neptun1939 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Witam. Długo czekałem by rozpocząć ten projekcik i w końcu sen się spełnił Z tym zaczynam: Uploaded with ImageShack.us Malowanie pilot por. S.Skalski IX 1939 : Uploaded with ImageShack.us Producent proponował takie malowania (blaszka zakupiona dawno i zapodkładowana. Tylko położoną na instrukcji można było zobaczyć, na kartonie "gubiła się" ) Uploaded with ImageShack.us To zabieram się teraz za gromadzenie informacji, zdjęć, walkaroundów itp . Warsztat ruszy zaraz po zakończeniu Apache "Kama" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek38 Napisano 27 Lipca 2011 Share Napisano 27 Lipca 2011 Z przyjemnością popatrzę. Czy płat tradycyjnie ma niedolaną część górną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nathan Napisano 29 Lipca 2011 Share Napisano 29 Lipca 2011 Mimo, że ja "okręciasz" ale też zasiadam do kibicowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artex Napisano 4 Sierpnia 2011 Share Napisano 4 Sierpnia 2011 Zegarmistrzowska robota Popraw tytuł wątku, bo ktoś pomyśli, że S. Sakai latał na P.11c... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Brawo za pomysł.Swego czasu walczyłem z jedenastką.Sprawdż czy po złożeniu "blaszany" kokpit zmieści sie do kadłuba.Z dokumentacji polecam Monografie lotnicze-P11. http://aj-press.home.pl/archiwum.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Moses Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Neptun słyszałeś o czymś takim jak kontrast? Nie da się czytać opisów co skleiłeś gdy kolory tła i tekstu się zlewają w jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klondike Napisano 5 Sierpnia 2011 Share Napisano 5 Sierpnia 2011 Miło oglądać warsztat polskiej konstrukcji -brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PsyhoSpider Napisano 8 Sierpnia 2011 Share Napisano 8 Sierpnia 2011 Nie pisz po zdjęciach, jest to tragiczne rozwiązanie. Obserwuję i czekam na postępy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Mam duuuży problem ze spasowaniem kratownicy i połówek kadłuba Po 4h walki papierem ściernym, skalplami nic! Kratownica jak nie pasowała tak nie pasuje. Na domiar złego w dwóch miejscach poważnie uszkodziłem powierznię "blach" (skalpel przeszedł przez kadłub ). Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Najprawdopodobniej wytnę poszycie w miejscu, gdzie uszkodziłem model i zrobię tą P11 pootwieraną w maksymalnym stopniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Piekny pomysl - przypominaja sie stare ksiazki czytane w dziecinstwie. Czy masz na stanie gdzies maly dremel (tak to sie chyba nazywa - taka mala wiertarka) i koncowke szlifujaca? Na Twoim miejscu ubrudzilbym czyms paskudzacym kratownice, zlozyl i zobaczyl, gdzie sa slady na poszyciu. Nastepnie tam - i tylko tam - zadzialal punktowo szlifiereczka. Proces powtarzac az sie spasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 12 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 12 Sierpnia 2011 Niestey nie dysponuję. Wycinałem w tych miejscach gdzie ma przylegać kratownica plastik na grubość kartki papieru i nadal nic... Gdześ czytałem że jest baardzo ciężko włożyć tą kratownicę do tego modelu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kret69 Napisano 12 Sierpnia 2011 Share Napisano 12 Sierpnia 2011 No to zostaje Ci pilnik... Wycinałem w tych miejscach gdzie ma przylegać kratownica Spasowując do brudzącej kratownicy zobaczysz, gdzie naprawdę przylega. Tę technikę stosują dentyści wyrównując wypełnienia w zębach. Oszczędza roboty i materiału dookoła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
raf Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Ja musiałem piłować kadłub i kratownice http://imageshack.us/f/300/obraz022am4.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 13 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Kamil bardzo chętnie podejmę się takich przeróbek. Wrzesień '39 jest moim "konikiem". Jeśli mógłbyś podesłać Twoje materiały na maila ( neptun94@op.pl ) to byłbym bardzo wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jacek172 Napisano 13 Sierpnia 2011 Share Napisano 13 Sierpnia 2011 Ja też bym prosił o te "kwity" ( jacek172-91@o2.pl ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 29 Października 2011 Autor Share Napisano 29 Października 2011 Prace trwają. Wnętrze kokpitu prawie gotowe. Musże dokleić pare elementów, i kilka wykonać (rozrusznik Viete'a, butla tlenowa, mapnik) i malowanie. Niestety nie wiem jak ma być przyklejona jedna część do kmu. Instrukcja jest nieczytelna, na forum widziałem różne sposoby, jednak porównując ze zdjęciami prawdziwej jedenastki żaden nie jest dobry. Może ktoś z Was wie jak to powinno być? (mała, prosta blaszka na monecie, obok jest złożony korpus kmu). Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us To te elementy na "groszówce" Uploaded with ImageShack.us Może już ktoś na poprzednich zdjeciach w tym poście zobaczył, że przeryłem linie podziału blach. Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 2 Maja 2012 Autor Share Napisano 2 Maja 2012 Wznawiam temat. Od kilkunastu tyg. dłubię coś przy P11c, ale są to postępy z prędkością lodowca... Montuję nowy silnik, od podstaw. Kadłub został przedłużony o 1.2 mm. Reszta widoczna na zdjęciach, bo już sam nie wiem co zdziałałem od ostatniej aktualizacji... Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 4 Maja 2012 Autor Share Napisano 4 Maja 2012 Próbując wpasować kokpit do kadłuba stwierdziłem, że kadłub jest kopnięty. Wyciąłem część od osłony lufy Km aż po zagłówek pilota. Teraz kadłub został przepołowiony gubiąc ok. 1.5 cm długości. Zastanawiam się jak to teraz naprawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 4 Maja 2012 Share Napisano 4 Maja 2012 Będę podglądał bo mam zamiar zbudować ten model w 1:48 Jak chcesz mogę podrzucić trochę fotek detali zrobionych w ostatni czwartek w Muzeum Lotnictwa w Krakowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
neptun1939 Napisano 5 Maja 2012 Autor Share Napisano 5 Maja 2012 Cześć. Materiału zdjęciowego nigdy za wiele. Jak byś mógł to podrzuć na maila ( neptunix1939@gmail.com), Jak będizesz chciał materaiał do P11 to napisz na PW, bo mam parę gazet o tej maszynie i dużo zdjęć z epoki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
error.exe Napisano 5 Maja 2012 Share Napisano 5 Maja 2012 W linku 45 zdjęć PZL 11 z Krakowa: _ PZL_11_Kraków_2012 Mam nadzieję, że będą przydatne . Niektóre są rozmazane, ale aparat i fotograf kiepszczyzna ;) Nie mam cierpliwości do robienia zdjęć szczerze mówiąc. Z przyjemnością uśmiechnę się do Ciebie po opracowania tego samolotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi