GrzesiekW Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 (edytowane) Witam. Postanowiłem założyć pierwszy poradnik dotyczący drutu kolczastego, oraz jego zastosowania. Na początek typy zasiek z użyciem drutu kolczastego. Przenośny walec kolczasty. Przenośna sieć saperska Jeż kolczasty Kozioł kolczasty. Wzmocniony płot kolczasty Dobnia - kołek naprężający drut kolczasty. Sposób rozwijania drutu. Przybijając drut do kołków nie należy go zbytnio naciągać ; słabiej naciągnięty drut jest trudniejszy do przecięcia i pokonania. Dolne druty przeciąga się nad ziemią na wysokości 20 cm tak, by nie można było pod nimi przeczołgać się Wzmocniony płot kolczasty (rys. 135) powstaje zazwyczaj ze zwykłego płotu kolczastego, do którego dodaje się z obydwu stron druty kotwowe z drutu kolczastego, przymocowane kołkami do ziemi. Do drutów kotwowych przymocowuje się druty poziome w liczbie od 1 - 8. Wzmocniony płot kolczasty buduje się wówczas, gdy do budowy sieci nie wystarcza kołków lub czasu. Czasem płot kolczasty stosuje się zamiast sieci kolczastej jako mniej widoczną przeszkodę. Używana przeze mnie metoda : Korzystająć z ,,ciągnięcia plastiku" (w sposób termiczny) - tworzymy dwie ciękie plastikowe nitki. Chytamy je z jednej strony np. imadłem. Następnie zwijamy/splatamy w oparciu o dokumentacje: Aby uzyskać kolce Bierzemy kawałek ,,plastikowej nitki) składamy w pół i od środkowej strony smarujemy klejem i wstępnie przyklejamy. Następnie smarujemy klejem powierzchnię obok i zwijamy Odcinamy nadmiar materiału i uzyskujemy kolce.Czynność powtarzamy aż uzyskamy satysfakcjonujący efekt. Na drut położyłem brązowy kolor, Następnie metalizer suchym pędzlem, lakier, wash i efekt końcowy. Użyć można plastiku jak i miękiego drutu. Metoda ta nie jest prosta, ale wydaje mi się, że można uzyskać satysfakcjonujące efekty po dojściu do wprawy. Jeśli ktoś zna jakieś inne techniki tworzenia drutu kolczastego proszę o demonstrację .Zachęcam do pokazywania swych prac z drutem kolczastym. Przepraszam za jakość zdjęć. Pozdrawiam Grzesiek. Edytowane 18 Września 2011 przez Gość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gulus Napisano 17 Września 2011 Share Napisano 17 Września 2011 Auć, boli, jakbym w drut kolczasty wlazł Fajne, dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Dzięki, mam nadzieje, że się przyda. Jak ktoś coś zrobi niech się tutaj pochwali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzes Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Fajne te schematy wprowadzające w temat Kiedyś zakładałem taki wątek i jakieś pomysły się tam pojawiły, więc wrzucę link do niego: viewtopic.php?f=40&t=3518&hilit=drut+kolczasty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nicpon Napisano 18 Września 2011 Share Napisano 18 Września 2011 Dzięki na pewno się przyda Schematy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Dzięki, cieszę się, że jest jakieś poparcie. Motywuje to do dalszego kombinowania i dzielenia się z innymi odkryciami i znaleziskami . Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 18 Września 2011 Autor Share Napisano 18 Września 2011 Tak dziś jeszcze myślałem nad tym - jak by użyć zamiast plastiku żyłki wędkarskiej 0,14 Trzeba przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kornik_69 Napisano 19 Września 2011 Share Napisano 19 Września 2011 Świetny poradnik! Gratuluję pomysłu i wykonania Pozdrawiam Kornik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 19 Września 2011 Autor Share Napisano 19 Września 2011 Dzięki wielkie. Cieszę się, że jest aprobata tego co robię . Pozdrawiam Grzesiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 20 Września 2011 Autor Share Napisano 20 Września 2011 Testowałem żyłkę wędkarską. Wydaje mi się, że można by to zastosować - można by uzyskać drut o średnicy nawet 0,5 mm z kolcami . Jest tylko jeden problem czym ją skleić. Wydaje mi się że wiązanie odpada na starcie - nie będzie to zbyt realistycznie wyglądało pod lupą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 20 Września 2011 Share Napisano 20 Września 2011 Utylizujemy mechaniczny zegarek na baterie. Oprócz zębatek do zimmeritu otrzymujemy, bardzo, cienki (<0.1) miedziany drut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 21 Września 2011 Autor Share Napisano 21 Września 2011 Metoda z żyłką wędkarską. Fotki - przepraszam, że takie słabe - aparat nie chciał chytać tak drobnych elementów. Efekt wygląda tak. metoda, splatanie 2 żyłek wędkarskich - jak wcześcniej. Zamiast klejenia - robię węzełek i odcinam nadmiar materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
liec Napisano 23 Września 2011 Share Napisano 23 Września 2011 Zainspirowałeś mnie do prób z drutem. Oto ten, o którym wspominałem wcześniej: Jak widać jest bardzo cienki, przez co nieco trudniej go opanować, ale idealnie nadaje się do małych (1:72) skal. Drut ma tą istotną przewagę nad innymi materiałami, że nie wymaga żadnego kleju, przynajmniej podczas montażu. Później można wlać kropelkę, żeby poszczególne kolce się nie przemieszczały (tutaj niestety tego nie zrobiłem). A dwa, że kolce można oplatać jedną nitką drutu co również daje większą kontrolę nad efektem. Po fakcie zorientowałem się, że za mocno splotłem drut, trzeba na to uważać. Tutaj foto porównawcze ze statystą w skali 1:72, wydaje mi się że nasz drut kolczasty jest optymalnej wielkości: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 24 Września 2011 Autor Share Napisano 24 Września 2011 Swietny efekt. Ja przy żyłce też nie używałem kleju, ale patrząc na efekt wygląda świetnie. Ze splotem rzeczywiście przesadziłeś. Do skali 1:72 wydaje mi się, że się nada. Zachęcam innych do takich prób. To jest ten drut z zegarka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Kolego liec, Twoj pomysl jest najszybszy i najbardziej efektowny. kiedyś sam na niego wpadłem, siedząc na .... , na V roku studiów bodajże. Celem zminimalizowania strat drutu proponuję pętelki robic w ten sposob, że do rozwiniętego druciku "nośnego" "dokładasz" np. wiertlo 2,5mm, na nim oplatasz pętelkę, okręcasz drucik ciasno ze dwa razy na "nośnym", delikatnie wyjmujesz wiertełko i przykladasz je z drugiej strony i tak do osiągniecia pożądanej dlugosci. mi wykonanie 1metra zajmowało ponad godzinę, bo doszedłem do wprawy mi miałem takie urządzonko z listwy i okrągłych patyczków po lodach, celem naszpanowania drutu nośnego. I efekt jak z żyłką, ale bez kleju i wiązania. ponadto dużo łatwiej obcinać pętelki, a wszystkie sa w tej samej odleglości od siebie, czyli co jedną średnicę wiertełka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
crustian Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 Lipstein poproszę o lekcję poglądową z zdjęciami jeśli to możliwe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Września 2011 Autor Share Napisano 26 Września 2011 O to mi chodziło, cieszę się, że znaleźli się ludzie którzy zdradzili swe metody. Do żyłki kleju nie trzeba, niestety jak się coś źle zwiąże to kolce się przesuwają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 26 Września 2011 Share Napisano 26 Września 2011 O to mi chodziło, cieszę się, że znaleźli się ludzie którzy zdradzili swe metody. Do żyłki kleju nie trzeba, niestety jak się coś źle zwiąże to kolce się przesuwają. w moim przypadku problemu nie ma, ale drucik musi być dość cienki, czytaj: odpowiednio elastyczny. ja stosowalem druciki z miedzianych przewodow elektrycznych wielożyłowych co do lekcji poglądowej... trudno będzie, brak czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 26 Września 2011 Autor Share Napisano 26 Września 2011 co do lekcji poglądowej... trudno będzie, brak czasu A tam, coś wymyślisz . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
despi Napisano 14 Listopada 2011 Share Napisano 14 Listopada 2011 skąplikowane a jak sie juz je umieścić ma to na czym???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 14 Listopada 2011 Autor Share Napisano 14 Listopada 2011 Nie zbyt wiem o co Ci chodzi - chyba o stelarz ? Pokombinuj coś z zapałkami, resztakmi ramek po modelach, polistyren, wykałaczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 15 Listopada 2011 Share Napisano 15 Listopada 2011 Stelaż - listwa 50x25x100 mm, z nawierconymi otworkami co 10 cm na węższym boku. W otworki te wsuwam bukowe patyczki okrągłe po lodach Świderek by Koral, do których przywiązuje poczatek drutu "podstawowego". drugi patyczek wsuwam tak, by dał sie obracać i można było na niego nawijać drut "podstawowy" celem lepszego naszpanowania całości, w zależności od tego, jak kto robi - ja robię od lewej do prawej, bo jestem praworęczny i tak sie przyzwyczaiłem zaleta: robisz, gdzie chcesz, byle unieruchomiona była listwa, pomiędzy patyczkami której jest rozpiety drut; umieszczam ją na tyle wysoko, by nie bolały mnie plecy i ramiona przy robocie, wskutek nienaturalnej pozycji ciała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 15 Listopada 2011 Autor Share Napisano 15 Listopada 2011 Nie będzie to za wielkie jak na skale 1:72? Z tego co się orientuję kolega właśnie szuka do tej skali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lipstein Napisano 16 Listopada 2011 Share Napisano 16 Listopada 2011 Możliwe, ja nie uznaję skali 1:72, wszystko robię pod 1:35 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
GrzesiekW Napisano 16 Listopada 2011 Autor Share Napisano 16 Listopada 2011 Ten poradnik też pierwotnie był pod 1:35, ale okazało się że po kilku poprawkach innych kolegów do 72 ki też da radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi