p_bladek Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Witam szanowne grono modelarskie. Właśnie dotarła do mnie długo oczekiwana perełka. F-14B od HobbyBossa w skali 1:48. Zestaw umozliwia wykonanie dwóch malowań, z Dywizjonu VF-74 i VF-103 z okazjonalnym a zarazem tak unikalnym malowaniem "Santacat". Co do składalności wypowiem sie pewnie niebawem w warsztacie. Co do zawartości, zestaw mnie połechtał swoją zawartoscia (tutaj odniose sie do zestawów Hasegawy) Czym zaskakuje HobbyBoss. Pierwsze co rzuciło mi sie w oczy to wzmocnienie stopnia Rio wytłoczone juz w wypraskach (hasegawa w żadnej wersji go nie posiada) Kolejne rzeczy to: - Możliwosć wyeksponowania radaru. (hase brak) - Możliwość wykonania otwartej sondy do tankowania ( hase brak) - Możliwosć wykonania otwartego przedziału vulkana i elektroniki (hase brak), vulkan w komplecie. - Mozliwosć wykonania otwartych luków inspekcyjnych silnika - hobbyboss daje mozliwosć sklejenia silników wraz z osprzetem, nam pozostaje jedynie powycinac panele w kadłubie (hase brak) - Kabina Rio tez jest zaskoczeniem, monitor centralny poliftowy kwadratowy z joyem pod lantrina (hase brak, Aires też tego nie robi do ver B), Sam kokpit wygląda zaskakujaco atrakcyjnie, jak i wneki podwozia. - Komplet uzbrojenia, bomby wraz z lantrinem (hasegawa brak). Czy ktoś ma mozliwość wrzucenia go w plany jak leży w stosunku do hase ?? Całosć wywołała u mnie slinotok. Pozdrawiam. Przemek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 daj jakieś fotki jak możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 17 Września 2011 Autor Share Napisano 17 Września 2011 Proszę bardzo, inbox. http://img.luckymodel.com/default.aspx?item_no=HB-80367 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cinekf1 Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Dzięki, faktycznie wygląda smacznie. Rozumiem, że jako miłośnik kocurów polecasz ten zestaw. Chyba go klepnę w niedalekiej przyszłości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxek Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Jeżeli nie poprawili geometrii wlotów powietrza do silników to niestety nadal jest to produkt tamcatopodobny. Lepszy od Academy ale gorszy od Hasegawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Jeżeli nie poprawili geometrii wlotów powietrza do silników to niestety nadal jest to produkt tamcatopodobny. Lepszy od Academy ale gorszy od Hasegawy. Czy to widać tak bardzo? Nie znam się na tym a ten samolot ma swój urok i może skleję go kiedyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxek Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Tu masz dokładne zdjęcia jak to wygląda http://s362974870.onlinehome.us/forums/air/index.php?showtopic=225897&st=0 Gdyby nie ten bug to Hobby Boss byłby bardzo fajnym modelem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Piotrek, przedstawiony przez Ciebie wątek widziałem już jakis czas temu na arc-u, jak dlamnie z tymi wlotami to jest raczej troche przerost formy nad treścia, a że mam oba modele i hase i hobbyboss to sobie porównam. Jak dla mnie poza faktyczną pracą z pilnikiem to błedu za bardzo tu nie widzę, nie wiem czy inni sie ze mną zgodzą. Ktoś zrobił ot taka małą nagonkę na Hobbyboss-a niech hase z żenująco zużytymi przestarzałymi formami dalej rządzi i trzepie kasę, bo taka polityka została przez tą firmę przyjęta Żenujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tofik Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Przecież ten błąd jest tak niewielki że go praktycznie gołym okiem nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Turecki Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Hobby Boss ma cos co nigdy mi nie da spokoju...te drastyczne linie podziału blach...i to nitowanie jak dziury po ckm-ie ...czemu nie mogli zrobić delikatniejszych lini jak naprzykład Hase..czy Tamka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
p_bladek Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Turecki ale to dla mnie in plus, nie musze trasować, Surfacer, Preshad (co w póżniejszym etapie powoduje że nie trzeba washa robic), lakier, sido, kalki, sido, matt , po takiej ilosci towaru wydaje mi sie że nie bedzie aż takiej tragedii, zobacze jak zacznę robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maxek Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Linie podziału są bardzo dobre - delikatne i wyraźne. Szpachlowanie nitów to pikuś. Dodatkowo mam pomysł coby zaszpachlować je ciemną szpachlą, która po pomalowaniu powinna dać fajny efekt ledwo widocznych łbów nitów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PiotrekM Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Jakoś bardzo źle te wloty nie wyglądają, ciekawe czy jeszcze jakieś błędy się znajdą. Tak to jest z hobbybossem, że model przepięknie i efektownie wygląda w pudełku ale później wychodzą babole które trzeba poprawiać albo przymknąć oko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomcatsky Napisano 4 Października 2011 Share Napisano 4 Października 2011 Cena modelu w ver. A powoli schodzi w dół - także staję się ten model porównywalny z Hasegawą :( Choć nadal jestem za Hase ( bardziej ) - mam również i HB-etkę - porównałem kilka części z planami np. osłonę dielektryczną radaru, trzyma się norm choć dziwne przesunięcie zarejestrowałem w obszarze owiewki :( . Model do polecenia szczególnie w ver. B ( full wypas z bombkami ) W każdym razie 1:48 HB o NIEBO lepszy od tego co HB wypuścił w 72-jce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi