Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2011 Share Napisano 17 Sierpnia 2011 ASU 85 sobie schnie a w tzw. międzyczasie na mój warsztat trafia czołg lekki Skoda LT vz 38. w wykonaniu Trumpetera. Będę tu zamieszczać postępy z prac. Apel do kolegów jeśli posiadacie w swoich archiwach informacje na temat tego czołgu proszę o podzielenie się nimi ze mną. Pozdrawiam. Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Twitch Napisano 17 Sierpnia 2011 Share Napisano 17 Sierpnia 2011 To jest jedna z moich ulubionych stron na które zaglądam http://klub.chip.pl/krzemek/pzkpfw38(t).htm Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 17 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 17 Sierpnia 2011 O, dzięki - przyda się. Dziwne piszą tam, że ausf E jest jednaki z F - to po co osobna desygnacja? Jakiś znawca mógłby się wypowiedzieć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Małe uaktualnionko. Jestem po wycięciu pojedyńczych ogniw - Trumpeter się nie popisał każde było złapane z 4 stron, wycinając je załowałem, że nie wziąłem Dragona z jego Magic Trackami ale po przebrnięciu jest już OK. Poza tym część gąsienicy jest z odcinków co ułatwi pracę. Dołu i tak nigdy nie gnę. Dobra wiadomość - porządznie odwzorowane grzebienie na gąsienicach - wydrążone - nareszcie - trumpeter lubił ten aspekt upraszczać. Widok na wózek z resorem piórowym. Szkoda, że będzie w 80% zakryty bo b. mi się podoba. Myślałem o dokupieniu metalowych CKM ale to co dał producent jest wiecej niż zadowalające, lufa oczywiście ma wydrążoną końcówę. Miła niespodzianka - na rolkach napis producenta ogumienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Kurcze fajnie zdetalowany ten Trumpek. Ciekawe jak będzie dalej. Przy okazji gąsienic. Zawsze używałem gumowców, Friuli bądź zestawów ruchomych gąsek. Gdybyś zechciał przy etapie ich robienia dołożyć kilka dodatkowych fotek jak montujesz te (o ile są do klejenia) byłbym wdzięczny, bo szczerze to nie mam pomysłu jak się za to zabrać. A widze że szykuje się niezła maszynka. Będę tu wpadał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stojkovic Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Bardzo ciekawy model. Ja jakoś do trumpetera się przekonać nie mogę. Po pierwsze kardynalne błędy w skalowaniu i schematach na instrukcjach. Jak narazie ciężko ocenić zestaw. Jak wygląda sprawa z kalkami i malowaniami które proponuje Trumpek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 @Bazylms Jeśli chodzi o gąsienice to sekretem jest klej który wolno tężeje a przez to pozwala modelować gąsienice przez długi czas. Do tego musi być to klej penetrujący, żadna tam gęsta maź. Ja używam czterochlorku węgla - CCL4 ma on gęstość zbliżoną do wody. W sumie nie jest to klej a działa poprzez delikatne roztopinenie plastiku który sam się ze sobą potem klei. Wiązanie jest na tyle mocne, że całość trzyma się razem ale na tyle elastyczne, że mogę giąć na wszystkei strony dobre pół godziny, potem zaczyna twardnieć. Ale nawet twarde, wyschnięte gąsienie plastikowe można doginać - kwestia większego nacisku. Procedura: Biorę 1 ogniwko kładę na stole grzebieniem do góry, wsuwam w nie kolejne i w miejsce łaczenia daję kroplę CCL4 - idelanie wpływa w szczelinę. Powtarzam te czynności aż otrzymam odpowiednio długi odcinek. Dbam by było prosto poprzez przyłożenie pędzelka etc. wzdłuż grzebieni. Gdy już mam pierwszy odcinek - zwykle jest to dół + długość dla przedniego koła biorę to i przymierzam na trakcji - odcinek jest prosty ale dziękli użytemu CCL4 dopasowuję go jak mi się podoba do kół i koła zębatego bądź napinacza - zależy co tam z przodu jest. Dla ułatwienia odcinek może być wcześniej podzielony na 2,3 mniejsze bez klejenia pomiedzy nimi. Kwestia wymagań danego modelu. Robię to samo dla koła tylnego i rolek. generalnie wyobraź sobie zero przecięte po ukosie - chcemy takie 2 ukształtowane części otrzymać. Dwie "połówki zera" przymierzam na trakcji czy są odpowiedni długie, w razie potrzeby dodaję; usuwam ogniwa - klej jeszcze nie stężał. Jeśli to konieczne podczas całej procedury odcinki przyklejam taśmą klejącą do trakcji aby ułatwić dopasowywanie. Jeśli wszystko jest ok to zostawiam gąsienice na modelu do wyschnięcia. Następnie je zdejmuję i maluję. Sam montaż potem to jedynie kwestia 2 kropel cyjanoakrylu w miejscach łączenia "połówek zera". + ewentualnie cyjanoakryl w miejscach gdzie gąsienieca może odstawać (sprężynuje) - np. rolki. @Stojkovic Stary Trumpeter to była porażka - zabawki nie modele. Nowy (Nazwy modeli na pudełku na błękitnym tle) to zupełnie inna bajka. Świetnie spasowane i komfortowo się kleją. Jeśli Dragon to 10 to nowy Trumpek oscyluje między 8 a 9 w zależności od modelu. Do tego mają masę świeżych produkcji których Dragon nie ma w planach np. ASU 85, BTR-60P, BTR-40, BMP-3 ERA, od cholery dział z WWII i inne. Ostatnio wypuścili nawet 2 wersje Neubaufahrzeug - genialne! Jak idzie o malowanka to wygląda to tak: Pozdrawiam - Krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Wielkie dzięki za info odnośnie gąsek. Przyda się bardzo, szczególnie wzmianka o kleju - bo to chyba najbardziej przeraża przed montażem gąsek. A gdzie takie coś można dostać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Super temat - mój ulubiony czołg. Ale czy na ogniwkach nie ma śladów po wypychaczach? ;> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 @Bazylms Ja ten specyfik odziedziczyłem po ojcu który miał laboratorium chemiczne. Można to dostać chyba w sklepach chemicznych, nie wiem. Gunze chyba robi taki penetrujący klej, nie wiem jednak jakie on ma czasu schnięcia. @Konrad C Tak, nawet wziąłem już szpachlę do ręki ale przemyślałem i: Są ślady ale tylko na tych pojedyńczych i to między grzebieniami więc po złożeniu nie będzie ich widać. Dolny odcinek był gotowy i on nie ma tych śladów. Także zero problemu. Punkt za czujność! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Szczęściarz. Trzeba będzie coś wymyślić, albo jakiś iny klej, bo w necie to słabo z dystrybucją. Info pełno, ale nie gdzie kupić. Model prezentuje się coraz lepiej. Które z tych malowan robisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 18 Sierpnia 2011 Autor Share Napisano 18 Sierpnia 2011 Jakoże lubię jednokolorowo będzie wersja panzer grau. Jak idzie o klej zobacz na stronie gunze.pl tam coś takiego było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 18 Sierpnia 2011 Share Napisano 18 Sierpnia 2011 @Konrad C Tak, nawet wziąłem już szpachlę do ręki ale przemyślałem i: Są ślady ale tylko na tych pojedyńczych i to między grzebieniami więc po złożeniu nie będzie ich widać. Dolny odcinek był gotowy i on nie ma tych śladów. Także zero problemu. Punkt za czujność! Zostałem uspokojony Będę czuwał przy budowie tego pięknego czołgu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 19 Sierpnia 2011 Share Napisano 19 Sierpnia 2011 hehe. Czyli nie wytrzymałeś i rozgrzebałeś następne pudełko Będę sobie podglądał. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 Do dziś udało mi się położyć bazę, zrobić lekki preshading, poszedł filtr dla panzergray MIG, na dolne partie także ciemnobrązowy filtr. Kolejne kroki to będzie mocowanie wydechu i osprzętu na fenderach, wieży, tyle czołgu, potem filtrowanie i farby olejne. Tak to teraz wygląda. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Konrad C Napisano 3 Września 2011 Share Napisano 3 Września 2011 Jak dla mnie za ciemny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 3 Września 2011 Autor Share Napisano 3 Września 2011 Słusznie, będzie rozjaśniany ABT170 german Gray highlight. Tak poza tym mam ból z tymi zdjęciami te akurat robione na biegu komórką. Dobra cyfrówka jest, ale nie mam pomysłu na oświetlenie - ty Konrad jak robisz zdjecia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 5 Września 2011 Autor Share Napisano 5 Września 2011 Prace powoli posuwają się na przód. Wrzuciłem część "cubehurów" na pojazd, dodałem od siebie gaśnicę i liny holownicze, poszły kalkomanie. Niedługo filtrowanko, washowanko i malowanko olejami. Tak teraz się prezentuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bazylms Napisano 6 Września 2011 Share Napisano 6 Września 2011 Jak do tej pory ładnie. Rozumiem że tłumik to tylko faza przejściowa ;). Czekam na malowanie tej skrzynki drewnianej, bo teraz pewnie olejami ją będziesz traktował. Prosiłbym zatem o kilka zdjęć z tego procesu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 6 Września 2011 Autor Share Napisano 6 Września 2011 Tak tak, to wszytko baza pod olejne. A ta skrzynka to nie skrzynka tylko taki kloc drewna - nie jestem pewien ale chyba używali go razem z tym lewarkiem. Może ktoś się wypowie szerzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milan Mynar Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Ladny model lećź Lt.vz. 38 ( Pzkfw 38(t) ) to Praga nie Szkoda. Jeśli się przyda oto kilka zdjęć tego czolgu http://www.fotosik.pl/u/milanmcz/album/677289 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krisownia Napisano 9 Września 2011 Autor Share Napisano 9 Września 2011 Nie wiedziałem, myślałem, że po prostu chodzi o miasto Praga, gdzie była fabryka. Dzięki za zdjęcia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ups Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 Faktycznie troszkę ze zbyt ciemnej bazy wychodziłeś, po olejnych ściemnieje jeszcze bardziej. Poza tym fajnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrkur Napisano 9 Września 2011 Share Napisano 9 Września 2011 fajniutki! a co do tej tajemniczej "skrzynki"to podkładka po lewarek,zbliżone tylko masywniejsze stosowano w innych niemieckich czołgach.Pozdrawiam i powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi