wielkamucha Napisano 4 Lutego 2012 Share Napisano 4 Lutego 2012 Łańcuchy prezentują się zawodowo, hangar też niczego sobie. Lufy 14" będą podnoszone? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 4 Lutego 2012 Autor Share Napisano 4 Lutego 2012 Będą ruchome tak, będą się podnosić do góry )), ale napędu nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 16 Lutego 2012 Autor Share Napisano 16 Lutego 2012 Siedziałem parę dni, ale prowizorycznie już pazurki księciunio posiada ))) Do pełnego wyglądu jeszcze daleko. Mam pytanko może ktoś posiada takie dane, jakiej średnicy mogły być te nity(kołki) mocujące płytę pancerną na wieżach artylerii głównej. Chciałbym zrobić imitację tego nitowania, ale trudno będzie tak na oko. Tutaj fotka odnośnie widoku tego nitowania I fotka moi wypocin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alex304 Napisano 17 Lutego 2012 Share Napisano 17 Lutego 2012 Już jakiś czas śledzę Twoje poczynania w temacie i z każdym wejściem coś mnie zaskoczy. Generalnie robota pierwszorzędna, rzec można prawdziwy modeling. Roboty dużo więcej niż przy wypraskach ale satysfakcja rekompensuje włożony wysiłek. Wieże artyleryjskie pokład łańcuchy ... Mój KGV czeka w szafie ale na pewno się doczeka Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 No i du.. zimna. Będąc w gorącej wodzie kompany nie zauważyłem, że lufy są wybrakowane. Sądziłem, że skoro kupiłem je w GPM to będą git, a tutaj taka porażka. Teraz mam dylemat co z tym zrobić Oto fotka przedstawiająca problem ( to tylko przednia wieża, tylna jest jeszcze gorsza (((), a poniżej opiszę o co chodzi: Patrząc od wylotu lufy widzimy jeden pierścień ( wykonany poprawnie) oraz zaraz za nim kolejny i tutaj widać jak ktoś olał to coś. Na każdej lufie jest on inaczej wykonany, a problem zauważyłem dziś (( I teraz nie wiem co z tym zrobić. widzę dwa wyjścia: - zostawić jak jest (będzie mnie sumienie gryzło) - naprawić lufy i tutaj może macie pomysły Mój pomysł jest taki by spróbować oszlifować ten odcinek papierem ściernym, by tego nie rozmontowywać ( dużo pracy) i okleić równo taśmą i nanieść surface 1200 bo takie coś posiadam, ale może macie lepsze pomysły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Super Moderator Marcin Rogoza Napisano 21 Lutego 2012 Super Moderator Share Napisano 21 Lutego 2012 A nie da się tych luf tak "sparować" by identyczne były w grupach 4+4+2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 21 Lutego 2012 Autor Share Napisano 21 Lutego 2012 Już nie (( Teraz albo coś zrobić albo ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witekw Napisano 21 Lutego 2012 Share Napisano 21 Lutego 2012 Szlifowanie może się nie udać bo jakby nie patrzeć to są one z metalu nawet jeśli to aluminium to będzie ciężko uzyskać taki rant. Może spróbuj dopasować tulejkę samo kurczliwą do izolacji elektrycznej i po dopasowaniu długości opalarką lub nad płomieniem zacisnąć. Powinno zdać egzamin. A jeśli nie to oklejanie, nakładanie kilu warstw farby i szlifowanie nadmiaru. Życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Szpachlowanie szpachlowaniem, ale długość też nie ta, albo nie umiejętnie je zamontowałem. Nie znalazłem innego by oddawało dobrze te długości jeśli chodzi o stare fotki okrętu. Myślę jednak, że te oddaje dobrze jak powinny wyglądać lufy i jakiej powinny być długości. Do skali 1:200 GPM ma lepsze lufy, do mojej skali jak widać nie będę komentował. Chyba, że mój model nie jest w skali 1:300. Na fotkach na stronie GPM lufy wyglądają inaczej niż te które posiadam. Przykra sprawa. I teraz nasuwa się pytanie co z tym robić demontować i skracać dopasowywać. ............... Ale jestem głupi, że nie porównałem wcześniej ufając producentowi (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Witekw Napisano 28 Lutego 2012 Share Napisano 28 Lutego 2012 Powiem że włożyłeś w model tyle pracy że grzechem jest zostawienie tych luf tak jak wyglądają! Proponuję zgłosić się do producenta u którego je kupiłeś aby wszystko poprawił. Chyba lepiej byś sam zrobił te lufy w wiertarce niż to co jest teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 28 Lutego 2012 Autor Share Napisano 28 Lutego 2012 Mała poprawka długości. Zastanawiam sie nad obcięciem jeszcze z przodu. Podczas demontażu ucierpiała rufowa wieża (( i trzeba zrobić parę części od nowa, ale cel uświęca środki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 6 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2012 Lufy poprawione. W oczekiwaniu na kulki do robienia nitowania zabrałem się za to czego najbardziej nie lubię, czyli drobnicę. Jest tego trochę i bez tego model nie będzie kompletny. Na pierwszy ogień poszły wietrzniki pokładu. W sumie zrobiłem 80 szt. nie wiem ile się przyda, ale lepiej mieć zapas )) NA wykonanie tego poświęciłem już 4 dni a efektu nie widać. Wolę robić nadbudówki bo tam widać, że się coś robi. Oto one, a i tak oczekiwana groszówka )): Wszystkiego Najlepszego ze Świętami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Zdjęcie w powiększeniu. Nie lubię takich bo widać niedociągnięcia i błędy (( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sotter Napisano 7 Kwietnia 2012 Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Z czego ta siateczka przy wywietrznikach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 7 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 7 Kwietnia 2012 Mógłbym zabawić się w zgadywanie, ale napisze od razu )) Lipton )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 21 Kwietnia 2012 Share Napisano 21 Kwietnia 2012 No z tym Liptonem, to dołożyłeś. Nigdy bym nie zgadł. Ale pomysł prima. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 24 Kwietnia 2012 Autor Share Napisano 24 Kwietnia 2012 Saszetki piramidki, ale nie pamiętam jaki rodzaj herbatki nie wszystkie są w takich siateczkach. Mała aktualizacja, mało czasu więc i mało się dzieje. Chociaż zrobienie 100 wywietrzników pochłonęło 7 dni, a efektu prawie nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 12 Maja 2012 Autor Share Napisano 12 Maja 2012 Coś tam powoli dłubię raz przy jednych częściach raz przy drugich odwlekając malowanie. Nie wiem zawsze mam takiego stracha jak muszę malować by wszystko zaplanować dobrze i nie zrąbać. Teraz przesiadłem się na tylną nadbudówkę, jednak chciałbym zaprezentować inny element, którego budowę odwlekałem z powodu stopnia trudności. Zacząłem wykańczać wierze. Boki poszły ok, ale górę miałem nitować i głupio z tego było by się wycofać. Zdjęcie przedstawia wierzę przednią częściowo po nitowaną i tylną z naniesionymi otworami bez nitów. Efekt oceńcie sami, może nie jest to ideał, ale ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rykrol Napisano 12 Maja 2012 Share Napisano 12 Maja 2012 Nie tylko ty masz stracha przed malowaniem. Muszę się przyznać, mam ten sam problem. A zwłaszcz, w którym momencie zacząć. Aby ciężkiego dorobku nie zmarnować. Pozatym podziwiam Cię, naprawde fajnie to wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 14 Maja 2012 Autor Share Napisano 14 Maja 2012 Dzięki za słowa otuchy )) Dziś skończyłem obie wierze z jedną płytą. Po ułożeniu kulek pomalowałem wszystko czarnym matem. Widzę jednak, że użyty do mocowania kulek rozcieńczony lakier połyskowy przebija ((. Mam nadzieję, że kolejne warstwy usunął ten mankament. Sorki za jakość fotki, bo starałem się wyostrzyć aby nity były bardziej widoczne. Normalnie efekt jest ledwo dostrzegalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 21 Maja 2012 Autor Share Napisano 21 Maja 2012 Oto mała aktualizacja prac. Skończyłem dwie wieże. Może nie jestem do końca zadowolony z wyglądu, ale poczekam aż je pomaluje. Na przednią już można kłaść kamo, zaś co się tyczy tylnej trzeba wstawić jeszcze słupki relingu. Niestety połamałem ostatnie 0,3 mm wiertło i czekam na dostawę (( Mam jeszcze parę wątpliwości odnośnie dział, ale poczekam na Waszą opinię na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 22 Maja 2012 Share Napisano 22 Maja 2012 Dobrze jest W moim PoW z Tamki w "350" nie widziałem tych włazów na wieżach, więc tylko przyklasnąć . Nity robiłeś z kulek do lutowania obwodów elektronicznych/procesorów? Możesz przypomnieć mi ich nazwę? bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 23 Maja 2012 Autor Share Napisano 23 Maja 2012 http://diolut.pl/kulki-bga-c-3_147.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
okram12 Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Share Napisano 1 Czerwca 2012 Wolnymi kroczkami idę do przodu, by skończyć go kiedyś )) Przygotowuję się do malowania, może w przyszłym tygodniu. Szykuję do tego dwie wieże i nadbudówki. Jak wyjdzie czas pokaże. Wieże poprawiłem, zdemontowałem drabinki (zostaną wymienione na fototrawione) oraz poprawiłem dalmierze. Dziś wykończyłem wstępnie bez pokładu rufową nadbudówkę. Dodałem "flagsztoki" oraz takie elementy na pokładzie. Dwa to "przewłoka rolkowa"oraz 4 zaraz za falochronem. Są to szpule osłonięte brezentem. Na planach ich nie ma, ale na fotografiach są : http://www.shipmodels.info/mws_forum/download/file.php?id=41283&mode=view zastanawiam się jak zmieścili 4 pływaki trałowe (parawany) ? Na rufie wykańczam stanowisko działka 40 mm. Wykonałem też próbę wykonania relingu z czegoś takiego: http://www.e-sklepwedkarski.pl/sklep-vm/details/2882/colour-wire-01mm.html Jest napisane, że to drut. Dla mnie bardziej przypomina żyłkę, ale fajnie zapamiętuje kształt więc pewnie drucik. Kupiłem czarny, bo nie było innych (( Fajny by był szary lub stalowy nie trzeba by go malować. Przy wykonaniu flagsztoków owijałem drut tym http://www.e-sklepwedkarski.pl/sklep-vm/details/2244/uni-caenis.html Bardzo cienka i fajna nitka. Myślę, że przyda się do olinowania. Oto obiecane fotki. Przepraszam za swoje słownictwo fachowe, bo czasem nazywam rzeczy nie zgodnie z językiem fachowym, bo się na tym nie znam (( Staram się zbudować model, a przy okazji poznać jego budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wielkamucha Napisano 2 Czerwca 2012 Share Napisano 2 Czerwca 2012 Co tu dużo gadać, pikne, Pane, pikne... Dzięki za kulki, właśnie tego szukałem! bzzz-bzzz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi