Skocz do zawartości

Vickers - Armstrong "6 ton" - Mirage Hobby, 1:35

prodi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jest to mój pierwszy post na forum, więc warto się przedstawić. Mam na imię Irek, 31 lat. Modelarstwem interesuję się od niedawna, mam na koncie kilka samolotów. Jest to mój pierwszy model pancerny, więc mam nadzieję że usłyszę od Was kilka porad odnośnie warsztatu.

Jestem człowiekiem pracującym, więc na dłubaninę nie mam wiele czasu, ale myślę że uda mi się doprowadzić ten projekt do końca.

Jako że to mój pierwszy poważniejszy model to zaznaczę że nie interesuje mnie na razie ani waloryzacja ani zgodność historyczna. W planie mam w miarę czyste sklejenie i pomalowanie pudełkowego modelu.

Zacznijmy od inboxa:

72e88753381d.jpg

98cd456a9e2b.jpg

2213fae1221d.jpg

e565ef580c27.jpg

23be6e6a9955.jpg

a1b377dae12c.jpg

0b694f56598b.jpg

a891c6bb9df8.jpg

1bed282d8fc5.jpg

Dzisiaj niestety poza tymi zdjęciami więcej nie pokażę... Jak czas pozwoli to w tygodniu prace ruszą .

Mile widziane będą wszelkie krytyczne opinie .

• Odpowiedzi 57
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Również sklejam teraz Vickersa tylko że w Polskich barwach . Bardzo ciekawy pojazd jeśli chcesz mogę ci wysłać zdjęcia tego egzemplarza w muzeum . Przy odrobinie inwencji mógłbyś z tego zrobić pojazd używany w armii Fińskiej z działkiem boforsa (jarzmo jest w wypraskach):

Vickers_tank_of_the_4th_Armoured_Company___knocked_out_by_the_Russians_in_The_Battle_of_Honkaniemi_on_February_26__1940.jpg

VickersIV.jpg

Zdjęcia bardzo chętnie obejrzę, dziękuję. Natomiast co do przeróbek to jeszcze nie pora... Teraz chcę skleić pudełkową wersję bez żadnych samoróbek (no chyba że coś będzie się samo narzucało).

Tymczasem obejrzałem części do pierwszego podzespołu i już z pierwszą z nich problem:

4e18bd2f5f61.jpg

Brakującą część jakoś dorobię, część ramki, szpachla... ale jak zrobić ładnego nita?

Podaj mi swojego meila to Ci wyślę zdjęcia . Ja do uzupełniania ubytków używam szpachli do drewna Śnieżki , naprawdę polecam . Nity wykonuję rozgrzewając i rozciągając ramkę po modelu . Następnie wycinaj sobie pojedyncze nity .

Powolutku prace przy modelu ruszyły.

Powycinałem i z grubsza oszlifowałem części działa i wieżyczki:

660989f7e443.jpg

Zacząłem też naprawiać uszkodzoną część wieży:

a11c2eece0ee.jpg

Wkleiłem oszlifowany do odpowiedniego kształtu fragment ramki. Jeszcze trochę szpachli, szlifowanie i przyklejanie nitów.

Powycinałem zbędne elementy na wieży i rozpoczynam szlifowanie pozostałości:

c0e41c8fd6e0.jpg

Oglądając klapy włazu zauważyłem że brakuje trzech z czterech zawiasów. I znowu samoróbka Mam tylko nadzieję że to tylko taki początek i potem części będą już kompletne ;)

d6b9a01799b3.jpg

Na dzisiaj to tyle, jeżeli macie jakieś uwagi to chętnie posłucham .

Hej !

Mam nadzieję, że prace nad modelem pójdą szybko i będzie można nacieszyć oko.

Podrzucony przez chłopaków pomysł połączenia podwozia V z wieżą Boforsa jest ciekawy, wart skuszenia się ;)

Trzymam kciuki i zazdroszczę wolnego czasu :(

Witam . Model zapowiada się wspaniale , dobrze że zdecydowałeś się na poprawki . Powiedz mi czy na ostatnim zdjęciu jest widoczny właz i czy jest to element zestawowy ? W Polskiej wersji tego pojazdu właz musiałem wykonywać od podstaw . Na wieży z przodu brakuje jednej osłony wizjera ( tak to się chyba nazywa ) . Tak to wyglądało w Polskim Vickersie :

vvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvvv.jpg

007_copy8.jpg

vickers7b.jpg

W twoim modelu powinno to wyglądać tak :

turret.jpg

Źródło : Odkrywca.pl

Pozdrawiam

W moim modelu wygląda to tak:

f5fed6792192.jpg

więc wychodzi na to że ta osłona pochodzi z polskiej wersji.

Mam prawidłowe osłony w wyprasce, ale mają być one wklejone w pozostałe miejsca na wieży....

7670aaf6323d.jpg

Właz jest z zestawu, tak wygląda od zewnętrznej strony:

1547583626f0.jpg

Dzisiaj trochę szpachli w miejsca gdzie potrzebna:

cbd78894c44c.jpg

Edytowane przez Gość

To ,,coś" na przodzie w założeniu ma imitować osłonę z Polskiej wersji . Będziesz musiał coś pokombinować . Ja w swoim modelu osłonę wykonałem z puszki .

W założeniach miał to być model "szkoleniowy" wykonany prosto z pudła, bez żadnych samoróbek... Ale popróbuję ;) Jak mi wyjdzie coś w miarę sensownego to się pochwalę

• 2 weeks later...

Milan Mynar, dzięki za zdjęcia. Mój "model" takiego poziomu z pewnością nie osiągnie, ale mam do czego dążyć ;)

Czasu na dłubanie niestety nie mam tyle ile bym chciał, więc prace postępują baaardzo powoli.

Udało mi się sklecić wieżę:

68cc1e646c99.jpg

3a4fc45b991b.jpg

Brakuje jeszcze klap i wizjerów. Miejsce "polskiego" oszlifowałem i będę próbować robić taki jaki powinien być.

28efd76dd79e.jpg

Mimo kilkukrotnego szpachlowania i szlifowania góry wieży nadal nie wygląda za ciekawie. W rzeczywistości aż tak źle nie jest, ale aparat pokazuje że jednak jest ;) Jeszcze trzeba będzie nad tym popracować:

19569e4d2501.jpg

Tymczasem zabrałem się za kółka i tutaj się lekko zawiesiłem. Z tego co zrozumiałem te cztery powinny znajdować się na skraju wózków:

24b3779058e9.jpg

Z tych powinienem zrobić kółka podtrzymujące (tutaj jest chyba błąd w instrukcji i powinno być 18 zamiast 17):

d9528a840f5a.jpg

A z tych powinienem zrobić pozostałe kółka do wózków:

ee2906aaa55d.jpg

Z tym że jest ich więcej niż potrzeba. A co z pozostałymi:

ca2c46c0b70e.jpg

Powiedzcie mi jeszcze czy macie jakiś patent na malowanie kół z oponami?

Jak kleiłem samoloty to ten element sprawiał mi najwięcej problemów. Jak pomalować oponę, żeby nie zamalować wnętrza koła...

Wieża nie wygląda źle spróbuj jej górę wyrównać i będzie ok . Całe stalowe koła w Polskiej wersji były na skraju ostatnich wózków , Vickers którego zdjęcia ci wysłałem też tak ma . Vickersy używane przez Finów miały różne ustawienie tych kół - stalowe były też na przodzie . Podtrzymujące są po 4 na stronę więc w sumie 16 połówek , dostałeś gratis . Reszta się zgadza , w moim Vickersie też zostały mi koła . Ja takie kółeczka maluję jeszcze w ramkach i wklejam w wózki już pomalowane koła.

• 2 weeks later...

Minęło trochę czasu i prace powolutku posuwają się do przodu. Wieża będzie dopieszczana później a tymczasem zająłem się kadłubem.

Wyciąłem kawałki burt i wkleiłem w te miejsca prawidłowe elementy. Połączyłem burty z dnem i zacząłem malowanie:

013966623b11.jpg

abff3b0754ce.jpg

Do malowania trafiły też elementy wózków jezdnych i koła:

3399b03bb876.jpg

Powycinałem z ramek kolejne elementy i po pomalowaniu i sklejeniu wózków będę mógł zamykać kadłub.

4eb4d731c211.jpg

Chwilowo tyle, ale czasu mało a ja nie zamierzam się spieszyć

Bandarze na kołach mozna malować na wiele sposobów: z łapy (nie pić, oczywiście kawy), z łapy i retusz "flamastrem" lub od szablonu do rysowania kółek, ja używam wzornika polskiej firmy Skala. są oczywiście specjalne szablony robione pod modelarzy robione przez firmy modelarskie.

large_1_a4e4dc26e800.jpg?lm=1282631960

61062.jpg

Na chwilę obecną stanu twoich kółek pozostaje retusz flamastrem, ale uwaga, będzie widać różnice w odcieniach, mam nadzieję, że nie będzie to problemem, możesz resztę również nim maznąć. Możesz zapatrzeć się w specjalne flamastry (różne konćówki + szablon) do tego typu prac

Doszło kilka elementów:

4205335ccb18.jpg

c8eab24d06f4.jpg

471474dfa101.jpg

2b548c1b3efe.jpg

Starałem się poprawić trochę malowanie kół podtrzymujących. Niestety z braku aerografu próbowałem pędzlem z łapy (bez kawy oczywiście ).

Nie wyszło to najlepiej...

Ale jeszcze postaram się powalczyć z tą materią

032e78c63e03.jpg

f2a8ea34665b.jpg

Też malowałem bandaże kół w Grancie po pomalowaniu kolorem bazowym. Do tego użyłem farby dość rozrzedzonej i wykorzystałem napiecie powierzchniowe. Nie malowłem kół a właściwie dotykałem ich pędzlem co powodowało rozpływanie się farby cos a'la wash. Malowłem trzy razy. Efekt dużo lepszy niż mlownie gęściejszą farbą. Oczzywiście lepsza metoda to to co napisał Skala 72, lub jaką zastosowałem w Pz.kpfw.II. Walcz dalej, świetnie ci idzie.

• 2 weeks later...

Powoli do przodu:

326a30b7baf4.jpg

I "troszkę" przerdzewiały tłumiczek:

f6c5e6817cdd.jpg

73eac59b68be.jpg

f75642638482.jpg

Tutaj wykorzystałem patent kolegi kombat69 z wątku

viewtopic.php?f=87&t=27662&start=15

z tym że jako "panierki" użyłem mąki a nie popiołu papierosowego (kilka lat temu udało mi się rzucić to świństwo ).

Cały czas staram się walczyć z wózkami jezdnymi, żeby to w końcu zaczęło wyglądać jak czołg , ale z czasem kiepsko...

Hmm, czy te szpary pozostaną? Popraw tłumik, normalnie jak by leżał na podmokłym terenie ze 20 lat. Popraw go, nie widziałem na żadnym zdjęciu tak wyeksploatowanego tłumika, chyba że, wyciągano wrak z jeziora lub bagna. Zostaw na nim trochę farby i zrób lekkie wypalenia/odbarwienia, ale bez przesady.

http://data3.primeportal.net/tanks/jan_ ... _of_19.jpg

http://data3.primeportal.net/tanks/jan_ ... _of_19.jpg

Popatrz na w/w zdjęcia.