Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Witam Tak jak powiedziałem tak też i zrobię,z chwilą gdy otrzymam d o swych łapek nowego Mi-2 ,rzucam wszystko i biorę się za "niebieskiego" plemnika Będzie w barwach KWP w Łodzi o nr rej.SN-07XP nr boczny F005 Jeśli ktoś z szanownych kolegów dysponuje zdjęciami tej konkretnej maszyny,a w szczególności wnętrza/mam kilka ale innych śmiglaków i nie wiem jak w tym konkretnym to wyglądało/oraz dokładnych zdjęć tej kamery: Będę korzystał z tego zestawu :inbox viewtopic.php?f=66&t=25651&start=75 plus zestaw AIRMO i Part do wersji T ,mam nadzieję że uda mi się większość upchać w ten model Kalki i wzór malowania z zestawu Mastercraft I pojawia się pierwszy problem w kalkach nr boczny to F-007 a powinien być F-005 Chyba jestem pierwszy z nowym "czajnikiem" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 No to... zasiadam do oglądania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Kwestia formalna - chyba Robercie nieco masz za wielki podpis, przy fotce możesz mieć 3 linijki tekstu... (żeby nie było, że nic nie wiedziałeś ) Odnośnie Policjanta - na kalkomaniach jest numer F-007, więc będziesz musiał 7 na 5 przerabiać, czy masz inny pomysł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2011 Juz poprawiłem podpis Grzesiu właśnie o tym napisałem,sam nie wiem jak z tego wybrnąć,będę szukał zamiennika w złomie z kalkami ale to daleka droga jeszcze. I pojawia się pierwszy problem w kalkach nr boczny to F-007 a powinien być F-005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
uszu Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 No fajnie się zapowiada, ja do warsztatu w podpisie radziłbym ci dodać link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzbanek Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Życzę powodzenia, zasiadam w pierwszym rzędzie ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Przepraszam Robert, moja gapa. Napisałem z pamięci, bo już kiedyś te kalki porównywałem z oryginalnym oznakowaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 16 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2011 Witam No i zaczęła się jazda bez trzymanki Próbowałem 2 godziny spasować żywiczną podsufitkę jakoś z bólami poszło może się spasuje,ale z podłogą to już nie przelewki pudełkowa podłoga nijak się ma do oryginału,tak samo jak tylna ściana,jest za głęboko ok 0.6cm osadzona/ dlatego ma taki dziwny kształt krytykowany jak jeszcze były zapowiedzi modelu oryginał żywiczna jak i blaszkowa zupełnie nie pasują są za małe a podest na podłodze za wąski kilka milimetrów podłoga żywiczna wystaje ponad próg pomimo szlifowania nie dam rady jej tam prawidłowe osadzić oryginał a blaszana w ogóle nie pasuje i też wystaje ponad próg I tak żle i tak nie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Pomóc to raczej na tym etapie nie pomogę ale kibicuję zażarcie! Mam nadzieje się tu wiele nauczyć gdyż sam mam w planach Mi-2 MW RP nr 4711 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 16 Czerwca 2011 Share Napisano 16 Czerwca 2011 Akurat ta tylna ściana jak i podłoga z siedziskami nie jest na tyle skomplikowana aby nie zrobić tego samodzielnie od podstaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2011 Witam Dzięki Adam,fotki naprawdę przydatne Zdecydowałem ,że podsufitka zostaje zestawowa,tak samo tylna ściana.Podłoga w części została zestawowa/tylna część wraz z podestem,reszta to żywica razem z tablicą przyrządów,sama tablica to blaszka i klisza Parta do zestawu Airmo trzeba było ją troszkę przyciąć bo oczywiście nie pasowała mimo ,że to jeden zestaw .Fotele pasażerów wykorzystane w części z zestawu/pocięte i sklejone w dwa podwójne/do tego pasy parta.Fotele dostaną łosza i fitr bo kolor mi się nie podoba.Słupek/nie mam pojęcia co to jest/również z żywicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 No proszę...projekcik postępuje bardzo fajnie...czekam na dalsze postępy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerd Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 Jeden "Warsztat" wart 1000 "In-Box'ów". Powodzenia w dalszych walkach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michalw Napisano 17 Czerwca 2011 Share Napisano 17 Czerwca 2011 Witam. Jak chcesz to skontaktuj się ze mną na PW to może załatwię Ci dokładniejsze foty tego egzemplarza. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2011 Wielkie dzięki,już napisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 17 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 17 Czerwca 2011 Mam pytanie do znawców Mi-2, czy w "policyjnym" drążki i orczyki były podwójne czy pojedyncze,prosiłbym o w miarę szybką odpowiedz bo jutro chciałbym te elementy przykleić z góry ps.sory za post pod postem ale jest do dla mnie ważne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 18 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 18 Czerwca 2011 Witam Kolejny dzień walki z Mi-2 Przemalowałem fotele i podłogę,dorobiłem kabel przy słupku wraz ze złączem,gaśnica,słuchawki pilotów. Orczyki i drągi zrobiłem pod dwa/ nie doczekałem się odpowiedzi czy były zdwojone czy pojedyncze/prawy drążek złożony,fotele żywiczne plus elementy konstrukcji trawione, na całość położę z aero matowy lakier. i zdjęcie z przymiarem w skali1:1 dla pokazania jakie do wielkie ps.zdjęcia są z fleszem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Nie obraź się na mnie, bo robisz piękną robotę. Ale czy te słuchawczki nie są zbyt wielkie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 19 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 19 Czerwca 2011 Może trochę i są Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Witam Mały mały krok do przodu,wnętrze wpasowane,pokryte bezbarwnym matem,szyby zamaskowane /maskowałem taśmą tamki jeszcze przed wklejeniem.Ten cały przód wydaje mi się że to zły pomysł,przednie szyby jeszcze ujdzie bo mają wypukłą ramę ale dolne to już masakra są na równo z kadłubem bez wytłoczonej ramy i jest problem przy maskowaniu,po naklejeniu taśmy tej ramki nie widać i nie wiadomo jak ciąć nie mam pojęcia jak to zamaskować,lepiej żeby te szyby były odzielnie. ps.połówki jeszcze nie sklejone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
manas Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 nie wiadomo jak ciąć nie mam pojęcia jak to zamaskować Poczekaj, zaraz Eduard powycina maski i za 20 zlotych problem się rozwiąże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 23 Czerwca 2011 Share Napisano 23 Czerwca 2011 jest problem przy maskowaniu,po naklejeniu taśmy tej ramki nie widać i nie wiadomo jak ciąć nie mam pojęcia jak to zamaskowaćChciałeś być pierwszy to teraz masz Takie uroki pionierów. Kombinuj Robert żeby następni mieli lżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 Grzesie nie chciałem być pierwszy, ale chciałem mieć już go na warsztacie przy okazji słuchawki podmieniłem na mniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 Jednak udało mi się po maskować te dolne szybki ,wydrukowałem plany/rzuty boczne w skali i nakleiłem na to taśmę Tamki wy ciąłem nożyczkami i przykleiłem,wydaje mi się że pasuje idealnie następnie po wycinałem drzwi/zastąpie je żywicznymi/ i pomalowałem od zewnątrz na kolor kokpitu.Całość sklejona razem z górną osłoną silnika.Wszystko pasuje całkiem niezle a łączenia przebiegają jak w oryginale.Gdzie nie gdzie podszpachlowałem i czeka na szlifowanie,następnie drobnica na kadłub /mam zamiar wykorzystać niektóre elementy z Parta/.Wlotów do silnika nie wklejałem będę malował oddzielnie ponieważ idzie tam biała obwódka i ciężko będzie maskować na modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robert Ostrowski Napisano 25 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2011 Witam Kolejny mały postęp prac przy Mi-dwójce: Miejsca szpachlowania obrobione,model dostał podwozie ,płozę, tylne światło,uchwyt nad wejściem .Zaszpaclowałem dwa niewielkie otwory w dziobie śmigłowca,wg producenta miały tam iść jakieś dzydzle .Na lewej goleni od ciąłem podest zastąpię go blaszkowym i dołożę ten mały nad nim/oba są w zestawach parta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi