bartek18 Napisano 11 Listopada 2011 Autor Share Napisano 11 Listopada 2011 No właśnie ostatnio oglądałem w sklepie greyhounda, ale kasy nie miałem, więc go nie kupiłem. Ale jest bardzo fajny, i chyba by tu pasował. Co do trawy, i ziemi to to jest początek. Trawa będzie jeszcze podmalowana i podsadzona jakimś zielskiem, a ziemie może jakimiś pigmentami podsypie żeby kolorków nabrała. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Witam post pod postem, ale co tam Wydarzenia z dziś: Zebrałem na polu trochę uschniętych pokrzyw, i tak oto powstały krzewy dokoła domu. Dopiero co wsadzone, jeszcze trzeba by je troszkę podmalowac żeby kolorków nabrały:) No na razie tyle, teraz muszę coś wyczaic do trawy, co by ją troszkę zróżnicowac (chodzi o wysokośc) bo ta jest taka równo przycięta, aż po oczach bije:) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Na zbliżeniach wyglądają fajnie ale na dioramie wg. mnie już niezbyt, takie porozrzucane,jakby upchnięte na siłę ( ale to na rogu domu mi się podoba ). Ja osobiście wyrwałbym kilka i zastąpił je jakimś np. większym drzewkiem w rogu i na pewno dodał kępki trawy. A trawę łatwiej byłoby pocieniować bez roślinności to samo z ziemią. A zdecydowałeś się już na pojazd ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 13 Listopada 2011 Autor Share Napisano 13 Listopada 2011 Drzewo fajny pomysł, tylko nie mam pojęcia jak je zrobic. Nigdy nie robiłem. Co do pojazdu to albo Greyhound, o którym pisałeś, albo czołg Stuart od Tamki. Mam takie pytanko, jak to zrobic, żeby z tych krzaczków nie sypały się listki. Myślałem nad lakierem do włosów, ale sam nie wiem. Obawiam się żę jak będę chciał je psyknąc z aero to wszystkie listki zdmuchnę, proszę pomocy !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 13 Listopada 2011 Share Napisano 13 Listopada 2011 Adam Juszczak właśnie robi tutoriala w galerii dioramy jak robić drzewa z drutu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bartek18 Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Cześc bawię się z tym drzewem, i zauważyłem parę rzeczy. Po pierwsze to jak zrobiłem konar drzewa z tego cieniutkiego drucika, oczywiście drucików było bardzo dużo, to był on taki miękki i giętki. Dlatego zastąpiłem go drutem o średnicy ok 0.7-1.0mm. Na konar nałożyłem klej do drewna i oblepiłem go papierem z chusteczki namoczonym w wodzie. Z cienkiego drutu wykonałem te drobne gałązki, i poustawiałem je w taki przypadkowy sposób. Chciałem żeby wyglądało to w miarę naturalnie. Teraz w planie mam pokryc gałęzie (te grubsze) szpachlą, a następnie maznąc całe drzewo co by rumieńców nabrało. Na razie wygląda to tak (mam nadzieję że coś widac): I porównanie wysokości drzewka z shermanem w 1:35: I teraz mam zagwozdkę. Z czego zrobic listowie??? Z tego co widziałem to fantastycznie to wychodzi z takimi siateczkami firm Heki albo Polak, ale i ceny nie są małe. Zebrałem sobie te drobne listki z kwiatów pokrzywy (to samo co na krzaczkach) ale nie jestem pewien czy to będzie fajnie wyglądac?? Proszę o pomoc!! I ponawiam pytanie na temat utrwalenia liści na krzaczkach. Co zrobic żeby listki się nie zsypywały?????? Pozdrawiam wszystkich serdecznie z Marznącej Twardorzeczki Bartek Małyszko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Kwiaty pokrzywy to rewelacyjna rzecz na liście, ale po wysuszeniu, i odsianiu nasion. Nadają się rozmiarowo bardziej do skali 1/72 , ale wiadomo- liście są różne zależnie od drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czesio Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Teraz to już trochę za późno ale pod koniec lata brzoza sypie takimi małymi listkami http://www.modellversium.de/tipps/6-detaillieren/28-.html Możesz też wyprofilować jakąś rurkę, igłę lekarską czy coś w tym stylu naostrzyć i wybijać w papierze, najlepiej kupić zielony lub brązowy pomalować go dodatkowo różnymi odcieniami i po wycięciu liście nie będą miały białych krawędzi. Ewentualnie kupić gotowe firmy Polak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
italerii Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Polecam gotowe liście plus model http://www.jadarhobby.pl/plus-model-253-zielone-liscie-klonu-135-p-12691.html . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi