Jump to content

Recommended Posts

Posted

Od jakiegoś czasu dłubię w temacie Wielkiej Wojny. Dłubałem na poziomie gruntu, w powietrzu.. i przyszedł czas na wodę..

Jako, że nigdy wcześniej z pływadełkami nie miałem do czynienia, liczę na pomoc i podpowiedzi. Zestaw ICM prezentuje się niezbyt okazale, dlatego waloryzował będę zestawem White Ensign Models, lufami od RB Model oraz ludkami firmy Aber.

I od razu pierwsze pytania.. czy coś z ludkami w tej skali jest nie tak? Nawet jak okręt ląduje na podstawce to pokład wieje pustką. Dlaczemu nie ma załóg na waszych łajbach?

Gdzie były rozkładane sieci przeciwtorpedowe? W porcie jak okręt był cumowany do nabrzeża? Czy gdzieś dalej od brzegu? Czy mógł płynąć z takową konstrukcją?

th_groskurf1.jpg th_groskurf2.jpg th_groskurf3.jpg th_groskurf4.jpg

Posted

Witamy w gronie pozytywnie wodą zakręconych

Zawsze możesz liczyć na pomoc kolegów

I od razu pierwsze pytania.. czy coś z ludkami w tej skali jest nie tak? Nawet jak okręt ląduje na podstawce to pokład wieje pustką. Dlaczemu nie ma załóg na waszych łajbach?

Generalnie przyczyną bezludnych jednostek jest jakość marynarzy w tej skali... na myśl przychodzą mi tylko fototrawione ludziki, jednak są dość płaskie

Pozdrawiam

Kami

Posted
Gdzie były rozkładane sieci przeciwtorpedowe?

- raczej z tym pływac sie nie dało, pewnie by zostały gdzies z tyłu zerwane Chyba,ze na minimalnych predkosciach...

sieci rozkładano zapewne tam,gdzie nie mozna było zapewnic dostatecznej ochrony okretom lub tez np.podczas ostrzeliwania brzegow,umocnien ,wsparcia swych wojsk itd. gdy okret stał w miejscu.

Jak były bazy floty dobrze bronione ,to nie musieli rozwijac ich.

Bazy zas były same w sobie chronione przez rozne zagrody bonowe,zapory,sieci oraz inne przeszkody itd.itp.

Zerknij na foty Tirpitza w Norwegii...

powodzenia.

Posted

Witaj Fazzy , jak milo ze wpadles.... :-)

Wielka Wojna to obok floty japonskiej moj ulubiony temat marynistyczny.

Co do pytania o ludkow ... hm, jak moi poprzednicy mam to samo zdanie , fototrawieni sa raczej zbyt plascy , a pozostalych nie warto uzywac.

Co do sieci przeciwtorpedowych , to uzywane byly rowniez podczas plywania ( w tzw.szyku liniowym ) ale byly niestety wielka przeszkoda i mozna bylo plywac tylko z minimalna predkoscia ( okolo 10-12 wezlow) .

Warto poczytac o bitwach np. jutlandzkiej etc. , albo chociaz "Pierwsza Wojne Swiatowa na Morzu".

Pozdrawiam milosnikow IWW.

Posted

w temacie ludków się trochę w ostatnich latach ruszyło - Fujimi robi zestawy z plastikowymi marynarzami, Dragon dodaje do swoich modeli również plastikowe ludki, L'Arsenal robi takowych z żywicy i wszystkie mają tę cechę, że nie są płaskie jak te fototrawione, w tej skali sporo modelarzy nie zwraca uwagi na tematykę zestawu (np. japońscy marynarze) tylko maluje je wg swoich potrzeb

model ciekawy, będę tu zaglądał

Posted
(...) Fujimi robi zestawy z plastikowymi marynarzami (...) w tej skali sporo modelarzy nie zwraca uwagi na tematykę zestawu (np. japońscy marynarze) tylko maluje je wg swoich potrzeb

Dokładnie.

Matros w tej skali ma 4-5 mm wysokości. I składa się zasadniczo z głowy, tułowia i macek.

th_U-14_20090726_04.jpg

Dlatego spokojnie można stosować COKOLWIEK CZŁEKOKSZTAŁTNEGO łącznie z samoróbkami byle tylko pomalować w sensowny sposób.

Pozdrowionka

ZzB

• 2 weeks later...
Posted

Całkiem ciekawy model Też będę tu zaglądać

...

Co prawda jak pisałeś, plastik nie prezentuje się okazale, ale mam nadzieję, że wyciągniesz z niego co nieco

...

• 1 month later...
  • 2 weeks later...
Posted
problemem są okna - niby ok, ale na zdjęciach straszliwie poszarpane
Poszarpane na zdjęciach? W sensie...? Jakieś szczegóły?
  • 6 years later...
Posted

Dawno nie zaglądałem do tych starych tematów, a warto by je trochę odświeżyć. Zatem czy prace nad Kurfuerstem posunęły sie do przodu czy też model został zezłomowany? Grzechem byłoby zmarnować blachę WEM-u. A może chcesz się pozbyć drogą zawarcia umowy cywilnej kupna/sprzedaży?