danielos Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 W końcu nadszedł czas na otwarcie tego wątku Tak więc biorę się za konwersję krążownika Typu Admiral Hipper na lotniskowiec Seydlitz w skali oczywiście 1:350 (o ile dobrze czytałem miał to być lotniskowiec eskortowy). Ściany boczne, pokład startowy, nadbudówki itd będę robił z polistyrenu hips 0,5mm oraz 1mm. Na początek dorobiłem blaszki na samym czubku dziobu oraz wykonałem przednie stanowisko działka p.lot na fotkach niżej platforma pod działko dostanie jeszcze podpory na których będzie stało całe to stanowisko z działkiem Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LordDisneyland Napisano 19 Czerwca 2011 Share Napisano 19 Czerwca 2011 Aż musiałem guglować, bo to dla mnie czarna magia Fajny okręt. Będziesz go robił w trakcie prac w stoczni, czy w wersji ...hmmm... ukończonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 20 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 20 Czerwca 2011 Finalnie wykonam go w wersji całkowicie ukończonej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 20 Czerwca 2011 Super Moderator Share Napisano 20 Czerwca 2011 Bardzo ciekawy temat - bedę zerkał z ciekawością Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michał15 Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Bardzo ciekawy temat. Ciekawe jak ci wyjdą te nadbudówki. Na pewno będę dokładnie obserwował twoje poczynania przy tym modelu. Pozdrawiam. Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 ...oj biedny Hipperek ,zostanie ....sciety powodzenia w tej konwersji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
USS Enterprise Napisano 20 Czerwca 2011 Share Napisano 20 Czerwca 2011 Ambitne zamierzenie z taką konwersją, ale efekt może być (i pewnie będzie) bardzo fajny. Szkoda, że nie ma niemieckich samolotów w tej skali i też trzeba je zrobić samemu, by ożywić pokład. W każdym razie przyglądam się z uwagą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Wprawdzie szwab, ale nietypowy. Niedawno było chyba o planowanych niemieckich lotniskowcach w "Misiu", całkiem ciekawe koncepcje, więc będę kibicował. Działko na dziobie bardzo obiecujące bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 To i ja zasiądę w loży obserwatorów Kami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 21 Czerwca 2011 Share Napisano 21 Czerwca 2011 Nie będę odstawał od reszty kolegów, oczywiście zajmuje ostatnie wolne miejsce w pierwszym rzędzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 23 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2011 Witam brać modelarską Jako że król został ukończony, prace stoczniowe przy Seydlitzie ruszają pełną parą co prawda postępy małe ale wykonałem już część wręgów pod ściany boczne i pokład startowy. Na przedniej ścianie od strony dziobu wykonałem bulaje, parę "drzwi", działko na dziobie dostało już "nogi", drabinkę oraz mocowanie szalup w tylnej części okrętu Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 24 Czerwca 2011 Share Napisano 24 Czerwca 2011 ...tak z ciekawosci zapytam : na jakich planach sie opierasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 24 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2011 W necie znalazłem ciekawe plany okrętów typu Admiral Hipper i jest tam również seydlitz, co prawda wymiarów nie ma ale to nie jest aż taki duży problem dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BALROG Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 http://www.sklep.jsc.pl/?d=produkt&id=247 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 26 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2011 Witam Wszystkich Coś mnie dzisiaj naszło i zrobiłem holownik portowy do Seydlitza oczywiście czeka go jeszcze troche szpachli Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piter Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Na pewno masz wszystko w porządku z proporcjami? Te drzwi na pierwszej wrędze od dziobu wyglądają trochę tak jak by do "klamek" trzeba było wchodzić po drabinie. Bulaje też są na dosyć dziwnej wysokości. Holownik do zdrowego kitowania - jak robisz obły kadłub metodą na "kanciaka" czyli najpierw sklejasz wszystko z płaskich kawałków polistyrenu, a potem szlifujesz na obło to stosuj najgrubszy z możliwych polistyrenów i tam gdzie wiesz, że się przeszlifujesz na wylot trzeba od wewnątrz wkleić jeszcze kilka takich warstw. Takie dziury ciężko się zakleja - teraz po zamknięciu bryły musisz tam wkleić jakoś klocek polistyrenu i dalej szlifować. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Na pewno masz wszystko w porządku z proporcjami? Te drzwi na pierwszej wrędze od dziobu wyglądają trochę tak jak by do "klamek" trzeba było wchodzić po drabinie. Bulaje też są na dosyć dziwnej wysokości. Holownik do zdrowego kitowania - jak robisz obły kadłub metodą na "kanciaka" czyli najpierw sklejasz wszystko z płaskich kawałków polistyrenu, a potem szlifujesz na obło to stosuj najgrubszy z możliwych polistyrenów i tam gdzie wiesz, że się przeszlifujesz na wylot trzeba od wewnątrz wkleić jeszcze kilka takich warstw. Takie dziury ciężko się zakleja - teraz po zamknięciu bryły musisz tam wkleić jakoś klocek polistyrenu i dalej szlifować. Pozdrawiam Piotrek Drzwi na pierwszej wrędze od dziobu wzorowałem na drzwiach od bocznych ścian nadbudówek hippera więc myślę ze są ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Forest Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Hehe, holownik klasa Co masz zamiar robić z barbetami? Ścinasz czy zasłaniasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 http://www.sklep.jsc.pl/?d=produkt&id=247 - jesli tak,to miała nastapic zmianan nazwy !? Wiec tytuł do poprawy ... chyba,ze to dwa inne projekty o podobnej kofiguracji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Hehe, holownik klasa Co masz zamiar robić z barbetami? Ścinasz czy zasłaniasz? Dzięki za słowa uznania barbety dostały "wieka" z polistyrenu, i tak nie będzie ich widać w ogóle , a jeśli chodzi o nazwę to miał otrzymać nazwę Weser tylko że Niemcy go nigdy nie skończyli więc zostawiłem Seydlitz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robo Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 a jeśli chodzi o nazwę to miał otrzymać nazwę Weser tylko że Niemcy go nigdy nie skończyli więc zostawiłem Seydlitz - czepiam sie nic juz Własnie nie mogłem wyszukac informacyji owej ale wierze na słowo ,zreszta Seydlitz jakos lepiej brzmi Poza tym lotniskowce tej nacji nie sa w sferze moich zainteresowan. czekam na efekty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 15 Października 2011 Autor Share Napisano 15 Października 2011 Witam Wszystkich po dłuuuuuuuuuugiej przerwie Zapał na szczęście nie runął jak domek z kart i kontynuję budowę Wykonałem już trochę nadbudówki z masztem i bocianim gniazdem, bok z prawej strony oraz podstawę pod pokład lotniczy. Nadbudówki są tylko położone do zdjęcia, działka będą usytuowane tak jak na foto 2 z przodu/3 za kominem, czeka go jeszcze dużo dużo szpachli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 15 Października 2011 Super Moderator Share Napisano 15 Października 2011 1. Relingi pozostawiają nieco do życzenia - warto by je jakoś poprawić... 2. Czemu nie skorzystałeś z gotowych drzwi fototrawionych na nadbudówce - te własnej roboty troszkę kiepskie... 3. Maszt nie jest zbyt gruby? 4. Wał napędowy krzywi umieszczony w ślizgu (czy jak to zwał)... Ogólnie spory plus za temacik, ale niedociągnięcia warto poprawić jeszcze na tym etapie. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
danielos Napisano 11 Kwietnia 2014 Autor Share Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam po bardzo długiej przerwie Model wraca z powrotem do łask, na dniach wrzucę fotki z przebiegu prac, 1. Relingi pozostawiają nieco do życzenia - warto by je jakoś poprawić...2. Czemu nie skorzystałeś z gotowych drzwi fototrawionych na nadbudówce - te własnej roboty troszkę kiepskie... 3. Maszt nie jest zbyt gruby? 4. Wał napędowy krzywi umieszczony w ślizgu (czy jak to zwał)... Ogólnie spory plus za temacik, ale niedociągnięcia warto poprawić jeszcze na tym etapie. Powodzenia Wybacz że odpisuję Ci dopiero teraz, 1. będzie poprawione 2. jak wyzej 3. maszt jest chyba odpowiedni, nawet nie wiem czy nie za chudy (rurka aluminiowa) 4. to jest już poprawione. tak apropo chcę kupić aerograf + kompresor do 500zł, myślę nad tym: http://exito.sklep.pl/pl/p/MAR-Kompresor-modelarski-AD-4000-Adler/10618 http://exito.sklep.pl/pl/p/MAR-Aerograf-AD-7704-dysza-0.2-mm-dysza-0.3-mm-ADLER/9179 http://exito.sklep.pl/pl/p/MAR-Aerograf-AD-7790-dysza-0%2C3-mm-dysza-0%2C2-mm-ADLER/9178 co o nich sądzicie? Byłbym wdzięczny za pomoc, Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi