domuzyn79 Napisano 14 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 14 Czerwca 2007 Po pierwsze !!!! POZWALAM ROBIĆ KAŻDEMU LAPTOP I CB !! Ja koledzy nic tu nie wymyśliłem, po prostu zminiaturyzowałem trochę oryginał hihihih Jak ktoś chce skorzystać to bardzo proszę Od razu powiem jak autko malowałem Kiedyś przez przypadek znalazłem taką stronę jak gościu maluje swoje ferrarki, oto link : http://www.briansmodelcars.com/tutorials/tutorial.asp?TutorialID=12&CurPage=1 Niektórzy z was pewnie ten artykuł już czytali. Postanowiłem spróbować pomalować mój model tym sposobem i wszystko by było SI gdyby nie mój zajebisty aerograf...A tak się spierniczyło no i musiał szlifować, w wyniku tego za dużo farby nałożyłem co spowodowało w czasie polerowania lipę !! Po drugim malowaniu, odczekałem 2 tygodnie. Następnie polerowałem pastą lekkościerną Tempo całe autko. Potem woskiem Tempo polerowałem na lustro. Niestety przez te babole buda nie wygląda tak jak bym chciał. Maska jest OKI ale buda.. hmm nie za dobrze...No cóż ale dopiero się uczę takiego malowania No nic .. trza do roboty się wziąśc heheh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Aha dziękuje za wyjaśnienie Ja przedchwilą kupiłem tą pastę lekkościrną co ty masz oraz ściereczkę do nakładania wosku no i oczywiście wosk wybrałem taki który nadaje jak największy połysk lakieru. Opis: Turtle Wax - HIGH GLOSS 375 ml - wosk uniwersalny Uniwersalny kosmetyk zawierający woski i nabłyszczacze na bazie polimerów, które nadają wspaniały i trwały połysk. Łatwy w użyciu. Można stosować na mokrą karoserię. Do wszystkich lakierów. Pojemność 375 ml. ( 17 zł ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Praetorian Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Godoj gdzie to? Ja jutro się przejadę do jakiegoś hipermarketu. Tam na stoiskach samochodowych jest multum kosmetyków samochodowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Dobrze że to napisałeś Domuzyn, bo szczerze powiedziawszy miałem obawy co do tego czy można polerować pastą Tempo modele. Zawsze mi się wydawało że jak na modele to ta pasta i tak będzie zbyt grubościerna i że zetrze lakier w ekspreowym tempie. Ale widze że nie mam się czego obawiać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 14 Czerwca 2007 Share Napisano 14 Czerwca 2007 Wszystko kupiłem tutaj http://www.czysteauto.nazwa.pl/index.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 16 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 16 Czerwca 2007 Powoli powoli dążymy do końca prac nad ciągnikiem Volvo VN : Oto co ostatnio zrobiłem :-) Proszę o oceny... wiem że popsułem co nieco, ale nie będę już tego opisywał. Wiem czego nie robić ;) przy następnym modelu JAK WIDAĆ KALKOMANIE SĄ ZABÓJCZE !!!! Nieźle wygląda od tyłu nieprawdaż Po przymiarce i doklejeniu maski teraz to on ma wygląd UWAGA BO JADĘ I kto powie mi tu że się nie prezentuje hehehe I tak na razie wygląda. Burty już kończę tak więc niedługo wylądują na VNce. Luster też jeszcze nie ma bo muszę antenę od CB wkleić Jak będzie już na tip top zrobiony to wrzucę końcowe foty no i oczywiście dalej będzie relacja z budowy naczepy, która jest w czasie produkcji hihih SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wojtek Tul Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Bajerek oby tak dalej, mnie się podoba i to bardzo powodzonka w dalszej budowie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 16 Czerwca 2007 Share Napisano 16 Czerwca 2007 Hehehe, jak dla mnie super. Podobają mi się kalkomanie. Chyba się jednak skusze na ten model Kolorek rewelacyjny. Czekam na dalszy ciąg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 19 Czerwca 2007 Share Napisano 19 Czerwca 2007 No ładnie kolego Szkoda jednak, że nie przyciemniłeś szyb w sleeperze, natomiast całość robi jak najbardziej wrażenie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 22 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 22 Czerwca 2007 Koledzy oto ciągnik siodłowy VOLVO VN :-)) W pełnej już klasie Miłego oglądania Zdjęcia z budowy naczepy oczywiście także się pojawią.. tak więc zapraszam do oglądania Przyczepa Europejska, ale będzie oczywiście US A teraz fotki z moim MANikiem Jak wam się podoba ten duet KOLEDZY PROSZĘ O OPINIE POZDRAWIAM SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grex Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Modelik ładnie wykonany pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Hej, czysto, ze smaczkami (anteny, przewody, wnętrze), proste koła, jestem pod wrażeniem kalek. Trochę te czarne lusterka smutno wyglądają ;-) (kolor kabiny lub chrom by mi się podobał) i światła na tylnej ścianie kabiny powinny mieć "chromowaną" obwódkę ;-) Co do MAN'a ... ekstra kolor, wygląda na czysto i prosto wykonany model. btw. a co tam za "abramsiątko" pcha się w kadr??? Czekam na naczepe!!! pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tornado Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Nie będę wytykał błędów, uczynił to już kolega regis , a tak to supcio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
paffko Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Jak dla mnie bomba Dałbym tylko troche ciemniejszy odcień niebieskiego jako lakier ale ten tez jest super. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
elefantes Napisano 23 Czerwca 2007 Share Napisano 23 Czerwca 2007 Oba modele mi się podobają Volvo wystawiałeś chyba w Krakowie o ile się nie mylę, tak??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 23 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 23 Czerwca 2007 Dzięki za opinie A teraz: 1) kolor jest lusterek czarny, ponieważ na masce są hmm kraty czy jak to nazwać, otwory wentylacyjne także w kolorze czarnym.. Chodziło mi o kontrast..lepiej mi się to podobało 2) Niestety koledzy z żadnym modelem nie byłem na wystawie za daleko mam do krakowa. Ale jak by było coś bliżej, czemu nie Pozdrawiam NACZEPA: pomalowana akrylem już się suszy i czeka na polerowanie Nie kładłem kalkomani i nie malowałem bezbarwnym bo w czasie testów wyszło mi że jest spore zagrożenie rozmycia się kalek ;/ Koła pomalowane chromem i czekają na lakier bezbarwny. Niedługo dalsze fotki POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 23 Czerwca 2007 Share Napisano 23 Czerwca 2007 Super modele podobają mi się , na alclada dajesz bezbarwny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 24 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 24 Czerwca 2007 Dobra..jeśli chodzi o Alclada, to wcześniej nie nałożyłem lakieru bezbarwnego. Teraz przy kołach od naczepy to zrobiłem i powiem że efekt jest ładny. Wreszcie ładny chrom wyszedł nie powiem że sie bałem że mi chrom spłynie po pomalowaniu bezbarwnym, ale nic takiego się nie stało. Użyłem lakieru świecący MM i rozpuszczalnik MM. Stosunek lakieru do rozcienczalnika jest jak przy emaliach 3:2. Pozdrawiam P.S. Naczepa czeka na polerkę, a potem już końcowe grzebanie. Niedługo wrzucę kilka fotek SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 Aha to teraz już wszystko wiemy, dzięi , a powiedz mi jeszcze czy ten lakier to acryl czy emalia ? I jaki numer lakieru masz: 2017 , 1561 czy 2736 ? I jeszcze jedno jaki rozcieńczalnik z MM zwykły czy jakiś wybajerowany ? , bo spotkałem się z 7 wersjami Zresztą poda Ci stronkę : http://www.mojehobby.pl/katalog.php?pwd[6]=&sortuj=&grp=&start=&grupa_p=6&grupa_rek[6]=&aukcja=&producent=&marka=&filtr_dost=2&f_pkt=&kateg=334675 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Falarek Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Volvo wyszło b. fajnie. ładne chromy tylko dobrze by było jakbyś zrobił jakieś fotki modelu na dworze bo na tych fotkach z lampą kolor strasznie wyblakł i nie wygląda najlepiej. Co do MAN-a to brakuje mi czarnych obwódek wokół przednich świateł a poza tym jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 25 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 25 Czerwca 2007 Dobra zdjęcia Volvo z sesji zewnętrznej wrzucę, jak tylko ją zrobię. Co do rozcienczalnika, to używam MM : 1789 do zastosowania do airbrusha Lakier bezbarwny MM : 1561. A czy to jest emalia czy acryl ??!! nie mam zielonego pojęcia Ale ładnie to wszystko wygląda tak więc będę tak robił w przyszłości P.S. Kupiłem dzisiaj model firmy ATM/ERTL : Chevy EL Camino rocznik 89. Niesamowity rarytas nie sądzicie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Serek Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Aha fajne a po tym jak już położysz bezbarwny to jeszcze polerujesz te chromy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
regis Napisano 25 Czerwca 2007 Share Napisano 25 Czerwca 2007 Hej, Gratuluję Camino!!! Czy mógłbyś zrobić In-Box'a Camino? pozdrawiam, k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 26 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 26 Czerwca 2007 Serek.. powiem tak, po położeniu na chrom bezbarwny lakier będę chciał SPRÓBOWAĆ z polerować koła. Wcześniej tego nie robiłem, ponieważ nie kładłem lakieru bezbarwnego na chrom. Z drugiej strony będzie trudno polerować felgi auta z wiadomego powodu(kształt). Ale postaram się to zrobić. Jaki efekt to da zobaczymy....Na razie zdjęć naczepy nie będzie, pojawią się w weekend (mocno jestem teraz zajęty, a trzeba wszystko przygotować żeby na forum wrzucić). Regis.. zrobię in-box z modelu El Camino.. i sorki bo wprowadziłem was w błąd.. jest z roku 86 sorka i pozdrawiam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
domuzyn79 Napisano 27 Czerwca 2007 Autor Share Napisano 27 Czerwca 2007 Witam kolegów Oto kilka fotek z budowy naczepy. 1) Główna buda naczepy: została ona pokryta dwoma warstwami podkładu: najpierw biały, potem szary (wszystkie farby MM). Później zakupiłem akryl samochodowy (kolor był dobierany) którym pokryłem budę. PODAM JAKIE STOSOWAŁEM PROPORCJE: Farba : Utwardzacz : Rozcienczalnik 2 : 1 : 0,2 100% : 50 % : 10 % Jak ktoś nie zrozumiał to tłumacze na 100 ml farby, dajemy 50 ml utwardzacza i 10 ml rozpuszczalnika. Jestem bardzo zadowolony z uzyskanych efektów i dlatego będę już na budy stosował akryli a oto efekty : Nie będę ukrywał, że gdzie nie gdzie widać kropeczki farby, ale wiem na czym mój błąd polegał starałem się usunąć za pomocą polerki, ale nie udało się. Gdzie nie gdzie są także małe zacieki, ale nie są aż tak widoczne. Polerowałem budę w następujący sposób: 1) Pasta lekkościerna TEMPO, gąbka polerska i polerka za pomocą wiertarki (z regulacją obrotów). Schładzałem za pomocą wody (kropiłem polerowany element) ponieważ bardzo mocno się grzało. Tak zrobiłem dwa razy 2) potem użyłem mleczka do polerowania i nakładki z włosia. Efekt można się przejrzeć Dobra wracamy do dalszych elementów: pamiętacie wózek od naczepy, przypomnę na zdjęciach jak to wygląda: Tak wygląda po małych zmianach : Wprowadziłem małe zmiany, wprowadziłem przewody ciśnieniowe i jeden przewód elektryczny. Do rozprzęglików (tak to ponoć się nazywa) hamulcowych doprowadziłem przewód wchodzący i wychodzący. Wszystkie są podłączone w "pudełko" regulator ciśnienia. Nie wiem jak takie urządzenie w US wygląda, ale oglądałem jak wygląda w naczepach Euro. Niestety nie odwzorowałem euro regulatora ciśnienia. Zdjęcia przedstawiają elementy przed pomalowaniem podkładem i farbą BLACK MAT MM. A teraz to co chłopcy lubią najbardziej CHROMY Po pomalowaniu chromem , położyłem bezbarwny lakier MM Efekt widać, spróbuję to jeszcze spolerować SALUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi