kubamich1 Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 (edytowane) Właśnie miałem zabrać się za chłodnię do Iveca z Pekaesu i dostałem natchnienia na wyprodukowanie naczepy do dłużyc na kształt zbliżony do Nootebooma. Podłoga Trailorki z Hellera idealnie się do tego nadaje. Naczepa będzie trzyosiowa , ze skrętnymi wózkami i będzie się rozsuwała. Możliwe nawet że jako ładunek wykonam śmigło wiatraka. Ale to w dalszym etapie. Naczepa jest tylko wzorowana na Nooteboomie więc proszę nie czepiać się za mocno ,że to ,czy tamto jest nie tak jak trzeba. Jednak postaram się żeby była bardzo podobna do niej.Dodam też że model ten traktuje jako swego rodzaju eksperyment i nie mam założenia że napewno zakończony zostanie pełnym sukcesem. No i oczywiście pierwsza fotka z budowy: Przerobiona podłoga i rama ,pierwszy element teleskopowej wysuwanej ramy (PCV). Edytowane 11 Maja 2007 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 8 Maja 2007 Share Napisano 8 Maja 2007 No fajny projekcik bacznie obserwuję Powodzenia życzę . Na 3 fotce widać jak skania wiezie chyba takie śmigło z wiatraka ale czy to jest naprawde takie wielkie w realu ja tego widziałem pełno w niemczech i francji ale nie dał by takiemu śmigłu nawet 5 metrów , a więc jak to jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
star200 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Bo Serku widziałeś może z daleka a nie stojąc koło tego wiem jak to jest widzisz coś z dalsza wydaje się że jest malutkie a jak podejdziesz do tego okazuje się ogromne Projekcik Kuba jest bolszy będę obserwował bacznie bo lubię taką druciare... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MarcinK Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Serek takie śmigiełko w realu ma ze 20 metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Serek takie śmigiełko w realu ma ze 20 metrów No to mnie zatkało, z daleka wydaje się, że to takie maluśkie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek-astra Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 nie lubie cienrzaruwek Tys widział kiedys słownik ortograficzny ? Chyba okładke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciek92 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 A z resztą my forumowicze powinniśmy mieć szacunek do drugiego Jeśli ktoś czgoś nie lubi to nie wyrażamy tego lub wogóle nie piszemy na tematy nas nie interesujące (zapomniałem dopisać) Projekt ciekawy się zapowiada nawet bardzo No to życzę powodzenia i radości w konstruowaniu bo tak można raczej opisać to co niektórzy tu wyprawiają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Kolego pawel. Po pierwsze na tym forum piszemy składnie i ortograficznie co w skrócie oznacza PO POLSKU!! Po drugie mimo, że nie podchodzą mi pojazdy wojskowe to nie wchodzę do każdego temastu i nie piszę "nie lubiem wojskowyh pojazduf", więc i ty postaraj się do tego dostosować. Kuba! Bardzo ambitny projekt. Sam chciałem zrobić taką naczepę, ale musiałem zmienić plany, ponieważ nie pasowały do realiów amerykańskich Zasiadam z soczkiem w pierwszym rzędzie i życzę powodzenia. A jeśli chodzi o elektrownie wiatrowe, to te największe wiatraki mają wysokość od podstawy do czubka turbiny nawet do 50m. Jedna łopata śmigła wiatraka sięga mniej więcej od turbiny do 1/3 wysokości słupa (licząc od podstawy). Łatwe obliczenie mówi nam, że taka część śmigła może mieć nawet ok. 30 metrów. Pozdrawiam, Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 9 Maja 2007 Autor Share Napisano 9 Maja 2007 Aktualny etap prac: 53 cm. 105 cm. I przymiarka do moich koników: Naczepa będzie miała 53 cm. w pozycji zsuniętej i 105 cm w pozycji rozsuniętrej. Będzie wyglądała tak jak ta z Herpy na fotkach powyżej. Wózki będą skręcane tak jak w prawdziwej , nie dam rady chyba zrobić mechanizmu skrętu z siodła. Ale to jest tylko model. Tak to wygląda w realu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kozi84 Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 super fajno a mzoe bys zamescił dokładne wymiary elementów zeby na przyszłosc jak ktos bedzie chial zbudowac nie meczył sie ile to ma , jak on to zrobił itp... Uszczególnij troche te relacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 9 Maja 2007 Share Napisano 9 Maja 2007 Ciekawy projekt tylko szkoda,że nie robisz naczepy wedlug oryginału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 9 Maja 2007 Autor Share Napisano 9 Maja 2007 Jeśli chodzi o wymiary to myślę że raczej nie , jak ktoś będzie chciał taką naczepkę zrobić to będzie mógł mnie o to zapytać na GG lub PW. A co do dokładności z oryginałem to tak jak napisałem że wzoruje się na Nooteboomie ,a nie wykonuję jego modelu. Więc nie ma co płakać panie Andrzeju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MiloszKr Napisano 11 Maja 2007 Share Napisano 11 Maja 2007 Bardzo ambitny projekt: moje zdanie Kuba już znasz co ja myśle o Twojej naczepie Nooteboom Tylko ja bym zmienił nazwe tematu bo to jest naczpa rozsuwana a nie do transportu dłużycy czyli drewna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 7 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 7 Czerwca 2007 Naczepa powróciła na stół. Zrobiłem dzisiaj wózki , poszerzyłem osie i parę takich jeszcze pierdółek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 1 Lipca 2007 Autor Share Napisano 1 Lipca 2007 Dzisiaj trochę popracowałem nad naczepką.Udoskonaliłem wózki zrobiłem przednią ścianę i tylny zderzak.Zrobiłem także wysuwane tablice obrysowe. Naczepa pomalowana podkładem.Przymiarka do Dafa: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 W naczepie koła skręcają się razem z osiami jakoś dziwnie to wyglada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 1 Lipca 2007 Autor Share Napisano 1 Lipca 2007 Skrętne są całe osie tak jak w przyczepach,tylko tu są trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Skrętne są całe osie tak jak w przyczepach,tylko tu są trzy. No tak, ale w przyczepach skrętne są przednie osie a nie tylne Prawdę mówiąc nie spotkałem jeszcze naczepy co by miała całe osie skrętne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 1 Lipca 2007 Autor Share Napisano 1 Lipca 2007 Na tym zdjęciu to jest dobrze widoczne: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 To jest specjalny rodzaj naczep zwany TeleTrailer, naczepy te charakteryzują się tym, że skęrcaja całe osie a impuls idzie prosto z siodla na pierwsza oś, wszystkie osie są połaczone specjalnym drązkiem. plan takiej naczepy: http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_brochures/broshuis/broshuis_various/broshuis_3aou48.html Kuba w Twojej naczepie brakuje tylko tega drażka łaczocego osie, tak to naczepa jest wypasiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SmalTrak Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Z początku nie byłem przekonany do tych kółek made in china, lecz teraz mi się spodobały. Cała naczepka pomalowana podkładem prezentuje się znakomicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 1 Lipca 2007 Autor Share Napisano 1 Lipca 2007 To jest specjalny rodzaj naczep zwany TeleTrailer, naczepy te charakteryzują się tym, że skęrcaja całe osie a impuls idzie prosto z siodla na pierwsza oś, wszystkie osie są połaczone specjalnym drązkiem. plan takiej naczepy: http://public.fotki.com/modeltrucks25thscale/truck_brochures/broshuis/broshuis_various/broshuis_3aou48.html Kuba w Twojej naczepie brakuje tylko tega drażka łaczocego osie, tak to naczepa jest wypasiona Wszystko w swoim czasie.Osie będą połączone drążkami. Tylko wydaje mi się że osie skręcają na skutek impulsu elektroncznego , bo raczej po rozsunięciu nie ma możliwości sterowania mechanicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
NobelEXC Napisano 1 Lipca 2007 Share Napisano 1 Lipca 2007 Tylko, że nikt nie mowił o sterowaniu mechanicznym. Przedstawiam schemat z folderu Goldhofer na którym widac, że na siodle są dwa tłoki i kolejne dwa na pierwszej osi ( system ma dwa tloki jako zabezpieczenie przed zepsuciem jednego i nie możliwe jest manualne sterowanie osiami ) i połaczone są weżem, gdyż jest to system hydrouliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubamich1 Napisano 2 Lipca 2007 Autor Share Napisano 2 Lipca 2007 Naczepa częściowo pomalowana: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 2 Lipca 2007 Share Napisano 2 Lipca 2007 Kuba bardzo eksluzywny model, moje gratulację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi