Rabotnik Napisano 26 Czerwca 2011 Share Napisano 26 Czerwca 2011 Witam, Postanowiłem zbudować model czołgu wsparcia piechoty PzKpfw I Ausf F od podstaw. Zafascynowała mnie ta maszyna ponieważ jej przeznaczeniem było współdziałanie z piechotą a więc w bezpośredniej walce. Jest to bardzo ciekawa konstrukcja i mało znana a szkoda, ponieważ zachowało się bardzo mało informacji na jej temat. Model będzie w skali 1:16 bez wnętrza ponieważ nie udało mi się dotrzeć do jakichkolwiek materiałów na temat wyposażenia przedziału bojowego i napędowego(są tylko dwie fotki w internecie ale to niestety za mało) Materiał - płyty polistyrenowe + odlewy żywiczne (żywica poliuretanowa). Model będzie wykonany jako statyczny- na jakiejś dioramce pewnie. Malowanie -uuu!!, daleko jeszcze do tego Załączam fotki poglądowe ze stronki: http://www.achtungpanzer.com/panzerkampfwagen-i.htm Jutro zapodam fotki tego co do tej pory zrobiłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Obiecałem więc wklejam fotki, dla porównania wielkości na jednym ze zdjęć Bergepanther w 1:35. Następne fotki będą lepsze, dziś słabe światło. Kadłub i wieża są wykonane z płyt polistyrenu odpowiadających grubością pancerzowi w skali 1:16. Wieża pospawana , kadłub czeka na spawanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 No, no ciekawa temata , dawaj więcej fotek plis ... Pozdrawiam - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 No, no wygląda ciekawie. Dwa skany do Pzkpfw.I.F z Achtung Panzer - Panzer I/Panzer II. Może będą pomocne. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 Dzięki, już się przydały teraz wiem co było napisane na tej skrzynce na lewym błotniku. Pozdrawiam Big-pancerów Kolejna porcja fotek, model robię tu i teraz, więc jak coś wyklecę to zawsze zapodam fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 27 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2011 i kolejne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 27 Czerwca 2011 Share Napisano 27 Czerwca 2011 Wszystko to fajno wygląda jak na razie , tylko te grubsze spawy na wieży coś mnie nie przekonują, są jakby za ostre i za mało rozlane. Trochę bym toto poprawił czy cuś Pozdrawiam - Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Fakt, trochę za ostre, ale zrobiłem takie celowo, ponieważ z 30-40 cm jeszcze widać fakturę spawu na modelu a właśnie o to mi chodziło. Kolejne będą łagodniejsze ponieważ w tej skali musi to odpowiadać jednak rzeczywistości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_gnr Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 ekstra robota, narazie idzie pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Darek M Napisano 28 Czerwca 2011 Share Napisano 28 Czerwca 2011 Bardzo fajny temat! Będę z przyjemnością zaglądał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 28 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 28 Czerwca 2011 Dziś kilka godzin zajęło mi wykonanie jednego kółka, zastanawiam się co by to było gdyby nie było silikonu i żywicy Kółko wymaga jeszcze dopracowania ale na dziś wystarczy trzeba odpocząć. Przyrząd do spawania fotka dodatkowa na prośbę Jo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Najgorsze już prawie mam za sobą(koła) jeszcze szlifowanie, profilowanie, spawanie,ośrubowanie, malowanie i do gumy Chciało mi się napisu Continental na kołach ale sam napis bez cyferek wymiarowych kół to jakoś nie uchodzi więc na razie będzie bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 29 Czerwca 2011 Share Napisano 29 Czerwca 2011 Witam. Kołka wyglądają bardzo fajnie Ciekawi mnie jak wyjdą odlewy kółek. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 29 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 29 Czerwca 2011 Ciekawi mnie jak wyjdą odlewy kółek. Pozdrawiam Jacek Hehe, mnie też to ciekawi Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Koła pospawane(oj za duże te spawy ale dziś upał nie do wytrzymania i gren stuf jakoś nie chciał się wałkować ), ośrubowane, surfacerem potraktowane, teraz będziemy szpachlować i szlifować-wieżyczkę też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 30 Czerwca 2011 Autor Share Napisano 30 Czerwca 2011 Jeszcze jedno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 Błotniki, prawie gotowe Mam problem z zakupem luf do tego czołgu szukam luf ABER 16L-03 są to lufy z takim podłużnym wycięciem na osłonie skala 1:16. Problem polega na tym że w każdym sklepie jaki znam trzeba albo się logować albo brak towaru , ma ktoś może namiar na sklep który ma oferowany towar i sprzedaje bez logowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 ma ktoś może namiar na sklep który ma oferowany towar i sprzedaje bez logowania? ... a można tak kupować ? przecie trzeba jakoś podać swoje dane do wysyłki Ps. Temat śledzę i podziwiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 Błotniki, prawie gotowe Mam problem z zakupem luf do tego czołgu szukam luf ABER 16L-03 są to lufy z takim podłużnym wycięciem na osłonie skala 1:16. Problem polega na tym że w każdym sklepie jaki znam trzeba albo się logować albo brak towaru , ma ktoś może namiar na sklep który ma oferowany towar i sprzedaje bez logowania? Raczej ciężko będzie znaleźć taki sklep, gdzie można kupić bez logowania. Czołgowe lufy do MG 34 są w Jadarach http://www.jadarhobby.pl/aber-16l03-ger ... 21627.html Nawet jeżeli by nie mieli na stanie, ściągną od producenta w parę dni. Niezłe błotniki Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 tornado-można , właśnie podaje się dane do wysyłki i wysyłają, za pobraniem nawet :-) bigmodel- właśnie w jadarze chciałem kupić i próbowałem się zarejestrować ale otrzymałem komunikat że taki e-mail już istnieje w ich bazie więc widocznie kiedyś musiałem się tam rejestrować teraz nie pamiętam hasła loginu itd. Taka sytuacja jest w innych sklepach też i nie mogę się ani zalogować ani zarejestrować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bigmodel Napisano 4 Lipca 2011 Share Napisano 4 Lipca 2011 tornado-można , właśnie podaje się dane do wysyłki i wysyłają, za pobraniem nawet :-)bigmodel- właśnie w jadarze chciałem kupić i próbowałem się zarejestrować ale otrzymałem komunikat że taki e-mail już istnieje w ich bazie więc widocznie kiedyś musiałem się tam rejestrować teraz nie pamiętam hasła loginu itd. . Wbijasz opcje przypomnienie hasła, podajesz mail i mailem powinieneś dostać Twój login i nowe hasło. Bynajmniej taka opcja jest w porządnych sklepach internetowych. Pozdrawiam Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 4 Lipca 2011 Autor Share Napisano 4 Lipca 2011 jadar nie ma z resztą za dużo ceregieli, nie mam na to czasu , trzeba będzie samemu wytoczyć Ech, jednak się udało, zarejestrowałem się z innego adresu e-mail Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 Kilka drobiazgów, i znów czeka mnie wydatek, frezarka !! Wykonałem jedną osłonę kaemu i druga niestety nie chce wyjść taka sama(mocuję to w imaku do noży na tokarce ale praktycznie nic nie widzę jak frezuję), trzeba będzie się przeprosić z frezarką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bigtank Napisano 5 Lipca 2011 Share Napisano 5 Lipca 2011 Jak dobra osłona to rypnij foremkę z sili i będziesz miał kilka identycznych po odlaniu ................. Ja tam takie drobiazgi w swoich klamotach toczę z żywicy po prostu, najlepszy materiał obróbkowy . Tak przy okazji działasz coś w temacie ogniw ? Ten typ miał trochę wredne traki ... Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rabotnik Napisano 5 Lipca 2011 Autor Share Napisano 5 Lipca 2011 ...Ten typ miał trochę wredne traki ...Andrzej Oj miał, grzebień szczególnie , ale damy rade ps.zostawiłem sobie ten smaczek na koniec, na razie robię części-matki, do powielania z żywicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi