyłu kadłuba w tej skali, to lekka jazda, ale do zrobienia.

Pozdrawiam

Jacek

• 7 years later...
Napisano
7 godzin temu, Marcin Rogoza napisał:

A skąd to informacja ?

Z rozmów z IBG, choćby na targach czy imprezach modelarskich.
Z tym, że "ten rok" to bardzo optymistyczne podejście do tematu - ogólnie nad Rosomakami w 1/72 pracują od przynajmniej czterech lat, ale nie jest to priorytet.